Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Punduris milžu pasaulē

Izrunājot vārdu "dinozaurs", prāts acu priekšā uzbur vismaz pakalna izmēra zvēru, kas laiski košļā zāli vai ar niknu skatienu meklē upuri pusdienām. Lai gan vidusmēra dinozauri patiešām bija lielāki par mūsdienās sastopamajiem dzīvniekiem, to vidū bijuši arī pavisam sīciņi radījumi. Tādu nesen uzgājuši paleontologi Ziemeļamerikā.

Par Hesperonychus elizabethae nodēvētais dinozaurs bijis tik liels kā vista. To paleontologi izskaitļoja, "piedomājot" pārējo skeletu sešiem atrastajiem iegurņa kauliem. Viņi sliecas domāt, ka divkāju zvērēns bijis mazākais pirms 75 miljoniem gadu uz Zemes dzīvojošais gaļēdājs. Par tā gastronomisko gaumi liecina robotie zobi, kādi parasti ir plēsējiem. Hesperonychus pieder pie tā dēvētajiem teropodiem - dinozauru grupai, no kuras vēlāk attīstījās mūsdienu putni.

Rets gadījums

Fosilijas tika atrastas Kanādas Albertas provincē, kur ir ārkārtīgi lielas "dinozauru kapenes". Tomēr ar mazu dinozauru skeletu atrašanu kanādiešiem līdz šim nav veicies. "Āzijā apbrīnojami labi saglabājušos maziem putniem līdzīgo skeletu atrašana ir normāla parādība, bet Ziemeļamerikā tas ir ārkārtīgs retums," britu raidsabiedrībai BBC saka Albertas universitātes paleontologs Filips Karijs. Viņš pieļauj, ka mazo dzīvnieku kaulus iznīcinājuši Kanādas teritoriju savulaik blīvi apdzīvojušie milzeņi.

"Tolaik šeit skraidīja un mazos ēda daudzi lieli dinozauri. Turklāt mazos kaulus viegli var aizskalot upe," profesors atgādināja, ka krīta periodā Kanāda bija silta un tajā bija neskaitāmas ūdenstilpes.

Atklājums apstiprinājis zinātnieku aizdomas, ka tieši reptiļi, nevis zīdītāji Ziemeļamerikā krīta laikmetā pildīja mazo plēsēju lomu. Hesperonychus dzīves laikā svēris ne vairāk par 1,9 kilogramiem un garumā nav sasniedzis pat pusmetru, taču tas spēja uzvarēt augumā līdzīgos zīdītājus. "Tādējādi mēs varam secināt, ka Ziemeļamerikā, tāpat kā Āzijā, dinozauri acīmredzot izkonkurēja zīdītājus gan no lielo, gan mazo plēsēju nišas," teica F.Karijs.

Šiem dinozauriem kāju nagi bijuši asi kā žiletes, turklāt otrā pirksta nags bijis ieliekts. Acīmredzot tas izmantots upura saķeršanai un pievilkšanai tuvāk.

"Tas augumā bija kā puse no mājas kaķa un ēda to, ko atbilstoši savam augumam varēja noķert - kukaiņus, zīdītājus, abiniekus un varbūt pat dinozauru mazuļus," portālam LiveScience saka Kalgari universitātes paleontologs Niks Longričs, "iespējams, tas lielāko daļu laika pavadīja, pieliecies tuvu pie zemes, pārmeklējot purvus un augsni." Kanādiešu speciālists uzskata, ka mazie plēsēji spēlējuši nozīmīgu lomu tā laika ekosistēmā.

Mēģinājuši lidot

F.Karijs pieļauj, ka nasko divkājaino Hesperonychus izpētīšana palīdzēs noskaidrot lidošanas izcelsmi. Patlaban valda divas teorijas. Viena daļa zinātnieku sliecas domāt, ka pirmie lidoņi ieskrējušies uz zemes un vicinājuši spārnus, līdz kājas atrāvušās no cietā pamata. Otra piekrīt hipotēzei, ka lidošanu aizsākuši kokos dzīvojošie dzīvnieki, kuri planēja no viena zara uz otru. Gūžas kaulu pētījumi liek domāt, ka mazais dinozaurs kāpis kokos. "Iespējams, tas licis lietā garās spalvas uz locekļiem, lai planētu vai kā ar izpletni nolaistos no koka," prāto F.Karijs.

Šīs sugas dinozauru kauli tika atrasti jau 1982.gadā vairākās nesaistītās vietās. Vislabāk saglabātās fosilijas izdevās izrakt Albertas universitātes paleontoloģei Elizabetei Nikolsai, kuras vārdā vēlāk radījums arī tika nosaukts. Tā vārda pirmā daļa nozīmē "rietumu nags". Skeleta fragmenti ceturtdaļgadsimtu neviena netraucēti gulēja Albertas universitātes noliktavā, līdz pirms diviem gadiem F.Karijs un N.Longričs nolēma izpētīt kaulus un nagus, īpaši pagarināto, sirpja formas otrā pirksta galā.

"Sākumā mēs domājām, ka nagi nāk no kāda pusaugu dinozaura - tie bija pavisam mazi. Taču, kad izpētījām iegurņa kaulu, mēs sapratām, ka tas ir nobriedis. Tādas iezīmes skeletā var būt tikai tad, kad dzīvnieks ir pieaudzis," N.Longričs labi atceras, kā ar kolēģi nonākuši līdz atklājumam. Līdz šim sīkākais zināmais aizvēsturiskais plēsējs Ziemeļamerikā bija vilka augumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko