Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

RTU izstrādā inovatīvu nodilumizturīgu mašīnbūves materiālu pārklājumu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki strādā pie īpaša nodilumizturīga mašīnbūves materiālu pārklājuma izpētes, kas samazinās metāla apstrādes ražošanas izmaksas un garantēs ražošanas procesa ekoloģisko drošību, portālu Diena.lv informēja RTU pārstāve Elīna Karaseva.

Pateicoties Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstam, RTU tiek īstenots ERAF līdzfinansēts projekts Industriālās tehnoloģijas prototipa izstrāde daudzkomponentu nanostrukturētu jonu-plazmas nodilumizturīgu pārklājumu iegūšanai, sasitībā ar kuru notiek jaunu nodilumizturīgo un karstumizturīgo pārklājumu pētījumi un to iegūšanas tehnoloģijas izstrāde.

Projekts ilgst divus gadus, šajā laikā zinātnieki sagatavojuši dažāda veida daudzkomponentu daudzslāņu nanopārklājumu prototipus uz nitrīdu, oksīdu, metālu karbīdu bāzēm ar augsti efektīvu jonu plazmas magnetronu uzputināšanas metodi. Ir veikti šo pārklājumu struktūras ķīmiskā sastāva mērījumi ar skenējošo ekeltronmikroskopu un RTU speciālisti kā pirmie Latvijā ir veikuši īpašus trīsdimensiju virsmas raupjuma parametru mērījumus ar modernu Taylor Hobson 3D mērīšanas iekārtu. Projektā ir pētītas un salīdzinātas iegūto pārklājumu prasītās īpašības ar mērķi iegūt augstkvalitatīvu produktu.

Projektā izstrādātie daudzslāņu nanosturkturētie pārklājumi tiks pielietoti transporta mašīnbūvniecībā, iekraušanas-izkraušanas iekārtu, hidrauliskās un degvielas aparatūras, precīzijas pāru detaļu izgatavošanā un remontā.

Inovatīvie pārklājumi nodrošinās metālu apstrādi ar palielinātiem ātrumiem, uzlabojot darba ražīgumu un samazinot produkcijas pašizmaksu. Savukārt uzlabotā pārklājumu uznešanas tehnoloģija garantēs ekoloģisko drošību, aizvietojot tādas ekoloģiski bīstamas metodes kā jonu implantācija, elektrodzirksteles leģēšana u.c., jo tajā nav gāzveida izmetumu un šķidrumu noteču.

"Jaunās tehnoloģijas un inovatīvā materiāla izstrādāšana mašīnbūves izstrādājumu kvalitātes uzlabošanai tiek īstenota ļoti aktīvi. Mēs veicam dažādus eksperimentus, īpašus augstā līmeņa mērījumus, tos analizējam un cenšamies atlasīt labākos variantus. Rezultāts būs vērtīgs ražotājiem, viņi izjutīs labumu no jaunā, augsti kvalitatīvā materiāla pielietošanas," stāsta projekta vadošais pētnieks Jānis Rudzītis.

Projektu īsteno RTU Transporta un mašīnbūves fakultātes Mašīnbūves tehnoloģijas institūts un Aeronautikas institūts. Projektu plānots noslēgt 2013. gada 30.novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko