Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Surogātpasts 2013. gada janvārī: jaunajā gadā ar jauniem sasniegumiem

Jaunais 2013. gads ir tikko sācies, taču jau kļuvis ievērojams ar svaigiem sasniegumiem cīņā ar surogātpastu. Kaspersky Lab apkopotā informācija liecina, ka janvārī nevēlamo sūtījumu īpatsvars e-pasta plūsmā turpināja samazināties un sasniedza 58,3%, kas ir par 7,7% mazāk nekā decembrī.

Garo Jaungada brīvdienu dēļ janvāris tradicionāli tiek uzskatīts par ne visai aktīvu mēnesi interneta reklāmas jomā, taču reizē ar darba ikdienas sākumu surogātpasta izplatītāji parasti cenšas atgūt nokavēto un pārplūdina e-pastu ar tuvākajiem svētkiem veltītiem sūtījumiem. Šis gads nebija izņēmums, vienīgā atšķirība, ka bez ziedu un dažādu «vīriešu» suvenīru reklāmas ir pieaudzis mēstuļu skaits ar tūrisma un izklaides piedāvājumiem.

Surogātpasta izcelsmes valstu ģeogrāfija nav būtiski mainījusies, taču valstu saraksta ietvaros ir notikusi neliela liekpasta plūsmu pārdale. Ķīna joprojām atrodas pirmajā vietā no tās teritorijas izplatīto nevēlamo sūtījumu apjoma ziņā, lai gan pats apjoms ir samazinājies par 5%. Tajā paša laikā no ASV, kas ieņem otro vietu, izsūtīto mēstuļu daudzums, gluži pretēji, ir palielinājies par 3,7%. Kopā no abām šīm valstīm ir izplatīti 48,1% pasaules surogātpasta.

Pagājušajā mēnesī ir notikušas nozīmīgas pārmaiņas pikšķerētāju uzbrukumiem visvairāk pakļauto organizāciju kategoriju pirmajā piecniekā. Visbiežāk lietotāji ir pakļauti šim apdraudējumam sociālajos tīklos, kuru rādītājs ir pieaudzis par 9,71% un veido 39,62%. Turklāt ļaundari izmantoja populāru pakalpojumu lielapjoma e-pastu viltojumus. Janvārī tika novērots jauns šādu vēstuļu ar kaitīgiem pielikumiem vilnis, kas tika izplatīts pazīstamās viesnīcu rezervēšanas vietnes booking.com vārdā. Šajā reizē hakeri centās izvilināt no lietotājiem kredītkaršu datus.

«Janvāris pilnīgi atbilda mūsu prognozēm, un mēs konstatējām turpmāku nevēlamo sūtījumu daudzuma samazināšanos e-pasta plūsmā. Turklāt saglabājas arī pikšķerēšanas un kaitīgo vēstuļu skaita samazināšanās tendence surogātpasta plūsmā. Tomēr turpmāk reizē ar komercdarbības aktivizēšanos e-pastā var gaidīt reklāmas sūtījumu daudzuma pieaugumu,» komentē Kaspersky Lab vecākā surogātpasta analītiķe Tatjana Ščerbakova. «Īpaši uzmanīgiem ir jābūt visiem, kas pieraduši izmantot biļešu un viesnīcu rezervēšanas pakalpojumus internetā. Šādu resursu popularitātes pieaugums pēdējā laikā neizbēgami piesaista tiem arī ļaundaru uzmanību, kas nodarbojas ar informācijas zagšanu par lietotāju maksājumu kartēm. Lai nekļūtu par krāpšanas upuri tīmeklī, ir svarīgi ne vien izmantot tehniskos aizsardzības līdzekļus, bet likt lietā arī veselo saprātu.»

Ar visu pārskatu par surogātpastu 2013.gada janvārī var iepazīties vietnē http://www.securelist.com/en/analysis/204792282/Spam_in_January_2013.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko