Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Uz Marsa snieg, bet kupenu nav

Kamēr ziema Latviju nelutina ar baltas sniega segas klātiem laukiem, augsti debesīs virs Marsa pamatīgi snieg. Kupenas uz izkaltušās, bruģim līdzīgās planētas virsmas neveidojas, jo sasalušais ūdens paspēj izgarot diezgan šaurajā atmosfēras kārtā. Taču NASA zondes pamanītās pārslas ir pirmais tiešais apliecinājums, ka Marss nav gluži sausa, mirusi planēta, kā līdz šim tika uzskatīts.

Zonde Phoenix pamanīja sniegpārslas debesīs virs sarkanās planētas ziemeļpola, kad ar lāzera staru skenēja debess jumu. Iemūžinājis neticamos kadrus, visurgājējs aizsūtīja tos amerikāņu kosmosa pētniekiem. Viņi neko tādu iepriekš nebija redzējuši. Snigšana esot patiešām intensīva, gluži kā uz Zemes. Vienīgi līdz pašam visurgājējam pārslas nenonāca

Pirmoreiz zonde Phoenix aplaimoja savus saimniekus jau tūlīt pēc piezemēšanās uz sarkanās planētas. Tās robota roka notrauca zemes virskārtu un paņēma sasalušas pikas. Kamēr paraugi vēl nebija atkusuši, zondes mobilā laboratorija ķērās pie darba un konstatēja, ka tajos ir ledus gabaliņi.

Pētot virskārtu tuvāk, atklājās, ka zeme zem Phoenix, kas bija nolaidies klajumā pie ziemeļu polārā loka, krietni atšķiras no ekvatora rajoniem, kur agrāk darbojās visurgājēja priekšteči Spirit un Opportunity. Tā ir sārmaina kā jūras ūdens un satur kalcija karbonātu, kas parasti veidojas ūdenī. "Tas mums lika saprast, ka Marss visur nav vienāds, kā cilvēki runāja. Ja augsne visur būtu skāba un sāļa, būtu grūti iedomāties, ka tādā vietā vispār var rasties dzīvība. Taču mēs atradām apstākļus, kas ir līdzīgi mūsu okeāniem," misijas vecākais zinātnieks Pīters Smits no Arizonas universitātes britu laikrakstam The Guardian apstiprināja, ka uz kaimiņplanētas reiz bijuši vismaz dzīvībai nepieciešamie apstākļi.

NASA pētnieki uzskata, ka lielos vilcienos atbildējuši uz jautājumu, vai Marss kādreiz bijusi apdzīvojama planēta. Tagad atliekot noskaidrot, vai labvēlīgie apstākļi tur saglabājušies pietiekami ilgi, lai izveidotos ekosistēma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 2.10.2024.

Cilvēks izskatās patiešām slikti, ja nāve, atnākusi pēc viņa un viņu ieraudzījusi, steidzīgi metas pļaut zāli.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko