Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Uzsākta Rīgas Augsto Tehnoloģiju Universitātes izveidošana

Vairāki izglītības un tehnoloģiju eksperti kopā ar nozares sabiedriskajām organizācijām izveidojuši Rīgas augsto tehnoloģiju izglītības biedrību, kuras mērķis ir izveidot pasaulē konkurētspējīgu Riga High Technology University (RHTU) jeb Rīgas Augsto Tehnoloģiju Universitāti, kas apvienotu apmācību programmas augstajās tehnoloģijās, izpētes projektus, uzņēmējdarbību un riska kapitālu veiksmīgiem studentu izpētes projektiem.

Universitātes mācību process paredz, ka Eiropā (attiecīgi arī Latvijā) akreditētas bakalaura vai maģistra programmas studenti, atbilstoši izvēlētajai specializācijai, apgūst kursus, kurus pasniedz pasaulē vadošu universitāšu profesori izmantojot brīvās pieejas masveida tālmācības kursus (MOOC) sadarbībā ar uz vietas esošiem profesoriem.

Tādējādi apvienojot klasisko akadēmisko klātienes izglītību ar MOOC, ir iespējams efektīvākajā veidā piedāvāt pasaules līmeņa akreditētu apmācību Latvijā, veidojot nacionālo izglītības un inovāciju ekosistēmu.

MOOC izmantošana atļauj mācību procesu organizēt pielietojot „flipped classrom” (lekciju materiāls tiek noklausīts mājās bet universitātē tiek veikta zināšanu pārbaude, praktiskie darbi un izpētes projekti) un „learning by doing” (teorētiskas zināšanas tiek apgūtas tās pielietojot izpētes projektos un reālu problēmu risināšanā) metodes.

"Galvenā vērtība pēc profesionālās augstākās izglītības apmācību beigšanas vairāk nav diploms, bet mācību laikā iegūtie kontakti inovāciju, tehnoloģiju un finansējuma ekosistēmā, zināšanas un finansējums sava tehnoloģiskā iesācējuzņēmuma izveidei vai gatavība pielietot iegūtās zināšanas praktisku tehnoloģisku izaicinājumu risināšanā," atzīmē biedrības valdes priekšsēdētājs Rihards Gailums.

Universitātes studentam jāpabeidz augstskola ar iespējami zemām studiju kredītsaistībām un parakstītu darba līgumu vai izveidojot sev pašam darba vietu tehnoloģiju iesācējuzņēmumā.

"Udacity ir viens no lielākajiem pasaulē MOOC nodrošinātājiem, kura pirmsākumi meklējami Stenfordas universitātē Kalifornijā.  Skaļākais panākums ir tālmācības kursu akreditācija īstenojot pilotprojektu Sanhosē universitātē, kas pamatīgi satricināja ASV akadēmisko izglītības vidi," norādīja Udacity pārstāve Gundega Dēķena.

Pašlaik tie risinātas sarunas par līdzīga pilotprojekta uzsākšanu Latvijā, piešķirot tālmācības kursiem ECTS kredītpunktus.

Mācības universitātē paredzētas klātienes maksas programmās angļu valodā ar Latvijas/ārvalstu studentu aptuvenu attiecību 50:50.  Sekmīgākajiem studentiem paredzēta apmaksāta prakse (internship) Silīcija Ielejas sadarbības uzņēmumos.

Tuvākā laika biedrības uzdevumi ir RHTU juridiskās struktūras izveide, vienošanos noslēgšana ar Udacity par tiešsaistes kursu (MOOC’s) integrāciju Eiropā akreditētās mācību programmās piemērojot ECTS kredītpunktu sistēmai un identificēt stratēģisko sadarbības partneri – Latvijā akreditētu augstskolu, lai licencētu mācību programmas iespējami īsākā laika posmā, ar mērķi uzsākt apmācības 2013/14 gadā.

Rīgas augsto tehnoloģiju izglītības biedrība ir bezpeļņas sabiedriska organizācija ar galveno mērķi izveidot, akreditēt, pārvaldīt un attīstīt pasaulē konkurētspējīgu universitāti, kas apvienotu apmācību programmas augstajās tehnoloģijās, izpētes projektus, uzņēmējdarbību un riska kapitālu veiksmīgiem studentu izpētes projektiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko