Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Valsts nespēj nodrošināt godīgas konkurences apstākļus telekomunikāciju tirgū

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) bezspēcības dēļ balss sakaru tirgus nonācis situācijā, kad maziem telekomunikāciju operatoriem ir jāpieņem smags lēmums – izbeigt savu komercdarbību vai strādāt ar zaudējumiem.

Turklāt šajā situācijā lielākie zaudētāji ir tieši klienti, jo, izmantojot SPRK nespēju uzraudzīt balss sakaru tirgu, divi no lielajiem Latvijas telekomunikāciju operatoriem Bite Latvija un Tele2 turpina izmantot negodīgu komercpraksi, kas tiešā veidā ietekmē cenas klientiem.

„2012. gada martā SPRK pieņemtais fiksēto starpsavienojumu cenu vairākkārtīgs samazinājums, balstoties uz ES regulām, ir izgāzies, jo iecerētā doma, ka pakalpojumu lietotāji iegūs izdevīgākus tarifus, nav realizējusies. Tieši pretēji, jo arī pēc šā gada 1.aprīļa, kad stājās spēkā vairākkārtīgais mobilo sakaru operatoru starpsavienojumu maksas griestu samazinājums, nekas nav mainījies,” norādīja Telekom Baltija valdes priekšsēdētājs Raimonds Peļņa.

Viņš piebilst, ka divi lielie operatori Bite Latvija un Tele2 drīz vien pēc 2012.gada SPRK lēmuma to izmantoja savtīgi un negodprātīgi. Bite Latvija saviem klientiem uzlika vairāk nekā 800% uzcenojumu zvaniem uz visiem fiksētajiem tīkliem, izņemot Lattelecom, savukārt Tele2 uzlika 1500% lielu uzcenojumu zvaniem uz fiksēto operatoru tīkliem, ieskaitot zvanus uz Bērnu klīnisko slimnīcu, Valsts nodarbinātības aģentūru, Latvenergo, Latvijas pastu, Latvijas dzelzceļu u.c.

„Latvijas regulators nav rūpīgi pētījis mūsu tirgus tendences un citu valstu pieredzi, pirmajam Eiropā akli ieviešot ES regulu par izlīdzināto starpsavienojumu maksu, kamēr citu valstu pieredze liecina, ka tur regulatori, pirms pieņemt tirgum būtiskus lēmumus, veic izpēti un darbojas tā, lai tiešām aizsargātu savu tirgu un to regulētu,” atzīmēja Telekom Baltija valdes priekšsēdētājs.

„SPRK par šādu negodīgu komercpraksi ir informēta, tomēr nav izdarījusi neko, lai to izbeigtu, tādējādi šī situācija ir radījusi pavisam nekonkurētspējīgus tirgus apstākļus Latvijā un rada bažas par to, ka tiks pilnībā pārtrauktas investīcijas šajā nozarē un no nozares aizies mazie dalībnieki,” uzsvēra R. Peļņa. Rodas jautājums, kāpēc Bite Latvija un Tele2 nevar rīkoties kā LMT, kas klientiem nodrošina godīgus tarifus uz visiem operatoru tīkliem likumu ietvaros, nevis mēģina izstumt mazos spēlētājus no tirgus?

SPRK lēmums samazināt fiksēto starpsavienojumu cenas vairākas reizes, kā arī lielo tirgus spēlētāju aktīva rīcība, lai izslēgtu mazos operatorus no tirgus, arī bija galvenais iemesls, kāpēc Telekom Baltija vadība nolēma pārdot savu fiksēto sakaru biznesu, lai koncentrētos un attīstītu mobilā interneta sniegtos pakalpojumus.

Iepriekš ziņots, ka 2012. gada 1. martā SPRK, balstoties uz ES regulām, lika samazināt fiksēto starpsavienojumu cenas vairākas reizes ar domu, ka tādējādi pakalpojumu lietotāji iegūs izdevīgākus tarifus. Savukārt no šā gada 1.aprīļa stājās spēkā mobilo sakaru operatoru starpsavienojumu maksas griestu samazinājums par 65%, kas nosaka, ka tie ir 1,1 santīms par izsaukuma minūti. Starpsavienojumu maksa ir maksa, ko viens operators maksā otram par sarunas pabeigšanu otra operatora tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko