Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Vieglāks par gaisu

Vai varat iedomāties vienā stāvoklī ļoti cietu, citā elastīgu lietu, kas turklāt dīkstāves laikā varētu karāties gaisā? Lai arī tas šķiet neticami, Teksasas universitātes fiziķiem sadarbībā ar kolēģiem citur pasaulē izdevies radīt materiālu, kas ir vieglāks par gaisu. Bet, ja uz to iedarbojas ar elektrību, materiāls nekavējoties spēcīgi saraujas.

"Šie mākslīgie muskuļi ir ļoti viegli un var darīt brīnumus," pētījuma autors no Teksasas universitātes Dalasā Rejs Bogmans Discovery Channel televīziju iepazīstina ar izgudrojumu, taču uzreiz izgaisina fantāzijas par materiāla izmantošanu supermodernu protēžu ražošanā. Tas sastāv no oglekļa nanocaurulītēm, tādēļ, visticamāk, varētu ieinteresēt nevis ar medicīnu saistītos zinātniekus, bet gan gaismu izstarojošo diožu, saules bateriju un citu līdzīgu vielu ražotājus.

Aerogels un mākslīgie muskuļi vēl īsti nav iedzīvojušies ikdienas rūpniecībā. Aerogelu, kura sastāvā 99,8 procenti ir gaiss, vismaz izmanto Visuma apguves industrijā. Tam jāsavāc kosmiskie putekļi, lai kuģis varētu droši atgriezties uz Zemes.

Mākslīgie muskuļi pagaidām sastopami tikai laboratorijās. Šie materiāli elektriskās strāvas iedarbībā spēj izplesties un sarauties, taču lielākoties tie darbojas ierobežotā temperatūras amplitūdā, jo materiālā ir šķidrums, kas var sasalt aukstumā un izgarot karstumā.

Savienojot abus materiālus, tie iegūst vēl iespaidīgākas īpašības. Jaunais aerogels esot desmit reižu vieglāks par jebkuru cilvēkam zināmo materiālu. Zinātnieks apgalvo - ja to izklātu hektāra platībā, jaunais materiāls svērtu mazāk par 60 gramiem. Tas gan nenozīmē, ka aerogels ir bez formas un vājš. Ja to pagrūž vienā virzienā, muskuļa nanocaurulīšu daļa reaģē, un tās kļūst cietākas par nerūsējošo tēraudu. Ja to pavelk aiz labā stūra, materiāls kļūst 30 reižu elastīgāks par gumiju. Turklāt atšķirībā no gumijas, kas labākās īpašības spēj demonstrēt ierobežotā temperatūrā, jaunais aerogels ir "rīcībspējīgs" no -196 grādiem pēc Celsija skalas līdz cilvēkam neizturamajai 1600 grādu robežai. Ar aukstāko pietiek, lai pārvērstu slāpekli šķidrumā, bet karstākais izkausē dzelzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko