Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 17. septembris
Vera, Vaira, Vairis

Luminor Bank peļņa pirmajā pusgadā bija 111,9 miljoni eiro

"Luminor Bank" peļņa šogad pirmajā pusgadā bija 111,9 miljoni eiro, kas ir par 1,3% mazāk nekā 2023.gada pirmajā pusgadā, liecina bankas publicētais finanšu pārskats. Tostarp 2024.gada otrajā ceturksnī "Luminor Bank" guva 45,1 miljona eiro peļņu, kas ir par 15,1% mazāk nekā 2023.gada otrajā ceturksnī.

"Luminor Bank" pārstāvji aģentūru LETA informēja, ka otrajā ceturksnī pieaudzis privātpersonām izsniegto kredītu apmērs, samazināti bankas izdevumi un uzlabojusies kredītportfeļa kvalitāte, vienlaikus saglabājot spēcīgu likviditāti un kapitāla pozīcijas.

Šogad otrajā ceturksnī "Luminor Bank" uzlaboja ne tikai produktu piedāvājumu privātpersonām, bet arī strādāja pie procesu efektivitātes, kas rezultējās izsniegto aizdevumu pieaugumā. Korporatīvajā segmentā novērots stabils pieprasījums pēc investīcijām atjaunojamās enerģijas risinājumiem, kā arī īstenots piedāvājums sadarbībā ar Eiropas Investīciju banku, lai veicinātu papildu kreditēšanu Baltijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) un atbalstītu zaļās ekonomikas attīstību.

"Luminor Bank" peļņas samazināšanos otrajā ceturksnī skaidro ar grozījumiem Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā, kas noteica nodokļu izdevumu pieaugumu par gandrīz 70%. Savukārt bankas peļņa pirms nodokļiem bija 60,5 miljoni eiro, kas ir nedaudz mazāk kā pērn šajā periodā.

"Luminor Bank" izsniegto kredītu apmērs 2024.gada 30.jūnijā bija 10,426 miljardi eiro, kas ir par 0,7% mazāk nekā 2023.gada 31.decembrī.

Savukārt noguldījumu apjoms "Luminor Bank" 2024.gada 30.jūnijā bija 11,189 miljardi eiro, kas ir par 0,9% mazāk nekā pagājušā gada beigās.

"Luminor Bank" filiāles vadītāja Latvijā Kerli Varesa skaidro, ka šis gads sabiedrībai nes pakāpenisku atkopšanos no ekonomiskajiem izaicinājumiem, kas skāra pasauli pēdējo gadu laikā. Kreditēšanā novērojams pakāpenisks pieaugums, proti, salīdzinot ar šā gada pirmajiem trim mēnešiem, kopējais otrajā ceturksnī izsniegto aizdevumu apmērs pieaudzis par vairāk nekā 40 miljoniem eiro, jūnija beigās sasniedzot 2,88 miljardus eiro.

Varesa norāda, ka uzņēmēji gan aizvien saglabā piesardzīgu pozīciju - par to liecina gan stagnējošā situācija uzņēmumu kreditēšanā, gan MVU noskaņojums. Uzņēmēji aizvien ir bažīgi par inflācijas ietekmi, cenu izmaiņām un darbavietu saglabāšanu, un šīs bažas liedz aktīvi investēt uzņēmumu attīstībā. Lai arī mājokļu tirgus Latvijā atpaliek no situācijas kaimiņvalstīs, cilvēki pamazām kļūst aktīvāki - šogad pirmajos sešos mēnešos "Luminor Bank" izsniegusi par 30% vairāk aizdevumu privātpersonām nekā pērn šajā periodā.

Kopumā skats nākotnē kļūst cerīgāks - inflācija ir nostabilizējusies, savukārt EURIBOR likme, lai gan lēnāk nekā cerēts, bet samazinās. Tas ļauj cerēt, ka arī turpmāk ekonomikas izaugsme turpināsies ne tikai privātpersonu kreditēšanas dēļ, bet arī uzņēmēji kļūs drošāki un atsāks fokusēties uz attīstību un investīcijām, atzīmē Varesa.

Bankas pamatdarbības ienākumi šogad otrajā ceturksnī samazinājās par 7,8 miljoniem eiro, galvenokārt samazinoties neto pārējiem ienākumiem, taču to daļēji atsvēra administratīvo izmaksu samazinājums par 5,6 miljoniem eiro, ko nodrošināja atteikšanās no konsultāciju izmaksām.

Turpinot ieguldījumus informācijas tehnoloģiju sistēmu un procesu pilnveidošanā, ar informācijas tehnoloģijām saistīti izdevumi pieauga par 7,1%. Sagaidāmie kredītzaudējumi samazinājās par 4,4 miljoniem eiro, savukārt ar banku darbību saistītie nodokļi pieauga par 3,9 miljoniem eiro Latvijā ieviestās pagaidu nodevas dēļ.

"Luminor Bank" uzlaboja neto procentu likmju starpību līdz 3,56%, izdevumu un ienākumu attiecību samazinot līdz 54,6%, savukārt izlīdzinātā pašu kapitāla atdeve bija 10,2%. Bankas kredītportfeļa kvalitāte otrajā ceturksnī ir uzlabojusies.

Kredītu, kuriem ir būtisks kredītriska pieaugums kopš sākotnējās atzīšanas, bet nav kredītvērtības samazinājuma, un kredītu ar kredītvērtības samazinājumu bruto uzskaites vērtība ceturkšņa laikā samazinājās par 102,1 miljonu eiro.

"Luminor Bank" 2023.gada pirmajā pusgadā guva 113,4 miljonu eiro peļņu, bet 2023.gada otrajā ceturksnī - 53,1 miljona eiro peļņu.

"Luminor Bank" pagājušajā gadā Baltijas valstīs strādāja ar peļņu 194,7 miljonu eiro apmērā, kas ir par 56,1% vairāk nekā 2022.gadā.

Latvijā strādā "Luminor Bank" filiāle. Pēc aktīvu apmēra "Luminor Bank" filiāle Latvijā ir ceturtā lielāka banka Latvijā. Banku kontrolē ASV investīciju kompānija "Blackstone".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ietekmē globālie procesi

Nozīmīga saražoto preču daļa tiek eksportēta, tādēļ svarīgs ir pieprasījums ārvalstīs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses