Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Aon globālais pētījums: atbildības apdrošināšanas pircējiem (t.sk. Latvijā) jāizmanto asā konkurence tirgū; pie horizonta redzami apdrošināšanas seguma ierobežojumi

Rīga, 21.02.2007. Uzņēmumi vairumā valstu un rūpniecības nozaru 2007.gadā piekto gadu pēc kārtas turpinās baudīt konkurētspējīgas atbildības apdrošināšanas prēmijas, liecina jauns Aon pētījums par globālajām vispārējās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas tendencēm “Look Beyond The Obvious”.

Tomēr pētījuma pielikumā par topošiem riskiem „General Liability Risk Development Matrix” (tas tiek pievienots preses relīzei atsevišķā failā) norādīts, ka apdrošinātāji pievērš pastiprinātu uzmanību jaunajiem un jau atpazītajiem riskiem un apdrošināšanas polises pircējiem jāapzinās, ka pie horizonta parādījušies apdrošināšanas seguma ierobežojumi.

Pēc dabas katastrofu ziņā rāmā gada visā pasaulē kritušās prēmiju likmes un tiek prognozēts, ka arvien asākā konkurence tās 2007.gadā samazinās vēl vairāk. Prognozes svārstās no stabilām likmēm līdz sarukšanai par 25% Amerikā, līdz 30% Eiropā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā, un līdz 40% Āzijas un Klusā okeāna reģionā, lai arī ir iespējams, ka likmju samazināšanās nematerializēsies valstīs ar augošo kompensācijas pieprasīšanas kultūru, piemēram, jaunajās ES dalībvalstīs.

Tomēr vairāk nekā pusē no pētījumā apskatītajām 53 valstīm 2006.gadā pieaudzis gan prasību atlīdzināt zaudējumus biežums, gan izmaksājamo atlīdzību apjoms, kas atspoguļo globālu tendenci kompensāciju pieprasīšanas kultūrā. Tiek novērota grupu vai kolektīvo prasību pieteikumu attīstība Eiropā, paraugsodu skaita pieaugums Āzijā un apdrošinātāju arvien aktīvākie centieni uzlikt ierobežojumus apdrošināšanai pret tādiem riskiem tā toksiskie izdalījumi, kvarca vai elektromagnētiskais starojums (šie riski kā izņēmumi apdrošināšanas segumā pirmo reizi parādījās ASV).

„Ir loti noderīgi salīdzināt atbildības apdrošināšanu Latvijā ar citām valstīm. Tas dod mums iespēju savlaicīgi ieraudzīt tendences un būt labāk sagatavotiem. 2006.gads Latvijas atbildības apdrošinātajiem salīdzinājumā ar 2005 sagādāja lielāko pieteikto prasību skaitu, un vidējā kompensācija kļuva arī apjomīgāka. Kaut "kompensācijas pieprasīšanas kultūra" vel joprojām nav īpaši attīstīta, tomēr uzņēmumi sāk nopietnāk uztvert risku, ka kāda trešā persona var pieprasīt kompensāciju par nodarīto zaudējumu.

Kā vienu no atbildības apdrošināšanas attīstības piemēriem varam minēt topošo ES likumdošanas sakārtošanu attiecībā uz atbildību par apkārtējai videi nodarīto kaitējumu. Tas, iespējams, Latvijai kļūs aktuāli jau šogad.

Kā viena no pētījumā apskatītajām tendencēm tiek minēta apdrošinātāju velēšanās sašaurināt piedāvāto risku segumu. Šo pircējam neizdevīgo/neveselīgo tendenci mes redzam arī Latvijā. Kad šāda sašaurināšana iet roku rokā ar piedāvāto prēmijas atlaidi - tikai skaidra sava uzņēmuma risku apzināšana un novērtēšana var palīdzēt kompānijai pieņemt pareizo lēmumu. Tāpēc Aon iesaka uzņēmumiem loti rūpīgi pieiet savu risku identificēšanai un samazināšanai,” -- uzsvēra Ņina Kukuškina, apdrošināšanas brokeru un risku vadības konsultantu uzņēmuma Aon Latvia vadītāja.

Pētījumā polišu pircējiem ieteikts papildus polises cenu apsvērumiem pievērst lielāku uzmanību iespējai apdrošināt topošus riskus un sekot līdzi tiesāšanās tehnikai un tendencēm ASV, jo tas ietekmēs tiesiskās sistēmas un apdrošināšanas tirgu visā pasaulē.

Aon Global izpilddirektors Saimons Tompsons (Simon Thompson) paziņoja: „Šis ir piemērots brīdis, kad pircējiem ir lietderīgi palūkoties tālāk par tagadējiem ietaupījumiem uz prēmijām un sagatavoties ilgākam laikam, pievēršoties un saglabājot tieši to apdrošināšanas segumu, kas ir būtisks viņu biznesam. Iepriekšējā pieredze parāda, ka tad, kad topošie riski parādās daudz atklātāk, vai kad “pircēja tirgus” kļūst par „pārdevēja tirgu” (kā pašlaik), apdrošinātāji ievieš apdrošināšanas ierobežojumus. Svarīgāko topošo risku identificēšana un samazināšana jau šodien nāks par labu piesardzīgam pircējam, kad viņš nākotnē saskarsies ar mazāk pretimnākošu tirgu.

Papildus informācija:

Ņina Kukuškina, apdrošināšanas brokeru un risku vadības konsultantu uzņēmuma Aon Latvia vadītāja

Tālr.: 7892551;

E-pasts: [email protected]

Par Aon

Aon (www.aon.com) ir pasaules līderis risku vadības, apdrošināšanas un pārapdrošināšanas brokeru, ka arī personāla vadības konsultāciju jomā. Kompānijā strādā aptuveni 45 000 profesionāļu 500 birojos vairāk kā 120 pasaules valstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses