Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Asociācija: par līzinga tirgus izaugsmi varēs sākt runāt tikai ap 2011.gadu

Šogad Latvijas līzinga tirgus samazināsies, un par izaugsmi varēs sākt runāt tikai ap 2011.gadu, aģentūrai BNS prognozēja Latvijas Līzinga devēju asociācijas (LLDA) vadītājs, kā arī līzinga kompānijas "Hipolīzings" valdes priekšsēdētājs Viesturs Gurtlavs.

"2008.gads bija pārmaiņu gads, un jau pērnā gada sākumā mēs saskārāmies ar "mīkstās piezemēšanās" pazīmēm. Līdz ar to, ņemot vērā notikumus ekonomikā, jau rudenī finansēšana vairs nebija vērsta uz tirgus daļu palielināšanu un apmēru, bet uz esošo klientu, īpaši komercsabiedrību, atbalstu, lai palīdzētu klientiem nodrošināt viņu biznesa attīstību/saglabāšanu. Mēs prognozējam, ka līzinga tirgus apmērs samazināsies un par izaugsmi varēsim sākt runāt tikai ap 2011.gadu," sacīja Gurtlavs.

Viņš atzina, ka sabiedrībā kopumā būtu jāmaina uzskats par finansēšanu - tai jābūt vērstai uz sekmīgu biznesa attīstību un investīcijām, nevis patēriņa veicināšanu. "Daudz jādomā par integrētajiem pakalpojumiem, kas sniegtu finansētājam lielāku drošību un sekmīgāku projektu realizēšanu, tostarp jāstrādā ar modeli: finansētājs - Eiropas Savienības atbalsta fondi - valsts, izmantojot plašās līdzfinansējuma iespējas," teica Gurtlavs.

Viņš arī klāstīja, ka ikvienai līzinga sabiedrībai 2009.gads būs ļoti smags. "Daudzi līzinga pakalpojumu izmantotāji saskarsies ar grūtībām, un pašlaik ir grūti ieteikt pareizāko risinājumu izejai no esošās situācijas. Tomēr LLDA cer, ka jaunās valdības ekonomikas atveseļošanās plāni būs vērsti uz ekonomikas attīstību, un LLDA vārdā varu apstiprināt, ka visi LLDA biedri ir gatavi iesaistīties kopējās situācijas uzlabošanā," uzsvēra Gurtlavs.

Asociācijas vadītājs arī pavēstīja: "Būs grūtāk, tomēr, ja pareizi rīkosimies ar savām finansēm un iespējām, sabiedrība tikai kļūs zinošāka un bagātāka nekā līdz šim, līdz ar to ieguvēji būsim mēs visi."

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijas līzinga kompāniju līzinga un faktoringa portfelis pagājušā gada beigās bija 1,869 miljardi latu, kas ir par 67,949 miljoniem latu jeb 3,8% vairāk nekā 2007.gada beigās.

Tostarp kompāniju līzinga portfelis 2008.gada beigās bija 1,656 miljardi latu, kas salīdzinājumā ar 2007.gada beigām ir pieaugums par 0,9% jeb 15,107 miljoniem latu, bet faktoringa portfelis sasniedzis 212,593 miljonus latu, kas ir par 33,1% jeb 52,842 miljoniem latu vairāk nekā 2007.gada beigās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses