Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Baltijas 300 lielāko uzņēmumu apgrozījums 2005.gadā audzis par 21,7%

Baltijas valstu 300 lielāko uzņēmumu kopējais apgrozījums 2005.gadā sasniedza 34,1 miljardu eiro (24 miljardus latu) un bija par 21,7% lielāks nekā gadu iepriekš, otrdien vēstī "Dienas Bizness" (DB), piebilstot, ka straujākais pieaugums bijis Latvijas kompānijām.

DB un Lietuvas un Igaunijas lietišķo laikrakstu kopīgi veidotais Baltijas lielāko uzņēmumu pēc apgrozījuma TOP 300 liecina, ka 88,7% sarakstā pārstāvēto uzņēmumu apgrozījums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir palielinājies. Savukārt vidējais apgrozījums, rēķinot uz vienu uzņēmumu, bija 113,6 miljoni eiro jeb par 21,4% lielāks.

DB raksta, ka aptuveni pusi no sarakstā iekļauto kompāniju kopējā apgrozījuma joprojām dod Lietuvas milži, lai gan 2005.gada sarakstā to ir par desmit mazāk. Savukārt Latvijas kompāniju topā ir par desmit vairāk, taču to devums ir vismazākais.

Pētījuma dati liecina, ka Baltijas 300 lielāko uzņēmumu sarakstā iekļauto 106 Lietuvas uzņēmumu kopējais apgrozījums 2005.gadā bija 16,34 miljardi eiro, kas ir par 20,4% vairāk nekā 2004.gadā. Sarakstā iekļuvušo 105 Igaunijas uzņēmumu apgrozījums 2005.gadā bija 9,56 miljardi eiro (par 17,5% vairāk), bet 89 Latvijas kompāniju - 8,17 miljardi eiro (par 30,2% vairāk).

Pēc DB vēstītā, Baltijas 300 lielāko uzņēmumu sarakstā pirmajās divās pozīcijās ar milzīgu atrāvienu joprojām turas Lietuvas naftas pārstrādes koncerns "Mažeiku nafta" un mazumtirgotājs "VP Market" ("Maxima"), bet trešajā vietā otro gadu pēc kārtas 2005.gadā bija

Lietuvas koncerns"Achemos grupe", ceturtajā - Igaunijas "Hansapank". Uz piekto pozīciju no desmitās gadu iepriekš uzlēkusi Latvijas datortehnikas tirgotāja "ELKO grupa", pastumjot uz sesto vietu Igaunijas energoapgādes kompāniju "Eesti Energia".

Savukārt no astotās uz septīto vietu 2005.gadā pacēlusies Igaunijas ekspedīcijas kompānija "Transtrade", kura 2004.gada Baltijas milžu sarakstā bija jaunpienācēja. Devīto vietu 2005.gadā sarakstā saglabājis Latvijas energoapgādes uzņēmums "Latvenergo", bet pirmo desmitnieku noslēdz IKI veikalu tīklu pārvaldītājs Lietuvas "Palink".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses