Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Baņķieri: aptuveni pusei kredītņēmēju jārēķinās ar straujāku kredītu maksājumu kāpumu

Aptuveni pusei kredītņēmēju jārēķinās ar straujāku kredītu maksājumu kāpumu pieaugošās Euribor likmes dēļ.Pēdējo trīs mēnešu laikā par 37% pieaugusi trīs mēnešu Euribor starpbanku likme, kuru Latvijā izvēlējusies aptuveni puse eiro kredītu ņēmēju, kam ir kredīts ar mainīgo procentu likmi, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Likmju kāpums šobrīd un pārskatāmā nākotnē gan nav tik ievērojams, lai mainītu esošo kredītu ar mainīgo likmi uz fiksēto, norāda baņķieri, tomēr brīdinot, ka vissmagāk likmju kāpumu izjutīs uzņēmumi un mājsaimniecības, kam jau tagad ir grūtības ar kredīta atmaksu.Eksperti prognozē, ka trīs mēnešu _Euribor _likme līdz šā gada beigām pieaugs nedaudz virs 1%, tātad likme būs par aptuveni 60% lielāka nekā marta beigās. Tādējādi, iespējams, par aptuveni 5 – 6% varētu pieaugt ikmēneša maksājums kredītam, kas ņemts uz vairāk nekā 25 gadiem. «_Euribor _likmes izmaiņas par 1 procentpunktu 30 000 eiro kredītam uz 30 gadiem var palielināt ikmēneša kredītmaksājumu par vairāk nekā 10%. Tiem, kuriem ir īsāks kredīta atmaksas termiņš, pieaugums būs minimāls un mazāk jūtams,» aplēsis SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Otra vairāk lietotā - sešu mēnešu likme - pieaugusi par 18%.

Tiesa, baņķieri pašreizējo trīs mēnešu Euribor kāpumu nevērtē kā strauju un neparedz strauju kāpumu arī pārskatāmā nākotnē. Banku pārstāvji domā, ka kopumā ikmēneša maksājumu pieaugums nebūs kritiski liels.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses