Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Bez Parex akcijām Krasovickim un Karginam oficiāli nekā daudz nav

Parex bankas pārņemšanas līgums paredz, ka par labu valstij tiks ieķīlātas ne tikai abu baņķieru — Valērija Kargina un Viktora Krasovicka — bankas akcijas, bet arī kustamie un nekustamie īpašumi. "Tādā veidā līdzšinējie īpašnieki galvos ar savu ieķīlāto mantu par visu bankas pārskatos minētās informācijas atbilstību," Dienu informēja Finanšu ministrijas preses dienests.

Plānots, ka līgumā tiks noteikta summa, kuras apmērā būs jāizveido apķīlājamo mantu saraksts. Summas apmērs pirmdien medijiem vēl nebija zināms. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas pārstāvis Jānis Brazovskis skaidroja, ka daudz izdevīgāk būtu apķīlāt V.Kargina un V.Krasovicka depozītkontus, jo ar tajos esošo naudu ir daudz vieglāk rīkoties nekā kustamo un nekustamo mantu. Uz jautājumu, cik naudas atrodas abu kungu kontos, J.Brazovskis atjokoja: "Precīzi nepateikšu, bet katrā ziņā vairāk nekā viens rublis." Dienas pētījums rāda, ka līdz šim valsts bagātākajiem iedzīvotājiem oficiāli nekas daudz Latvijā nepieder — informācija par baņķieru īpašumiem ārvalstīs nav pieejama. Milzīgo izmēru un apsardzes ziņā cietokšņiem līdzīgās villas Jūrmalā, ko dažādi nekustamo īpašumu eksperti novērtējuši kā dārgākās privātmājas Baltijā, oficiāli nav abu kungu īpašums. V.Kargina dzīvesvieta jūras krastā Bulduros Villa Adlera pieder firmai Adlera, kuras īpašnieks ir kāds ofšors. Villas cena tiek lēsta ap 50 miljoniem eiro. Tikai par desmit miljoniem eiro lētākā Villa Marta, ko jūrmalnieki pazīst kā V.Krasovicka rezidenci, oficiāli pieder viņa meitai Aleksandrai. Arī divi ekskluzīvie auto — Maybach —, ar kuriem pēdējos gados pārvietojušies abi kungi un kas vairākus gadus bija uz bankas vārda, 28.oktobrī pārreģistrēti uz firmu Autobag, kas dibināta tikai nedēļu iepriekš. V.Krasovickis Dienai iepriekš norādīja, ka nezinot, kas noticis ar dārgo auto: "Es neiedziļinājos, es nebraucu ar šo mašīnu." Viņš arī teica, ka "septiņus gadus vecs maibahs (..) maksā apmēram 20 000 dolāru". Diena noskaidroja, ka V.Krasovicka Maybach bija piecus gadus vecs, un interneta datubāze liecina, ka līdzīgs lietots modelis maksā, sākot no 100 000 dolāru. Jauna šāda auto cena ir vismaz 300 000 dolāru. Nav zināms, kas noticis ar pārējām bankas dārgajām automašīnām. Baltic Screen informācija liecina, ka pērn Parex banka iegādājusies vismaz septiņas luksusa automašīnas — 2007.gada izlaiduma Džeimsa Bonda auto Aston Martin, Bentley Continental, BMW X5, Lexus LS 600HL, divus Mercedes un Porsche Cayenne džipus. Kopumā šo kredītiestādes auto pirkumu kopējā summa bijusi vismaz 420 000 latu. Bijušais Latvijas Bankas vadītājs Einars Repše (JL) bankas īpašuma pārrakstīšanu uz privātfirmām vērtē kā "izvairīšanos no atbildības. Ja nodokļu maksātāji glābj banku, tad kādēļ viņi paši turpina dzīvot, cepuri kuldami? Tas nebūtu godīgi." Finanšu ministrija mierina, ka nav būtiskas nozīmes, uz kā vārdiem reģistrēta baņķieru manta. Līgumā norādīta summa, par kādu abiem kungiem jādod ķīla. Ko ieķīlāt jau būs viņu pašu izvēle. Tiesa, šīs ķīlas un pārējās līguma detaļas būs jasaskaņo ar Eiropas Komisiju, kas varētu prasīt vismaz divas nedēļas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL:


Aivars Ozoliņš: Politika bankā

Feifera termiņš "Parex" vadītāja amatā pagaidām nezināms


"Parex" palielina maksu par depozītu "izraušanu"


FOTO: Paraksta līgumu par "Parex bankas" pārņemšanu


Pauls Raudseps: Nedrīkst raustīties




īpašumi

Valērijam Karginam pieder

Daļas firmās KID; PLURALIS; a/s Transporta un sakaru institūts; Formula VK; PASTORIUS;

Nekustamie īpašumi (2007.gada sākumā):

Dzīvoklis Rīgā, Alberta ielā

Zeme un ēka Jūrmalā, Piestātnes ielā

Zemes un ēkas Jūrmalā, Bulduru prospektā

Zeme Krāslavas rajona Indras pagasta Mežgalos

Zeme Krāslavas rajona Kombuļu pagasta Siverkrastā, Oliņos, Akatos

Zeme Krāslavas rajona Skaistas pagastā

Zeme un ēka Rīgas rajona Garkalnes pagastā

Pirms daļējas Parex bankas nacionalizācijas abiem baņķieriem piederēja 42% akciju. Jaunais darījums paredz, ka V.Kargina un V.Krasovicka īpašumā paliks 34% bankas akciju, kas tiks ieķīlātas un ar kurām viņi nevarēs balsot atšķirīgi no kontrolpaketes turētāja.


Viktoram Krasovickim pieder

Daļas firmās Formula VK; Transporta un sakaru institūts

Nekustamais īpašums — dzīvoklis Rīgā, Ērgļu ielā.

Dati: Uzņēmumu reģistrs, zemesgrāmata, Baltic Screen

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses