Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Cērps: Latvijas bankās nedaudz pieaugušais slikto kredītu īpatsvars nerada draudus banku sistēmai

Latvijas bankās nedaudz ir palielinājies slikto kredītu īpatsvars, kas ietekmē banku pelnītspēju, taču nerada draudus banku sistēmai, atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Uldis Cērps.

"Ja paskatāmies uz statistiku par sliktajiem kredītiem, tad var redzēt, ka situācija kopumā ir nedaudz pasliktinājusies," teica Cērps.

Pēc viņa stāstītā, piemēram, standarta kredītu atmaksas īpatsvars ir samazinājies no 99,3% pirms gada līdz 99,2% pašlaik - tādējādi kredītu atmaksas problēmas ir palielinājušās par 0,1 procentpunktu, turklāt lielākais palielinājums ir noticis uzraugāmo kredītu grupā.

Cērps sacīja, ka uz kredītportfeli var palūkoties arī, vērtējot dinamiku kredītu pamatsummas atmaksai bez kavējuma. "Te redzam, ka gada laikā ir novērojams pasliktinājums, taču tas principā ir novērojams vienai kategorijai - kavējas maksājumi līdz 30 dienām. Pirms gada tie bija 3,1% no visa kredītportfeļa, tagad ir 4,9%," klāstīja FKTK vadītājs.

Viņš arī informēja, ka pašlaik ir pieauguši īstermiņa kredīta kavējumi, taču to, vai tā būs ilgstoša parādība vai vienreizēja, patlaban vēl ir pāragri pateikt.

"Acīmredzot kaut kādu faktoru dēļ ir pasliktinājusies kredītņēmēju spēja maksāt. Bankām ir jāseko ļoti rūpīgi līdzi tam, kas notiek ar šiem konkrētajiem aizņēmējiem. Te ir runa ne tikai par cilvēkiem, bet arī par uzņēmumiem," skaidroja Cērps.

Viņš norādīja, ka pārējos segmentos nekādas būtiskas izmaiņas nav notikušas, lai gan kavētie kredīti ilgāk par 180 dienām ir nedaudz pieauguši - no 0,3% līdz 0,4%, kā arī kavētie kredīti no 90 līdz 180 dienām ir palielinājušies no 0,1% līdz 0,4%.

"Bankām draudus tas nerada, bet tas viennozīmīgi var ietekmēt banku pelnītspēju. Arī par to nav šaubu. Bankām peļņas lielums šogad var nebūt tik liels, kāds tas ir bijis pagājušajā gadā," uzsvēra Cērps.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses