Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Eiro ieviešana Latvijai izmaksās 10,5 mlj. latu

Eiropas vienotās valūtas eiro ieviešanas izmaksas, kas būtu jāsedz no valsts budžeta laika posmā no 2013. līdz 2014.gadam, varētu sasniegt 10,5 miljonus latu, liecina Finanšu ministrijas (FM) ziņojums, ar kuru šodien iepazinās valdība.

FM gan norāda, ka šobrīd nav precīzi skaidrs Eiropas vienotās valūtas ieviešanas detalizēts pasākumu kopums, tāpēc norādītie izmaksu aprēķini ir provizoriski.

Valsts administrācijas darba grupas (VADG) sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), kas ir atbildīgā iestāde par valsts pārvaldes informācijas sistēmu pārmaiņu vadību un pielāgošanu Eiropas vienotās valūtas ieviešanai, ir iesniegusi Finanšu ministrijai indikatīvu aprēķinu par informācijas sistēmu pielāgošanu eiro ieviešanai, kur kopējās indikatīvās izmaksas ir 3,6 miljoni latu.

VARAM iesniegtajā indikatīvajā izmaksu aprēķinā papildus ir iekļauta arī informācija par nepieciešamo finansējumu informācijas sistēmu pielāgošanai pašvaldībām, kas veido 1,3 miljonus latu.

Kopējās pašvaldību izmaksas varētu būt lielākas, jo indikatīvo izmaksu aprēķinu visas pašvaldības neiesniedza, jo saskaņā ar Latvijas Nacionālā eiro ieviešanas plānā paredzēto eiro ieviešanas scenāriju uz pašvaldībām ir attiecināms tirgus dalībnieka statuss, kas neparedz ar eiro ieviešanu saistīto izmaksu segšanu no valsts budžeta. Tāpēc pašvaldībām savlaicīgi eiro ieviešanas izdevumi jāparedz savos budžetos, uzsvērts ziņojumā.

Savukārt skaidras naudas apmaiņas, tostarp drošības pasākumu, nodrošināšanai, kā arī bezskaidras naudas eiro norēķinu ieviešanas nodrošināšanai kopumā būtu nepieciešami vēl 3,9 miljoni latu.

Piemēram, VAS "Latvijas Pasts" eiro ieviešanas izmaksas veidošot būtisku eiro ieviešanas izmaksu daļu. Latvijas Pasts ir iesniedzis divus skaidras naudas eiro ieviešanas izmaksu variantus.

Viens no tiem paredz, ka, veicot skaidras naudas apmaiņu atbilstoši spēkā esošajiem Latvijas Nacionālā eiro ieviešanas plāna nosacījumiem, Latvijas Pasta indikatīvās eiro ieviešanas izmaksas no 2013. līdz 2014.gadam veidotu 3,49 miljonus latu.

Otrs Latvijas Pasta indikatīvais eiro ieviešanas izmaksu priekšlikums paredz samazināt skaidras naudas apmaiņas procesā iesaistīto pasta nodaļu skaitu un saīsināt naudas maiņas periodu. Tādejādi apmaiņa tiktu nodrošināta tikai pasta nodaļās, kuru apkalpošanas teritorijā neatrodas komercbanku filiāles un iedzīvotājiem nav alternatīvu iespēju veikt skaidras naudas apmaiņu. Saskaņā ar šo priekšlikumu skaidras naudas apmaiņa būtu iespējama Latvijas Pasta 355 nodaļās, nevis visās 625 uzņēmuma pasta nodaļās, kā tas sākotnēji tika plānots.

Jau ziņots, ka eiro Latvija plāno ieviest ar 2014.gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses