Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Feifera termiņš "Parex" vadītāja amatā pagaidām nezināms

Līdz pilnīgai darījuma pabeigšanai par _Parex bankas _akciju kontrolpaketes pārņemšanu _Hipotēku un zemes bankas _īpašumā, kas tiek plānota, ilgākais, divas nedēļas, Valērijs Kargins saglabās Parex prezidenta amatu. _Hipotēku un zemes bankas _prezidents Inesis Feiferis, kas pirmdien tika minēts kā V.

Kargina pēctecis, bankas vadības grožus pārņems tikai pēc darījuma pabeigšanas, kurai nepieciešams saņemt EK, Konkurences padomes (KP) un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) atļaujas. Otrdien Hipotēku bankas valde lems par sava pārstāvja iecelšanu Parex bankas valdes un padomes darba uzraudzībai.


Ir pretrunīgas ziņas par to, cik ilgi I.Feiferis būs abu banku prezidents. Pēc premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) preses pārstāvja Edgara Vaikuļa Dienai teiktā, valdības vadītājs I.Feiferi kā zinošu un pieredzējušo bankas vadītāju Parex vadībā vēlētos redzēt ilgstoši — līdz brīdim, kad bankai tiek atrasts stratēģiskais investors. Savukārt pats I.Feiferis ilgstošai palikšanai Parex prezidenta amatā šobrīd nav gatavs un pieļauj, ka aptuveni divu nedēļu laikā — pēc tam kad būs nokārtotas visas ar Parex pārņemšanu saistītās darbības — bankas vadības grožus varētu uzņemties kāda cita persona. Bankas padomes priekšsēdētāja pienākumus pildīs Finanšu ministrijas valsts sekretārs, Hipotēku bankas valsts pilnvarnieks Mārtiņš Bičevskis, kuru finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) sākotnēji vēlējās redzēt Parex prezidenta amata. Pret to bija premjers, kurš uzskatīja, ka pārņemtās bankas prezidentam jābūt ar lielu pieredzi banku un finanšu jomā.


Parex neesot Banka Baltija

Parakstot līgumu, kas bija sagatavots uz 77 lapām, A.Slakteris atkārtoti norādīja, ka Parex klientiem ir radīta visdrošākā situācija un ir saņemtas garantijas savu noguldījumu drošībai. Viņš īpaši uzsvēra, ka Parex pārņemšanu nevar salīdzināt ar Bankas Baltija krahu, jo atšķirībā no Bankas Baltija, kura "bija izzagta", Parex banku valsts pārņem brīdi, kad banka ir pilna, nevis tukša".

Līguma detaļas pagaidām netiek izpaustas, dokuments tiks publiskots pēc tam, kad būs saņemts Eiropas Komisijas (EK) atzinums. Zināms, ka viens no līguma punktiem paredz, ka abiem bijušajiem bankas līdzīpašniekiem ir tiesības atpirkt Hipotēku bankai pārdotās akcijas par cenu, par kādu valsts tās nopirka, atlīdzinot valstij visus tās ieguldījumus un izdevumus, kas saistīti ar bankas pārņemšanu, ja valsts gada laikā Parex kontrolpaketei neatrod stratēģisko investoru.

Tāpat finanšu ministrs, ka saskaņā ar parakstīto līgumu gada laikā abi bijušie īpašnieki, kuri bankā saglabā 34% akciju, nevarēs balsot atšķirīgi no valsts, un, gadījumā ja valsts Hipotēku bankas personā gada laikā bankai atradīs stratēģisko investoru, līdzšinējie īpašnieki nevarēs balsot citādi, kā to darīs valsts.



Veiks auditu

Pēc līguma parakstīšanas visi ar bankas pārņemšanu saistītie dokumenti, arī Latvijas valdības oficiālais paziņojums, tiks nosūtīti EK, kurai 24 stundu laikā jāsniedz atzinums par valdības piedāvāto plānu. Pirmdien ap pusdienlaiku bija skaidrs, ka EK devusi konceptuālu piekrišanu Parex bankas pārņemšanas darījumam. Tas bija pamats, lai tiktu gatavota ar Parex pārņemšanu saistīto līgumu un vienošanos noslēgšana.

Pēc EK oficiālā paziņojuma saņemšanas valsts pārņemtajā Parex darbu sāks starptautiska auditorkompānija, visticamāk, PriceWaterhouse-Coopers, kurai būs jāsniedz atzinums par bankas finanšu situāciju un rekomendācijas par darāmo bankas darbības efektivitātes palielināšanā un stabilizēšanā. Parex situācijas novērtēšanai tiks piesaistīti arī FKTK un Latvijas Bankas (LB) eksperti.

Pēc Finanšu ministrijas valsts sekretāra M.Bičevska lēstā, kopumā darījuma pabeigšana var aizņemt, ilgākais, divas nedēļas. Darījums tiks uzskatīts par pilnībā pabeigtu, kad būs saņemta EK, FKTK, KP atļauja un sindicēto kredītu izsniedzēju apstiprinājumi, ka viņi piekrīt bankas pārņemšanai. Tikai pēc tam tiks lemts par izmaiņām Parex padomē un valdē.

Amatpersonas pauž cerību, ka Parex atgūs noguldītāju un klientu uzticību, savukārt Parex uzsver, ka banka ir maksātspējīga, tās likvididātes radītāji atbilst FKTK noteiktajiem normatīviem.Pirmdien Dienai neizdevās noskaidrot, cik daudz naudas banka pēdējās dienās ir aizņēmusies LB un Valsts kasē, lai nodrošinātu likviditāti. Pēc LB pārstāvja Mārtiņa Grāvīša teiktā, centrālā banka nav tiesīga izplatīt informāciju par konkrētu banku, kas piedalījusies LB monetārajās operācijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL:


Bez Parex akcijām Krasovickim un Karginam oficiāli nekā daudz nav

"Parex" palielina maksu par depozītu "izraušanu"


FOTO: Paraksta līgumu par "Parex bankas" pārņemšanu


Aivars Ozoliņš: Politika bankā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses