Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

FKTK izsaka brīdinājumu biedrībai "Jaunais Zīda ceļš" par neatļautu vērtspapīru tirgošanu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome piektdien nolēmusi izteikt brīdinājumu biedrībai _Jaunais Zīda ceļš _saistībā ar to, ka tā bez FKTK atļaujas sabiedrībai piedāvājusi iegādāties vērtspapīrus.FKTK skaidro, ka pēc TV3 raidījumā _Nekā personīga _pārraidītā sižeta "Daugavas racēji aģitē ieguldīt naudu Daugavas padziļināšanas projektā", komisija saņēmusi vairākas vēstules no personām, kas vērsa uzmanību uz iespējamu normatīvo aktu pārkāpumu, piedāvājot sabiedrībai, galvenokārt pensionāriem un studentiem, iesaistīties projektā "Daugava-Latvijai", kļūstot par akciju sabiedrības Ūdens enerģētikas un transporta sistēma Rīga-Hersona-Astrahaņa akcionāriem un vienlaikus par biedrības _Jaunais Zīda ceļš _vai biedrības ARHA biedriem.

Komisija veikusi interneta mājas lapā _www.riga-hersona.lv_ norādītās informācijas par akciju piedāvājumu, kā arī biedrību organizēto sanāksmju materiālu analīzi. Secināts, ka, piedāvājot sabiedrībai iegādāties a/s _Ūdens enerģētikas un transporta sistēma Rīga-Hersona-Astrahaņa_ vārda akcijas, ir pārkāpti Finanšu instrumentu tirgus likuma noteikumi, jo sabiedrībai publiski tiek piedāvāts iegādāties vērtspapīrus, kuru piedāvājumam nav saņemta FKTK atļauja.FKTK norāda: gan minētajā mājas lapā, gan biedrību organizētajās sanāksmēs sabiedrībai viennozīmīgi tika sniegta informācija par a/s_ Ūdens enerģētikas un transporta sistēma Rīga-Hersona-Astrahaņa_ vienas akcijas pārdošanas cenu, kā arī nosacījumiem un kārtību, kādā akcijas var tikt iegūtas personas īpašumā. Papildus tikusi sniegta informācija par tiesībām, kas ir saistītas ar vērtspapīriem, kā arī norādīti šāda akciju piedāvājuma iemesli un ieņēmumu izlietojums.

Komisija norāda, ka gan aicinājums iestāties biedrībā, gan uzņemšanas biedrībā nosacījums – vispirms iegādāties akcijas un parakstīt likuma projektu par projekta ietekmes uz vidi noteikšanai realizāciju – ir savstarpēji saistītas un publiski reklamētas darbības, un vienai no tām – akciju piedāvājumam – ir jāsaņem komisijas atļauja izteikt publisko piedāvājumu.

Komisija ir pieprasījusi uzņēmumam un biedrībai izbeigt reklamēt akciju publiskā piedāvājuma izteikšanu publiskās sanāksmēs un masu informācijas līdzekļos, kā arī veikt attiecīgas izmaiņas mājas lapā. Tai pat laikā FKTK norāda, kā minētajai akciju sabiedrībai kā jebkurai citai ir tiesības ikvienai personai piedāvāt iegādāties akcijas atbilstoši pamatkapitāla palielināšanas noteikumiem slēgtās emisijas ietvaros vai akciju īpašnieka, kā šajā gadījumā – biedrībai - pārdodot sev piederošās akcijas, neizmantojot publiskos informācijas līdzekļus piedāvājuma reklamēšanai. "Taču ieguldītājam pirms izvēles izdarīšanas būtu jāiepazīstas ar konkrētā akciju piedāvājuma emitenta attīstību, organizatorisko un pārvaldes struktūru, galvenajām darbības nozarēm un tās vietu konkrētajā tirgus segmentā, ja iespējams, ar finanšu radītājiem, dividenžu izmaksām, galvenajiem riskiem tā komercdarbībā, kā arī jānovērtē vai konkrētajā akciju piedāvājumā noteiktā akcijas cena ir atbilstoša patreizējai situācijai tirgū un nākotnes perspektīvai," piemetina FKTK.

Komisija brīdina, ka ikvienam ir pārdomāti jāizvērtē, vai ieguldījums konkrētā akciju piedāvājumā ir atbilstošs tā interesēm, iespējām un kāds būs tālākais šo ieguldīto līdzekļu izlietojums un atdeve. "Jebkurā gadījumā iesakām personām būt pietiekami uzmanīgām, ja tiek solīti lieli labumi, lielas dividendes vai vēl kādas priekšrocības, iegādājoties vērtspapīrus. Tāpat vēršam iedzīvotāju uzmanību, ka, ja persona saņem jebkādu vērtspapīru pirkšanas piedāvājumu, tai ir iespēja FKTK mājas lapā pārliecināties, vai minētās komercsabiedrības akcijas vai citi vērtspapīri ir iekļauti FKTK reģistrēto vērtspapīru prospektu sarakstā," norāda komisija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses