Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

FM: Nodokļu ieņēmumu apmērs pārsniedz plānoto par 4,5%

Lai gan pašvaldību budžetā šā gada 11 mēnešos, salīdzinot ar 10 mēnešu izpildi, pārpalikums samazinājās no 20,4 miljoniem līdz 16,1 miljoniem latu, tomēr deficīts novembrī bija būtiski mazāks nekā oktobrī, un nodokļu ieņēmumi novembrī bija lielāki nekā oktobrī. 
Šā gada 11 mēnešos kopējie nodokļu ieņēmumi, ieskaitot iemaksas fondēto pensiju shēmā, bija 3 595,1 miljoni latu, kas salīdzinājumā ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu bija par 400,1 miljoniem latu jeb 12,5% lielāki, vienlaicīgi pārsniedzot plānotos ieņēmumus par 4,5% jeb 155,4 miljoniem latu, Diena uzzināja Finanšu ministrijā.

Kopbudžeta deficīts šā gada novembrī bija 85,7 miljoni latu, un kopumā 11 mēnešos tas palielinājās līdz 167,0 miljoniem latu, izdevumiem (4 814,9 miljoni lati) pārsniedzot ieņēmumus (4 647,9 miljoni lati).  

Deficītu novembrī galvenokārt noteica deficīta palielināšanās valsts budžetā. Šā gada 11 mēnešos valsts budžetā, ieskaitot atvasinātās publiskās personas, izveidojās deficīts 186,9 miljonu latu apmērā, savukārt pašvaldību budžetā, ieskaitot ziedojumus un dāvinājumus, bija pārpalikums 16,1 miljoni latu.

Valsts budžetā gada pēdējos mēnešos ir vērojama izdevumu palielināšanās, bet tā galvenokārt ir saistīta ar subsīdiju un dotāciju palielināšanos komersantiem, biedrībām un nodibinājumiem ES fondu projektu ietvaros, veicot maksājumus atbilstoši noslēgtajiem līgumiem. Valsts budžetā tiek iekļauts ne tikai pamatbudžets, speciālais budžets, kā arī ziedojumi un dāvinājumi, bet arī t.s. atvasināto publisko personu budžets, kas ir daļēji no valsts budžeta finansētas atvasinātas publiskās personas un budžeta nefinansētas iestādes. Šā gada 11 mēnešos, salīdzinot ar 2010. gada atbilstošo periodu, atvasināto publisko personu budžeta pārpalikums samazinājās no 23,0 miljoniem līdz 2,8 miljoniem latu. To galvenokārt noteica kapitālo izdevumu pieaugums, kas no 4,3 miljoni latu 2010. gada 11 mēnešos palielinājās līdz 21,7 miljoniem latu šā gada laikā, ņemot vērā aktīvāku ES politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu politikas finansēto projektu ieviešanu. Lielāko daļu no šī budžeta izdevumiem veido augstskolu un zinātnisko institūtu izdevumi.

Novembrī, salīdzinot ar oktobri, nodokļu ieņēmumi kopbudžetā galvenokārt palielinājās, pieaugot nodokļu ieņēmumiem pašvaldību budžetā. 

Kopējie iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi (valsts budžetā un pašvaldību budžetā) 11 mēnešos bija 714,5 miljoni latu, un salīdzinājumā ar 2010. gada atbilstošo periodu tie pieauga par 2,2%. 


Savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi pašvaldību budžetā, kur tie ir lielākais ieņēmumu avots, šā gada 11 mēnešos pieauga par 4,8%. 

Ņemot vērā likumdošanā noteikto maksāšanas kārtību, kas paredz kārtējo ceturkšņa maksājumu veikšanu novembrī,  nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumi novembrī, salīdzinot ar oktobri, būtiski pieauga un kopumā šogad bija 104,9 miljoni latu, kas ir par 23,7% vairāk nekā līdzīgā laika posmā pērn.

FM, vērtējot budžeta izpildi 11 mēnešos, saglabā prognozi, ka plānotais vispārējās valdības budžeta deficīta mērķis (4,5% no IKP), ņemot vērā korekcijas atbilstoši Eiropas kontu metodoloģijai, netiks pārsniegts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses