Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Laikraksts: bankas piesardzību kreditēšanā plāno kompensēt ar piedāvājumu uzņēmumiem emitēt obligācijas

Latvijas bankas piesardzību kreditēšanā plāno kompensēt ar piedāvājumu lieliem un vidējiem uzņēmumiem naudu aizņemties vērtspapīru tirgū, pirmdien vēstī "Dienas Bizness" (DB).

"SEB Unibankas" Lielo uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītājs Klāvs Vasks laikrakstam atzinis, ka liela kļūda banku tirgū bijusi tā, ka bankas bija aktīvas finansētājas, bet nav rūpējušās, lai attīstītu kapitāla tirgus - obligāciju, akciju.

Pēc viņa lēstā, salīdzinot ar Igauniju, Latvija ir 3-5 gadus atpalikusi, jo Igaunijā gadā ir vismaz 50 obligāciju laidieni, ko realizē dažādi uzņēmumi, bet Latvijā - viens vai divi.

«Tagad tirgus mainījies, sevišķi nekustamo īpašumu nozarē, kur attīstītāji spiesti skatīties pēc alternatīvām,» DB atzinis "Parex bankas" parāda kapitāla piesaistes grupas vadītājs Jānis Dubrovskis.

Pēc viņa teiktā, parāda vērtspapīru tirgū pēdējā gada laikā aktivizējušās un patlaban dominē bankas, kas obligāciju, ķīlu zīmju veidā aizņemas naudu sava biznesa attīstībai. Iespējams, šī ir viena no iespējām piesaistīt resursus nekustamo īpašumu attīstītājiem, kuriem dažādu iemeslu dēļ ir grūtības saņemt aizdevumus bankās projektu pabeigšanai vai jaunu sākšanai.

"SEB Unibankas" pārstāvis prognozējis, ka nākamgad lielo uzņēmumu sektorā varētu būt vairāki laidieni par apjomu līdz 20-30 miljoniem eiro katrs, bet vidēji lieliem uzņēmumiem sākotnējie laidieni varētu būt 5-10 miljoni eiro katrs. «Ir runa gan par publiskām, gan slēgtās emisijas obligācijām,» teicis Vasks.

Dubrovskis savukārt atzinis, ka līdz šim obligācijas nav guvušas plašu popularitāti, jo daudzos uzņēmumos novērota nezināšana par obligācijām, kā arī uzņēmumi, iespējams, nav vēlējušies atklāt visu šādos gadījumos nepieciešamo informāciju. Šī situācija gan lēnām mainās.

Viņš laikrakstam lēsis, ka Latvijā normāla obligāciju emisija sākas no 2 miljoniem eiro, līdz ar to «atkrīt» mazie uzņēmumi. Tādējādi obligāciju emisijas nevar būt tik masveidīgs pasākums kā kredīti. Obligācijas neder arī jauniem uzņēmumiem, kuriem vēl nav stabilas naudas plūsmas.

Dubrovskis pieļāvis, ka jauni emitenti parādīsies, turklāt obligāciju tirgū ir arī svarīgs faktors - investori, t.sk. privātpersonas, kas akumulējušas līdzekļus, kā arī pensiju fondi.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka Latvijā pamazām bremzējas kreditēšanas pieauguma tempi, jo banku kredītpolitika ir kļuvusi piesardzīgāka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses