Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Latvijas banku Zviedrijas "mātes" esot gatavas arī sliktākam scenārijam

Zemāki peļņas rādītāji, pieauguši kredītu zaudējumi un stingrāki izdevumu samazināšanas plāni — šāda ir Latvijas lielāko banku Zviedrijas mātesuzņēmumu darbības "bilance" šā gada deviņos mēnešos. Lielāko peļņas samazinājumu, salīdzinot ar to pašu periodu pērn, — par 36% — piedzīvojusi SEB grupa, kura jau paziņojusi par plāniem nākamgad Zviedrijā atlaist 500 darbinieku.

Zviedrijas Swedbank grupas peļņa, no kuras Baltijas meitasuzņēmumi veido apmēram trešdaļu, deviņos mēnešos pieaugusi par 1%. Trešajā ceturksnī Zviedrijas Swedbank peļņa samazinājusies par 14%, kam par iemeslu ir pieaugušie kredītu zaudējumi un zemāki ienākumi no komisijas maksām, vēsta aģentūra Bloomberg. Grupas vadība uzsver, ka neiepriecinošie rezultāti skaidrojami arī ar 117,1 milj. latu lieliem zaudējumiem no ieguldījumiem bankrotējušajā ASV bankā Lehman Brothers. "Finanšu sistēma ir pakļauta bezprecedenta turbulencei, krīze izplatās strauji, ietekmējot ekonomikas attīstību visā pasaulē," komentē Swedbank prezidents Jans Lidēns. Pēc viņa teiktā, Swedbank prioritārie uzdevumi patlaban ir kredītu kvalitātes paaugstināšana, kā arī izdevumu apcirpšana. Viņš arī paziņoja, ka bankas lielākie īpašnieki apsver papildu kapitāla piesaisti. Jau vēstīts, ka Latvijā Swedbank nākamgad plāno veikt personāla efektivitātes pasākumus, kuri skars ap 10% darbinieku. Deviņos mēnešos vietējā Swedbank grupa nopelnīja 66,5 milj. latu, kas ir par 11% mazāk nekā attiecīgā laika posmā pērn. Latvijas Swedbank prezidents Māris Avotiņš uzsver, ka visi pamatrādītāji — pašu kapitāls, peļņa un likviditāte — uzrāda bankas stabilitāti. SEB grupas peļņas kritums gan Latvijā, gan Zviedrijā ir bijis ievērojamāks. SEB bankas grupas peļņa Latvijā deviņos mēnešos sarukusi par 30% līdz 31,3 milj. latu. "Es strādāju banku sistēmā 20 gadu, un šis bija izaicinošākais periods. Neviens nav gaidījis, ka tunelis būs tik tumšs un garš," aizvadītos mēnešus raksturoja grupas prezidente Annika Falkengrēna. Savukārt pēc aktīvu apjoma otrās lielākās Latvijas bankas Parex bankas grupas peļņa deviņos mēnešos ir samazinājusies par 43% līdz 12,4 milj. latu. Latvijas banku kopējā peļņa deviņos mēnešos ir 205,7 milj. latu, kas ir par 23% mazāk nekā pirms gada, vēsta BNS. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Irēna Krūmane šo rezultātu novērtēja atzinīgi un uzsvēra, ka neviena no desmit lielākajām bankām nav piedzīvojusi zaudējumus. Igaunijas centrālā banka prognozē, ka nākamgad "slikto" kredītu īpatsvars valstī dubultosies un sasniegs 4% no visiem aizņēmumiem, ziņo Bloomberg. Zviedrijas finanšu tirgus regulators gan paudis pārliecību, ka, pat gadījumā ja šis rādītājs sasniegs 8%, Zviedrijas bankas ar to tiks galā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Zviedrijas SEB un "Swedbank" peļņa trešajā ceturksnī samazinās

"Nordea" Latvijas filiāles peļņa deviņos mēnešos - Ls 15 miljoni

SEB peļņa Latvijā deviņos mēnešos - Ls 31,3 miljoni

"Swedbank" peļņa deviņos mēnešos - Ls 66,5 miljoni

"Parex bankas" peļņa deviņos mēnešos - Ls 12,4 miljoni

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses