Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Latvijas Biznesa banka: Kā legalizēt ārstu pateicības maksājumus?

Jau ilgāku laiku sabiedrībā notiek diskusija par un ap ārstu aplokšņu naudām, jeb tā saucamajiem pateicības maksājumiem. Lai kā to dēvētu, ir skaidrs, ka nekādi aizliegumi šo parādību neizskaudīs. Taču tas nenozīmē, ka sistēmu nevar sakārtot.

Kā viens no reālākajiem risinājumiem varētu būt pateicības maksājums ar internetbankas starpniecību vai visvienkāršākais naudas pārskaitījums, ko iespējams veikt ikvienā bankā visā Latvijā. Tam ir vairākas būtiskas priekšrocības. Pirmkārt – visi maksājumi tiek fiksēti. Tas nozīmē, ka gan pateicības naudas saņēmējs, gan kontrolējošās institūcijas varēs fiksēt saņemtās summas un pārbaudīt, vai samaksāti attiecīgie nodokļi.

Tādejādi šie maksājumu būs pilnīgi legāli un netiks apieta valsts kase un nodokļu nomaksa. Bez tam, mazsvarīgs nav morālais aspekts, jo kuram gan ir patīkami dot vai saņemt naudu aploksnē. Ne par velti vārdu salikumam aplokšņu nauda izveidojies sinonīms – kukulis, kam nav visai pozitīvs skanējums. Protams - lai šādu sistēmu ieviestu, ir jābūt valsts atbalstam, taču būtiskiem šķēršļiem šajā ziņā nevajadzētu rasties. Lai norēķinātos internetbankā, vai veicot naudas pārskaitījumu bankā, atliek zināt attiecīgo konta numuru (to ārsts varētu, piemēram, norādīt uz savas vizītkartes) un pārskaitot naudu pacientam būtu jānorāda maksājuma mērķis. Vienīgi atklāts paliek personisko datu aizsardzības jautājums – pārāk lielam cilvēku lokam būs informācija par attiecīgā ārsta konta numuru un personas kodu.

Vēl viens risinājums varētu būt norēķināšanās par ārsta sniegtajiem pakalpojumiem izmantojot maksājumu karti. Tiesa, šeit ir vairāki tehniski šķēršļi – ārstam vai ārstniecības iestādei jābūt attiecīgām iekārtām utt. Taču tikpat labi, pacients norēķinoties slimnīcas kasē par saņemtajiem pakalpojumiem, varētu veikt atsevišķu pateicības maksājumu, norādot vien konkrētus ārstus, kam šī nauda paredzēta. Jebkurā gadījumā, skaidrs, ka risinājumu šai problēmai ir pietiekami, jautājums vienīgi – vai ir interese to risināt.

Mūsdienu tehnoloģijas, ko savā ikdienas darbā izmanto jebkura banka ļauj veikt kontā nonākušo līdzekļu uzskaiti (kas pārskaitīja, kāds mērķis utml.). Tādējādi, nepārkāpjot likumu, ārsts var uzrādīt papildus gūtos līdzekļus no pacientiem, un uz izdrukas pamata Valsts ieņēmumu dienestam nomaksāt visus likumā paredzētos nodokļus.

„Latvijas Biznesa bankas” valdes priekšsēdētājs Artis Birkmanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses