Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

LB samazina rezervju normu bankām; nemaina procentu likmes

Latvijas Bankas (LB) padome ceturtdien nolēmusi samazināt rezervju normu banku saistībām, savukārt procentu likmes netiks mainītas, liecina LB informācija.

Rezervju norma saistībām virs diviem gadiem tiks pakāpeniski samazināta no 5% līdz 3%, savukārt pārējām rezervju bāzē iekļautajām saistībām - no 7% līdz 5%. Šie lēmumi stāsies spēkā divos posmos - par 1% no 24.novembra un vēl par 1% - no 24.decembra.

Obligāto rezervju norma ir viens no centrālās bankas monetārās politikas instrumentiem - jo tā lielāka, jo bankām sadārdzinās finanšu resursu piesaistīšana, tādējādi ietekmējot banku kreditēšanas iespējas, skaidro LB. Samazinot rezervju normu saskaņā ar šodien pieņemto lēmumu, sagaidāms, ka obligāto rezervju prasības samazināsies par aptuveni 380 miljoniem latu.

Pēc bankas pārstāvju skaidrotā, ņemot vērā to, ka inflācija turpinājusi mazināties straujāk nekā sagaidīts un vienlaikus vājinās tautsaimniecības aktivitāte, kā arī, lēnāk pieaugot kreditēšanai, ir būtiski samazinājusies banku sektora loma iekšzemes pieprasījuma uzturēšanā, ir iespējams turpināt mīkstināt stingras monetārās politikas noteiktos ietvarus finanšu tirgum.

Līdz ar šo soli bankām atbrīvosies papildu finanšu resursi kreditēšanai un tiks radīti labvēlīgāki apstākļi tautsaimniecības izaugsmes nodrošināšanai. Papildus finanšu resursu atbrīvošana bankām veicinātu to likviditātes uzlabošanos, ņemot vērā pašreizējo saspringto situāciju resursu piesaistē, norāda LB.

Centrālās bankas procentu likmes - refinansēšanas likme, likme aizdevumu iespējai uz nakti un likme noguldījumu iespējai uz nakti - paliek attiecīgi 6%, 7,5% un 3% gadā.

Obligāto rezervju norma bankām un ārvalstu banku filiālēm iepriekš tika mainīta no šā gada 24.oktobra, kad tā banku saistībām virs diviem gadiem tika samazināta no 6% līdz 5% un visām pārējām rezervju bāzē iekļautajām saistībām - no 8% līdz 7%. Refinansēšanas likme iepriekšējo reizi celta par 0,5 procenta punktiem līdz 6% no 2007.gada 18.maija.

Banku obligātās rezerves aprēķina kā noteiktu procentu no banku piesaistītajiem noguldījumiem un banku emitētajiem vērtspapīriem, kas jāglabā LB, un šī prasība jāizpilda vidēji mēnesī. Obligāto rezervju normas izpilde tiek vērtēta aprēķina periodā no 24.datuma līdz nākamā mēneša 23.datumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses