Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

LB un Parex vienojušās par skandināvu kredīta līdzekļu izmantošanu

Valdības tikai otrdien svaigi pieņemtā likuma par banku pārņemšanu, kas paredz mehānismu, kā valsts atsavina privātiem īpašniekiem piederošas akcijas, apstiprināšana parlamentā ceturtdien bija neparasti strauja. Vēl vēlā pievakarē likumprojekts nebija iekļauts Saeimas sēdes darba kārtībā, bet jau dažas stundas vēlāk koalīcija steidza to atbalstīt.

Starp likumprojekta 1. un 2.lasījumu priekšlikumu iesniegšanai bija atvēlētas piecas minūtes. Lai arī amatpersonas oficiāli to neatzina, noprotams, ka steigties vajadzēja, lai atrisinātu samilzušo jautājumu par Parex bankas mazākuma akcionāriem piederošo akciju (ap 15%) nonākšanu valsts īpašumā. Likuma ātrā virzība saistīta ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) prasībām, izsniedzot vairāku miljardu aizdevumu, ko SVF kopā ar citām institūcijām — Eiropas Komisiju — Ziemeļvalstu valdībām gatavojas izsniegt Latvijai finanšu sistēmas stabilizēšanai un ekonomikas atdzīvināšanai. Uz to, lai 100% Parex piederētu valsts a/s Hipotēku un zemes banka īpaši norādījusi arī Zviedrijas valdība, kas kopā ar Dānijas valdību caur abu valstu centrālajām bankām otrdien vienojās par kredītlīniju Latvijas Bankai (LB) līdz 500 miljoniem eiro. Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, LB un Parex jau vienojušās par šo kredīta līdzekļu izmantošanu. Parex mazākuma akcionāri ar valdības nodomu par simbolisku cenu ar likuma palīdzību tikt no viņiem vaļā nav apmierināti. Vairāku investīciju fondu pārstāvji uzsvēruši, ka akcijas neatdos par simbolisku samaksu, un ir gatavi sarunām ar valsts pārstāvjiem un bankas jauno vadību. Piektdien notiks Parex akcionāru sapulce, savukārt paredzams, ka jau pirmdien valdība lems par Parex mazākuma akciju pārņemšanu. Piektdien beidzot būs arī skaidrs, cik lielu, uz kādiem nosacījumiem un kādiem mērķiem aizdevumu Latvijas valdība varēs saņemt no SVF un pārējiem starptautiskajiem finansētājiem. Aizdevums valdībai nepieciešams, lai stabilizētu banku sistēmu, pārfinansētu parādus, nodrošinātu kredītu pieejamību un budžeta deficīta finansēšanu. Naudu iecerēts tērēt arī ekonomikas atdzīvināšanas pasākumiem, piemēram, eksportam. Taču pagaidām nav skaidrs, kādiem tieši uzņēmēju atbalsta pasākumiem nauda tiks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses