Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - ASV investīciju bankas “Goldman Sachs” un “Morgan Stanley” kļūs par holdingkompānijām

Divas no lielākajām ASV investīciju bankām “Goldman Sachs” un “Morgan Stanley”, cenšoties izvairīties no konkurentu nepatīkamā liktens, tiks pārveidotas par banku holdinga kompānijām, raksta Reuters. Tam piekrišanu devusi ASV Federālo rezervju sistēma (FRS). AP vēsta, ka tās ir ēras beigas Volstrītā.

Kā norāda Reuters, lēmums to atļaut ir kārtējais Vašingtonas mēģinājums atjaunot mieru haotiskajos tirgos. Tas seko sarunām starp prezidenta Džordža Buša administrāciju un Kongresu par 700 miljardu ASV dolāru vērtu glābšanas plānu, kas pasargātu ekonomiku no ieslīgšanas smagā recesijā.

Tādējādi abas bankas piekritušas stingrākai regulācijai no FRS puses, liecina Reuters rakstītais. Savukārt pretī bankas saņems lielākas iespējas piekļūt centrālās bankas līdzekļiem, kā arī tām būs vieglāk nopirkt citas bankas. AP norāda, ka šādas izmaiņas ļaus abām investīciju bankām izveidot komercbankas, kas varēs pieņemt noguldījumus, tādējādi ievērojami palielinot rezerves.

Pēc FRS lēmuma iepriekš apspriestā apvienošanās ar “Wachovia Corp.” vairs nav prioritāte “Morgan Stanley”, teikusi kāda sarunām tuvu stāvoša persona.

Kā atgādina Reuters, investīciju bankas “Lehman Brothers” sabrukums iedragāja investoru pārliecību un draudēja sabrucināt globālo finanšu sistēmu. Jau rakstīts, ka banka pirms nedēļas paziņoja par bankrota pieteikšanu. Tai pat laikā kļuva zināms par lēmumu citu investīciju banku – “Merrill Lynch” – pārdot “Bank Of America”.

Piektdien pasaules finanšu tirgos piedzīvots ievērojams kāpums, savukārt pirmdien eiforija bija mazinājusies. Tika gaidīts konkrētāks mehānisms, kā tiks ieviests ASV “glābšanas plāns”, pie kura amatpersonas strādāja brīvdienās. Kongresa pārstāvji vēloties, lai tas paredz palīdzību arī parastajiem iedzīvotājiem, nevis tikai Volstrītai.

Dolāra vērtība pirmdien samazinājās, savukārt zelta un naftas cenas pieauga. ASV vieglās jēlnaftas cena sasniedza 108,07 ASV dolārus par barelu, raksta Reuters.

Eiropas akciju tirgū kāpumu piedzīvoja banku akcijas pēc tam, kad Japānas lielākā banka “Mitsubishi UFJ Financial” paziņoja, ka plāno iegādāties 10-20% “Morgan Stanley” daļu, un tas palīdzēja visam tirgum.

Drīz pēc tirdzniecības uzsākšanas vairāki ASV indeksi piedzīvoja samazinājumu.

Krievijā tirdzniecības sesija pirmdien noslēgusies ar nenozīmīgu pieaugumu – RTS kāpa par 1,05%, bet MMVB – par 0,62%, raksta lenta.ru.

(papildināta 1.rindkopa, pievienotas pēdējās četras rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses