Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

papildināta - Valdība atbalsta 85% "Parex bankas" akciju pārņemšanu

Valdība pēc vairāku stundu diskusijām atbalstīja pilnīgu Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim piederošo Parex bankas akciju pārņemšanu. Līdz ar to nepilni 85% _Parex _akciju varēs pāriet Hipotēku un zemes bankas īpašumā. Darījums stāsies spēkā pēc līguma parakstīšanas, kas varētu notikt tuvākajās dienās.

Finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) ar valdības lēmumu pilnvarots parakstīt bankas 85% akciju pirkuma līgumu par diviem latiem bez atpakaļpirkuma tiesībām, līdz ar to banka kļūs par Hipotēku bankas īpašumu. Ņemot vērā to, ka valsts kļuvusi par lielāko Parex īpašnieku, ministrs arī pilnvarots sarunām ar 800 miljonus eiro lielā sindicētā kredīta sniedzējiem, lai panāktu pieņemamu vienošanos par kredīta pārfinansēšanu. Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), atbildot uz jautājumu, kas notiks, ja finanšu ministram neizdosies vienoties, teica: “Izdosies vienoties.” Par sarunu termiņiem informācija netika sniegta.

I.Godmanis arī informēja, ka Hipotēku bankai uzdots ne vēlāk kā gada laikā atrast Parex akcijām pircēju. No premjera teiktā izrietēja, ka jau tagad kāds investors ir izrādījis interesi par Parex pirkšanu. Lūgts precizēt, kas tas ir par investoru un vai tas pārstāv Austrumu vai Rietumu kapitālu, premjers teica: “Nekādas intrigas te nav.” Viņš neatbildēja, vai ir jau notikušas kādas sarunas ar šo investoru, taču ļāva saprast, ka investors ir pietekami nopietns.

I.Godmanis arī uzsvēra, ka pēc iespējas ātrākā laikā tiks nodrošināta Parex finanšu situācijas stabilitāte.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc valdība šādu lēmumu nepieņēma jau 8.novembrī, kad tika izlemts par 51% Parex bankas akciju pārņemšanu, I.Godmanis atzina, ka toreiz tas bijis situācijai atbilstošs lēmums, kas pieņemts, lai uzturētu bankas darbību, izmantotu esošo bankas menedžmentu un tā sakarus. Taču, saprotot, ka bankas vadība nevar izpildīt nosacījumu, kas attiecas uz vienošanās panākšanu ar sindicētā kredīta devējiem, valdībai vajadzēja iesaistīties ar plašāku rīcību. Līdz ar to arī pieņemts lēmums piedāvāt bankas akciju īpašniekiem - V.Karginam un V.Krasovickim - valstij atdot atlikušos 34% akciju.

Jautāts par V.Kargina un V.Krasovicka atbildību, valdības vadītājs atzina, ka trīs gadus pēc līguma parakstīšanas būs iespēja vērsties pret bankas valdi par tās atbildību, ja tiks konstatēti kādi pārkāpumi.

I.Godmanis arī uzsvēra, ka bankā tiks veikts pilns audits, padziļināta izpēte (due diligence) un, ja tiks konstatētas nelikumības, abiem bankas akcionāriem nāksies atbildēt. Tāpat vērtējums būs par pamatu cenai, par kādu bankas akcijas varētu tikt pārdotas potenciālajam investoram.

Vaicāts, vai Starptautiskais Valūtas fonds, kura aizdevums, visticamāk, tiks izmantots arī Parex stabilizēšanai, prasīja bankas pilnu pārņemšanu, kā arī V.Kargina un V.Krasovicka aiziešanu no amatiem bankā, I.Godmanis teica: “Nē, loģika to prasīja.”

Premjers arī informēja, ka bankā sākotnēji tiks iecelts vadošais konsultants. Pēc bankas akcionāru sapulces, kas plānota tuvākajā laikā, tiks iecelta jauna bankas valde.

A.Slakteris nezināja teikt, kas varētu būt jaunais vadītājs. Viņš pieļāva, ka tas varētu būt zināms ceturtdien. Līdz ar šo valdības lēmumam V.Kargins ir zaudējis bankas prezidenta amatu.

“Nevienai bankai Latvijā šobrīd nav likviditātes un kapitāla pietiekamības problēmu," nedaudz ātrāk pametot valdības sēdi, žurnālistiem teica Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja Irēna Krūmane.

No jebkādiem komentāriem par Parex banku un valdības sēdē lemto, viņa kategoriski atteicās, sakot: “Nav komentāru, gaidiet valdības lēmumu.” Uz jautājumu, vai arī ar Parex bankas likviditātes un kapitālpietiekamības rādītājiem viss ir kārtībā, viņa atbildēja, ka komentāru nebūs. Arī uz jautājumu, vai Parex varētu tikt pasludināta par maksātnespējīgu, viņa neatbildēja. Nevaru komentēt, sacīja I.Krūmane. Atsaucoties uz Kredītiestāžu likumu, I.Krūmane uzsvēra, ka komisija nevar sniegt komentārus par atsevišķiem tirgus dalībniekiem.

(papildināts viss teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Eksperts: cita varianta, lai glābtu "Parex banku", laikam nav

Godmanis: Kargins un Krasovickis nepārliecināja sindicēto kredītu devējus

JL lūdz Ģenerālprokuratūru pārbaudīt darījumus Parex

Rīgas domnieki grib informāciju par pašvaldības naudu Parex

No Parex bankas jau aizplūdis pusmiljards latu


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses