Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Papīrmalkas cenas Latvijā sasniegušas rekordaugstu līmeni

Papīrmalkas cenas Latvijā ir sasniegušas rekordaugstu līmeni, kas skaidrojams ar silto ziemu, jauna konkurenta ienākšanu tirgū un resursu pieejamību, piektdien vēstī "Dienas Bizness" (DB).

Valsts mežu apsaimniekotājas "Latvijas valsts meži" struktūrvienības "LVM Apaļkoksnes piegādes" direktors Andris Balodis laikrakstam stāstījis, ka papīrmalkas cena šā gada otrajam pusgadam ir palielinājusies par 71,8% salīdzinājumā ar cenu gada pirmajā pusē - tā kāpusi no 28,45 latiem par kubikmetru (Ls/m3) līdz 48,87 Ls/m3.

Latvijā nepieredzēti augsto papīrmalkas cenu līmeni Balodis saistījis ne tikai ar Skandināvijas valstu celulozes ražotāju vēlmi Latvijā iegādāties papildu koksnes resursus savām ražotnēm, bet arī ar būtiska konkurenta parādīšanos Latvijā.

Proti, egles un skuju koku papīrmalkas izsoļu rezultātus būtiski ietekmēja "Bolderaja Ltd" piedalīšanās LVM rīkotajā konkursā, nopērkot 54% jeb 73 tūkstošus m3 no kopējā izsolēs piedāvātā egles un skuju koku papīrmalkas apjoma OSB plātņu ražošanas nodrošināšanai, raksta DB.

Pēc laikraksta vēstītā, lai gan līdz ar "Bolderaja Ltd" iesaistīšanos cīņā par resursiem skujkoku papīrmalkas cena otrajam pusgadam salīdzinājumā ar šā gada pirmo pusgadu pieaugusi par 59,2%, tomēr vēl straujāku pieaugumu piedzīvoja bērza papīrmalka - par 94,6%.

Balodis cenu pieaugumu papīrmalkai skaidrojis ar silto ziemu, kas būtiski samazināja papīrmalkas piegādes no Krievijas un Baltkrievijas uz Skandināviju, un tam sekojošo pieprasījuma pieauguma vilni 2007.gada otrajā pusgadā.

DB norāda, ka augstais papīrmalkas cenu līmenis Latvijā ir izdevīgs mežu īpašniekiem un koksnes tirgotājiem, taču tas pazemina Latvijā strādājošo kokrūpnieku konkurētspēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses