Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

"Parex" noliedz maksātnespējas procesā esošu uzņēmumu kreditēšanu

Parex banka nav kreditējusi uzņēmumus, pret kuriem ierosināts maksātnespējas process, ar šādu paziņojumu piektdien nāca klajā bankas valdes loceklis Guntis Beļavskis. Tas sekoja piektdien laikrakstā _Dienas Bizness (Db) _publicētajam rakstam, ka laikā, kad valsts iepludina naudu Parex bankā, tā kreditē uzņēmumu, kas teju tūlīt pēc kredītķīlas reģistrēšanas atzīts par maksātnespējīgu.

Kā norāda Db, pērnā gada 18.decembrī Komercķīlu reģistrā reģistrēta ķīla, ko Parex bankai devusi SIA Global Fashion Group, kas plašāk pazīstams kā pērnpavasar lidostas Rīga teritorijā atklātā modes preču tirdzniecības centra City Fashion Outlet un veikalu Palazzo Italia un Ermenegildo Zegna īpašnieks. Dažas dienas vēlāk - 23.decembrī - tiesa šo uzņēmumu atzinusi par maksātnespējīgu.

Global Fashion Group dotās ķīlas nodrošinātā prasījuma maksimālā summa ir teju 9,4 miljoni latu, vēsta laikraksts. Par labu Parex bankai ieķīlāta "visa komercķīlas devēja manta kā lietu kopība uz ieķīlāšanas brīdi, kā arī lietu kopības nākamās sastāvdaļas". Ķīlas ar šādu pašu nodrošinātā prasījuma maksimālo summu 18.decembrī devuši arī trīs ar Global Fashion Group saistīti uzņēmumi General Investment Corporation, Hermitage un Lielbritānijā reģistrētais Heddington Trade Limited. Turklāt šai pašā dienā reģistrētas vēl vairākas ķīlas, kuras Parex bankai devuši jau minētie uzņēmumi un kur kā parādnieks minēts Global Fashion Group. Atšķiras vien nodrošinātā prasījuma maksimālā summa.

Kā norāda Db, visus šos uzņēmumus saista ne vien īpašuma attiecības, bet arī to vadībā un pie dibināšanas klāt stāvējušais uzņēmējs Grigorijs Rabinovičs. Savukārt cilvēks ar šādu vārdu 2003.gadā, piedaloties Parex bankas slēgtajā akciju emisijā, kļuva par vienu no lielākajiem Parex bankas mazākumakcionāriem. Vai viņam joprojām pieder bankas akcijas, laikrakstam neizdevās noskaidrot, jo mazo akcionāru saraksts netiek publiskots.

Toties laikraksts noskaidroja, ka patlaban zem Global Fashion Group nosaukuma vairs neesot palicis neviens veikals, tie aizceļojuši citās rokās, stāstījis tiesas ieceltais uzņēmuma administrators Normunds Sinkēvičs.

Parex banka piektdien izplatītajā komentārā savukārt norāda, ka komercķīlu reģistrācija pati par sevi nevar tikt vērtēta kā pierādījums par jaunu kredītlīdzekļu izsniegšanu. Ķīlas par labu bankām tiek nodibinātas ne tikai pirms kredītu saņemšanas, bet tas var notikt jebkurā līguma darbības brīdī. Šajā situācijā Parex banka ir panākusi komercķīlu reģistrāciju par labu bankai no uzņēmumu grupas, kurai radušies sarežģījumi, tādējādi samazinot bankas riskus, skaidro G.Beļavskis.

Banka nedrīkst izpaust informāciju par bankas klientu noslēgtajiem darījumiem, tomēr Parex banka uzsver, ka Db minētie kreditēšanas līgumi nav noslēgti ar personām, kuras uzskatāmas par saistītām ar banku.

Parex banka nekādā veidā nav pārkāpusi tai saistošos kompetentu iestāžu noteiktos ierobežojumus un 2008.gada novembrī un decembrī nav noslēgusi jaunus kreditēšanas līgumus, kā arī esošos līgumus nav grozījusi, lai izsniegtu papildus kredītlīdzekļus, norāda G.Beļavskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses