Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

PR: Būtiski pieaug konservatīvās stratēģijas pensiju 2.līmeņa plānu izvēle

Gan Valsts Sociālās Apdrošināšanas Aģentūras (VSAA) dati, gan arī SEB grupas dati liecina, ka cilvēki, uzsākot dalību pensiju 2. līmenī, mainot pārvaldītāju vai ieguldījumu plānu tā paša pārvaldītāja ietvaros, šobrīd priekšroku dod pensiju plāniem ar konservatīvu vai sabalansētu stratēģiju. Šāda tendence būtiski atšķiras no tās, kas bija vērojama 2008. gadā.

VSAA dati par pensiju 2. līmeņa plānu izvēli gan jauno dalībnieku vidū, gan to vidū, kas maina pārvaldītāju, 2008. gada janvārī parāda, ka 2008. gada sākumā populārākā ieguldījumu stratēģija bija tieši aktīvā jeb tā, kur pārvaldītāji lielāku daļa iemaksu var ieguldīt akciju tirgos – 80.81% gadījumu dalībnieki izvēlējās ieguldījumu plānus ar aktīvo stratēģiju.

VSAA dati par kopējo pensiju 2. līmeņa dalībnieku kustību 2009. gada janvārī, kur pensiju 2. līmeņa pārvaldītāja vai plāna maiņu ir veikuši 24 536 dalībnieki, parāda, ka dalībnieki, mainot plānu vai pārvaldītāju, vairumā gadījumu izvēlas ieguldījumu plānu ar konservatīvo stratēģiju – 54.22%. Savukārt 2009. gada februārī, kad pensiju 2. līmeņa plānu vai pārvaldītāju mainīja 32 489 dalībnieki, 55% dalībnieku bija izvēlējušies ieguldījumu plānus ar konservatīvu ieguldīšanas stratēģiju.

Ja analizē to jauno pensiju 2. līmeņa dalībnieku izvēli, kas pieteikušies SEB grupas pārvaldītajiem pensiju 2. līmeņa plāniem šā gada janvārī un februārī, redzams, ka izvēle ir veikta par labu ieguldījumu plānam ar konservatīvo stratēģiju - 76.58%, attiecīgi tikai 23.42% izvēlējušies aktīvās vai sabalansētās stratēģijas ieguldījumu plānus.

Jānis Rozenfelds, SEB Wealth Management Pārvaldīšanas nodaļas vadītājs: „Cilvēki aizvien vairāk seko līdzi pensiju plānu rezultātiem un tam, kā notikumi pasaules finanšu tirgos varētu šos rezultātus ietekmēt. Ir skaidrs, kāpēc tik būtiski mainījusies ieguldījumu plānu izvēle. Konservatīvie ieguldījumu plāni pastāvīgi spēj nodrošināt ienesīgumu tuvu depozītu procentu likmēm, tomēr arī šeit pensiju pārvaldnieku uzdevums ir diversificēt ieguldījumus, neliekot visu uz vienas kārts un tādā veidā samazinot riskus. Tas, ka pensiju 2. līmeņa dalībnieku kustība 2009. gada janvārī salīdzinājumā ar 2008. gada janvāri bija par labu konservatīvo un nedaudz arī sabalansēto stratēģiju pensiju 2. līmeņa plāniem, ir skaidrojams ar saspringto situāciju pasaules akciju tirgos, cilvēki nevēlas lieki riskēt ar savu pensiju kapitālu. Un cilvēkiem, kam līdz pensionēšanās vecumam ir palikuši vidēji 10-15 gadi, ir svarīgi arī pašiem mainīt savu pensiju uzkrājumu stratēģiju, no aktīvās pārejot uz sabalansētu vai pat konservatīvu.”

SEB grupa konservatīvo plānu grupā piedāvā SEB Latvijas plānu, kas uz 2009. gada 18. martu starp visiem pensiju 2. līmeņa plāniem nodrošina labāko gada ienesīgumu – 7,42%.

Kopējais SEB Wealth Management pārvaldītais pensiju 2. līmeņa kapitāls uz 2009. gada februāra beigām bija vairāk kā 125 miljoni latu. Kopējais dalībnieku skaits visos četros SEB ieguldījumu plānos pensiju 2. līmenī attiecīgajā datumā bija 222 370 dalībnieki.

SEB grupa ir Ziemeļeiropas finanšu institūcija, kas sniedz bankas pakalpojumus 400 tūkstošiem uzņēmumu un institucionālo klientu un 5 miljoniem privātpersonu. SEB piedāvā universālus bankas pakalpojumus Zviedrijā, Vācijā un Baltijas valstīs – Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. SEB ir pārstāvēta arī citās Skandināvijas valstīs, Vācijā, Ukrainā, Krievijā un Polijā, kā ir starptautiski pārstāvēta vēl 10 valstīs. SEB grupā strādā vairāk kā 22 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Papildu informācijai:
Anna Vilsone, SEB bankas sabiedrisko attiecību speciāliste – 67215521, 29460576, [email protected]
Vairāk par SEB grupu Latvijā: www.seb.lv.
SEB bankas jaunākās ziņas mobilajā telefonā: seb.lv/wap

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses