Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

PR: Pētījums: Vairums Latvijas iedzīvotāju ar uzkrāto naudas apjomu var segt tikai viena mēneša sadzīves izdevumus

Hansabankas pētījums par uzkrāšanas paradumiem rāda, ka divām trešdaļām Latvijas iedzīvotāju ir nepietiekami uzkrājumi, tai pašā laikā uz uzkrāto līdzekļu apjomu nākotnē cilvēki skatās optimistiski. Patlaban gandrīz 70% respondentu kopējais uzkrājumu apjoms ir mazāks par 500 LVL. Tas nozīmē, ka vairums cilvēku dzīvo no mēnešalgas, un ar uzkrāto naudas apjomu var segt tikai aptuveni viena mēneša sadzīves izdevumus.

Tai paša laikā katrs piektais Latvijas vīrietis plāno, ka pēc 10 gadiem viņa uzkrājumu apjoms būs lielāks par 50 000 LVL.

Pētījuma dati apliecina, ka vēl joprojām visbiežāk izmantotais Latvijas iedzīvotāju uzkrājumu veids ir konts. 53% Latvijas iedzīvotāju izmanto kontu bankā, otrajā vietā ir līdzekļu uzkrāšana pensiju fondos, bet trešajā vietā ar 19% ir krājkonta izmantošana. Jo augstāki ienākumi, jo vairāk līdzekļus iegulda dažādos finanšu instrumentos – pensiju fondos, izvēlas depozītnoguldījumu, uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu, krājkontu vai fondus. Gandrīz puse (48%) cilvēku ar augstiem ienākumiem ir dalībnieki pensijas 2. vai 3. līmenī, līdzekļu uzkrāšanai izvēlas kontu (31%), uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu (27%) vai depozītu (24%).  Cilvēki ar zemiem ienākumiem līdz 250 LVL mēnesī līdzekļu uzkrāšanai galvenokārt izmanto tikai bankas kontu (69%), bet mazāk pensiju fondus (22%), krājkontu (16%) vai depozītu (1%).

„Pētījums rāda, ka pagaidām iedzīvotāju uzkrājumi nav pietiekami, taču pozitīva ir iedzīvotāju izpratnes palielināšanās par uzkrājumu nozīmi, kā arī tendence izmantot mūsdienīgus un ienesīgākus uzkrājumu produktus, kas pakāpeniski kļūst arvien populārāki,” komentē Reinis Jansons, Hansabankas Investīciju produktu Pārdošanas nodaļas vadītājs. ”Uzkrājumi ir viens no būtiskākajiem individuālās finanšu stabilitātes pamatiem, tāpēc Hansabankai uzkrājumu un ieguldījumu veicināšana ir viena no prioritātēm. Jāuzsver, ka uzkrājumu veidošanai nav nepieciešami kādi milzīgi līdzekļi – optimāls apjoms, lai nodrošinātos vecumdienām vai pēkšņam ienākumu samazinājumam, ir jau 5 līdz 10% novirzīšana uzkrājumiem no ikmēneša algas”.

Respondentu atbildes par kopējo uzkrājumu apjomu rāda, ka vairumam (68%) tie ir mazāki par 500 latiem. 13% tie ir mazāki par 1000 LVL, 11% ir no 1000 LVL līdz 5000 LVL, bet 5 % ir lielāki par 10 000 LVL.  Tai pašā laikā Latvijas iedzīvotāji, it īpaši vīrieši, uz savu finansiālo stāvokli nākotnē skatās optimistiski.  54% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pēc 10 gadiem uzkrājumu apjoms būs vismaz 1000 LVL liels.  Gandrīz katrs trešais respondents uzskata, ka ietaupījumu apjoms sasniegs 1000 līdz 5000 LVL, bet 7% uzskata, ka būs lielāks par 50 tūkstošiem LVL. Ja salīdzina vīriešu un sieviešu sniegtās atbildes, tad vīrieši ir daudz optimistiskāki -  katrs piektais Latvijas vīrietis plāno, ka pēc 10 gadiem būs uzkrājis vairāk nekā 50 000 LVL. Sievietēm šādu plānu nav un savās nākotnes prognozēs ir daudz piezemētākas – 64% sieviešu uzskata, ka pēc 10 gadiem uzkrājumi būs līdz 1000 LVL, bet  24%  - līdz 5000 LVL.   

Hansabankas aptaujā (OMD Snapshots) par Latvijas iedzīvotāju uzkrājumu paradumiem piedalījās 909 respondenti Rīgā, Latvijas pilsētās un lauku reģionos.

Papildu informācija:
Ivars Svilāns
AS „Hansabanka“
Sabiedrisko attiecību vadītājs
Tālr. 67444561, 29454411
[email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pozitīvas vēsmas kreditēšanā

Eiropas Centrālās bankas (ECB) sāktā procentu likmju samazināšana un ekonomikas dalībnieku noskaņojuma stabilizēšanās Latvijā šovasar iezīmējusi nelielu aktivizēšanos kreditēšanā. Savukārt noguldījumu...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses