Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Skaidrās naudas apjoms apgrozībā gada laikā palielinājies par 10,5%

Laikā no 2009.gada 1.jūlija līdz šā gada 1.jūlijam apgrozībā esošās skaidrās naudas apjoms palielinājies par 10,5%, liecina Latvijas Bankas (LB) informācija. Šā gada 1.jūlijā tās apjoms sasniedza 838,3 miljonus latu. Kā norāda LB, skaidrās naudas pieprasījuma dinamika šā gada pirmajā pusē ir būtiski mainījusies - līdz ar Latvijas ekonomiskās situācijas normalizēšanos, tostarp lielāku stabilitāti finanšu tirgū un patērētāju noskaņojuma uzlabošanos, skaidrās naudas pieprasījumam kopš 2009.gada decembra vērojams kāpums. Jūnijā skaidrās naudas apgrozībā bija jau vairāk nekā pirms gada.

Lai gan noteicošā loma kopējā naudas masā ir bezskaidrajai naudai, nedaudz palielinājās arī skaidrās naudas īpatsvars plašajā naudā, kurā ietilpst arī banku kontos esošie līdzekļi, kuri tiek izmantoti norēķinos, informē LB. Šā gada pirmajā pusgadā, tas pieauga no 11,4% līdz 11,9%.

Pēc LB secinātā, bezskaidrās naudas izmantošana Latvijā joprojām ir mazāk izplatīta nekā eirozonas valstīs, t.sk. arī tās topošajā dalībniecē Igaunijā, bet plašāk nekā Lietuvā, Ungārijā un vairākās citās Centrālās un Austrumeiropas valstīs. Atsākoties stabilai tautsaimniecības izaugsmei, absolūtā izteiksmē naudas apgrozībā kļūs vairāk, paredz LB, bet prognozē, ka skaidrās naudas apjoma apgrozībā attiecība pret kopējo naudas piedāvājumu Latvijā atkal pakāpeniski samazināsies.

LB dati rāda, ka 780,8 miljoni latu jeb 93,1% kopējā naudas apjomā ir banknotes un 57,6 miljoni latu jeb 6,9% ir monētas. Pēc skaita visvairāk apgrozībā joprojām ir 20, 5 un 10 latu banknotes un mazas nominālvērtības monētas. Gada laikā visu banknošu skaits apgrozībā ir palielinājies, visvairāk – 50 un 20 latu banknošu skaits. Palielinājies arī gandrīz visu monētu, izņemot 2 latu monētu, skaits apgrozībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses