Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Studiju kredītus ar viszemāko likmi - 5%*- šogad izsniedz tikai SEB Unibanka

Budžeta vietu ierobežotais apjoms Latvijas augstskolās jau sen nav jaunums. Kompensējot apmaksāto vietu trūkumu, valsts tomēr nāk studentiem pretī un piedāvā īpaši izdevīgus valsts galvotos studiju un studējošā kredītus. Konkursa rezultātā tos šogad izsniedz tikai SEB Unibanka. Vairākas Latvijas komercbankas, tai skaitā arī SEB Unibanka, piedāvā komerciālos studiju kredītus.

Šobrīd vidējā komerckredīta likme ir 11-12%. Taču tikai valsts galvotais studiju un studējošā kredīts, pateicoties valsts galvojumam, studentiem garantē kredīta likmi ne lielāku par 5%. Neviens no studiju komerckredītiem topošajiem studentiem nenodrošina tik zemu procentu likmi. Valsts galvotais studiju un studējošā kredīts ļauj pilnībā sevi veltīt mācībām, jo studiju laikā studiju kredīta procentus maksā valsts, savukārt kredīta atmaksa sākas tikai ar divpadsmito mēnesi pēc studiju pabeigšanas vai ar trešo mēneši pēc izslēgšanas no studējošo saraksta. Komerckredītu gadījumā šāda priekšrocība, kad studiju laikā valsts apmaksātu procentus, netiek nodrošināta. Pieņemot, ka studiju vidējais termiņš ir četri gadi, tad valsts galvotā studiju kredīta izmantošana nodrošina iespēju četrus gadus nemaksāt kredīta procentus, kas sākotnēji pārsniedz pat pamatsummas maksājumus, kas maksājami pēc studiju beigām. SEB Unibankas jauniešu projektu vadītāja Natālija Jermolajeva: “Pamatota ir komercbanku vēlme izstrādāt savus studiju kredītus. Arī SEB Unibanka tiem topošajiem studentiem, kas vēlas studēt licencētās studiju programmās, piedāvā iespēju saņemt studiju kredītu. Tomēr būtiski apzināties, ka valsts galvotā kredīta priekšrocība vienmēr būs tā izdevīgums. Vairāk par 5% gadā cilvēkam nebūs jāmaksā. Kas attiecas uz saņemšanas elastīgumu, valsts galvotais studiju kredīts ir pieejams visiem akreditēto programmu studentiem, savukārt studējošā kredīts ir pieejams akreditēto programmu pilna laika studentiem. Šādu kredītu nodrošinājumam nepieciešams viens galvotājs, kas saņem vismaz minimālo algu. Valsts galvotā studiju vai studējošā kredīta saņemšanai sākumā jāiesniedz pieteikums par šī kredīta piešķiršanu savas augstskolas mācību daļā vai kredītu komitejā un jāsagaida pozitīva atbilde. Tad kopā ar savu galvotāju jādodas uz tuvāko SEB Unibankas klientu apkalpošanas centru (galvotājs var doties uz banku arī viens pats), lai noslēgtu kredīta un galvojuma līgumus. Pēc šo līgumu parakstīšanas nauda tiks pārskaitīta augstskolai, un studiju maksa ir segta!” Lai saņemt valsts galvoto studiju vai studējošā kredītu mācībām ārzemēs, jāsazinās ar Studiju fondu, kas ir tā valsts iestāde, kas koordinē valsts galvoto studiju un studējošā kredīta piešķiršanu. Izvēloties studijas Latvijā, studentam jāsadarbojas tikai ar augstskolas kredītu piešķiršanas komisiju un SEB Unibanku. Kopējais līdzekļu apjoms, ko SEB Unibanka 2007. gadā piešķirs kā studiju vai studējošā kredītu, ir 29,7 miljoni latu: studiju kredītiem – 15 120 000 latu, studējošā kredītiem – 14 580 000 latu.

Par valsts galvoto kredītu veidiem:
Studiju kredīts ar valsts vārdā sniegtu galvojumu ir paredzēts studiju maksas segšanai. Tas nepārsniedz augstskolas noteikto studiju maksu un valsts noteikto maksimālo studiju kredīta apjomu.
Studējošā kredīts ar valsts vārdā sniegtu galvojumu ir paredzēts ikdienas izdevumu segšanai pilna laika dienas nodaļu studentiem. Kredīta apmērs nepārsniedz 120 latu mēnesī. Šo kredītu izmaksā 10 mēnešus gadā no septembra līdz jūnijam.

Par atmaksas termiņiem:
Ja studiju un studējošā kredītu kopējā summa ir mazāka par 1000 latiem, kredīti jāatmaksā 5 gadu laikā. Ja kredītu kopējā summa ir lielāka par 1000 latiem, kredīti jāatmaksā 10 gadu laikā. Iespēja uz veseliem 11 mēnešiem pēc augstskolas pabeigšanas atlikt valsts kredīta atmaksu ļauj veltīt laiku labas darba vietas atrašanai, kas ir būtisks priekšnoteikums, lai veiksmīgi uzsāktu kredīta apmaksu.

Papildu priekšrocības valsts galvotajam studiju vai studējošā kredītam:
Ja kredīta atmaksas laikā students ir grūtniecības vai pēcdzemdību atvaļinājumā, bērna kopšanas atvaļinājumā, turpina studijas bakalaura vai profesionālajā studiju programmā, maģistratūrā, rezidentūrā vai doktorantūrā, viņš uz noteiktu laiku var saņemt kredīta brīvdienas. Ja studiju vai kredīta atmaksas laikā studentam piedzimst bērniņš, pēc augstskolas absolvēšanas valsts dzēš 30% no neatmaksātās studējošā kredīta summas par katru bērnu.

* LR MK noteikumi Nr. 220 paredz, ka, ja SEB Unibankas izsoles likme, kuru maksā kredīta ņēmējs, attiecīgajā laikposmā ir augstāka par pieciem procentiem gadā, kredīta ņēmējs maksā piecu procentu likmi gadā. Ja kredīta ņēmējs nepabeidz studijas un tiek izslēgts no studējošo saraksta, kredīta ņēmējs, sākot ar nākamo mēnesi pēc izslēgšanas, maksā SEB Unibankas izsoles likmi vai arī piecu procentu likmi gadā, ja izsoles likme ir zemāka nekā pieci procenti gadā.

SEB grupa ir Ziemeļeiropas finanšu institūcija, kas sniedz bankas pakalpojumus 400 tūkstošiem uzņēmumu un institucionālo klientu un 5 miljoniem privātpersonu Skandināvijā, Baltijas valstīs, Vācijā, Polijā, Ukrainā, Krievijā un ir starptautiski pārstāvēta vēl 10 valstīs. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com.

Papildu informācijai:
Agnese Gribuste, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja – 67779978, 29149306 [email protected]
Natālija Jermolajeva, SEB Unibankas jauniešu projektu vadītāja – 67770227
Vairāk par SEB Unibankas grupu: www.seb.lv  
SEB Unibankas jaunākās ziņas mobilajā telefonā: seb.lv/wap

Studiju fonda mājas lapā atrodamas tā koordinātes, kā arī sīkāka informācija par valsts kredītiem: www.sf.gov.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses