Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Uzņēmumu vadītāju vidū dominē bažas par globālo lejupslīdi

Uzņēmumu vadītāju pārliecība par biznesa perspektīvām pirmo reizi kopš 2003.gada samazinājusies, un bailes par globālo recesiju ir kļuvušas par galveno draudu izaugsmei, liecina PricewaterhouseCoopers 11.ikgadējā pasaules uzņēmumu vadītāju aptauja. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu iespējamā ekonomikas lejupslīde ir vienīgais riska faktors, kas palielinājis uzņēmumu vadītāju bažas.

Pārējo biznesa izaugsmi apdraudošo risku – enerģijas piegādes, globālo klimata pārmaiņu, terorisma – nozīme samazinājusies. To uzņēmumu vadītāju īpatsvars, kas ir "ļoti pārliecināti" par ieņēmumu pieaugumu tuvāko 12 mēnešu laikā, no pagājušajā gadā fiksētajiem 50% samazinājās par diviem procentpunktiem, tomēr kopumā vadītāji bijuši gandrīz divreiz optimistiskāki nekā 2003.gadā. Lielākais kritums vērojams Ziemeļamerikā, kur tikai 35% uzņēmumu vadītāju bija "ļoti pārliecināti" par izaugsmi. Gadu iepriekš šādu pārliecību pauda 53% aptaujāto. Savukārt Rietumeiropā optimisms par tuvākajiem 12 mēnešiem samazinājies par astoņiem procentpunktiem līdz 44%. Pretēja tendence redzama augošajās Āzijas, Latīņamerikas, kā arī Centrālās un Austrumeiropas ekonomikās – pārliecība par izaugsmi katrā no šiem reģioniem pieaugusi līdz 55%, ziņo PricewaterhouseCoopers. Īpaši tas izpaužas Ķīnā un Indijā, kur "ļoti pārliecināti" par izaugsmi bija attiecīgi 73% un 90% uzņēmumu vadītāju. Kā norāda PricewaterhouseCoopers, šogad pirmo reizi 11 gadu laikā, kopš tiek veiktas šādas aptaujas, kā galveno draudu biznesa izaugsmei uzņēmumu vadītāji nosaukuši iespējamo ekonomisko lejupslīdi. Līdz šim viņi par primāro risku uzskatīja pārmērīgu regulēšanu. PricewaterhouseCoopers skaidro, ka iespēja lejupslīdei pastiprināties iegūst draudošus apmērus uzņēmēju vidū stabilajās ekonomikās, tādās kā ASV un Rietumeiropa. Tikmēr attīstības valstīs uzņēmumu vadītāju pārliecība par nākotni joprojām ir liela, iespējams tādēļ, ka viņi pēdējā desmitgadē piedzīvojuši tikai strauju attīstību. Aptaujā 2007.gada pēdējā ceturksnī tika intervēti 1150 uzņēmumu vadītāji 50 valstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Igaunija apsteigs Latviju?

Latvija, līdzīgi kā daudzas Eiropas valstis, saskaras ar būtiskām demogrāfiskajām problēmām, kuru sekas būs jūtamas nākamajās desmitgadēs. Dzimstības līmenis nav pietiekams, lai kompensētu iedzī...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses