Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Aptauja: Iedzīvotāji jauna mājokļa izvēlē arvien vairāk novērtē ne tikai cenu, bet arī vidi un mājokļa kvalitāti

Iedzīvotājiem, kas iegādājušies vai plāno pirkt mājokli jaunajā projektā, papildus racionālam apsvērumam - projekta cenai - arvien svarīgāki kļūst arī citi faktori, piemēram, mājokļa dizains, atrašanās vieta, bērniem draudzīga vide u.c. To rāda Hansabankas jūlijā veiktās aptaujas dati.

Visvairāk iedzīvotāju izvēli par labu mājoklim jaunajā projektā ietekmē mājokļa cena (33% respondentu). Otra biežāk atzīmētā atbilde (25%) ir nelieli, bet personiski nozīmīgi faktori - ainaviska vide, veloceliņš, terase, plaša zaļā zona u.c. Mājokļa kvalitāti un apkārtējo vidi kā būtiskus faktorus atzīmējis 21% respondentu.

Lai arī cena ir pats nozīmīgākais izvēles faktors gan vīriešiem, gan sievietēm, rezultāti arī rāda, ka personiski nozīmīgie faktori vairāk svarīgi sievietēm – tos kā būtiskus atzīmējušas 29% sieviešu un 17% vīriešu. Savukārt vīriešiem aiz cenas otrs nozīmīgākais faktors ir mājokļa kvalitāte – to minējuši 27% aptaujāto kungu un 18% sieviešu.

No papildu faktoriem, kas pamudinājuši vai pamudinātu izvēlēties mājokli jaunajā projektā, Latvijas iedzīvotājiem vissvarīgākais ir klusa un zaļa apkārtne (56%). Nākamie divi svarīgākie faktori ir laba apkārtnes infrastruktūra (mežs, zāliens, parks u.tml.) un bērniem draudzīga vide, ko atzīmējuši attiecīgi 45% un 44% respondentu. Mazāk nozīmīgi ir tādi faktori kā terase dzīvoklī (15%), videi draudzīgu materiālu un tehnoloģiju izmantošana (19%), interesantas nestandarta detaļas mājokļa dizainā (18%), koplietošanas telpas mājā (21%).

Sievietes kā otro visbiežāk atzīmējušas nepieciešamību pēc bērniem draudzīgas apkārtējās vides (45%), savukārt vīriešiem otrs biežāk minētais (56%) bija laba apkārtnes infrastruktūra. Interesanti, ka sievietes (32%) vairāk nekā vīrieši (16%) vēlas, lai jaunais mājoklis būtu tuvu centram. Savukārt klusas un zaļas apkārtnes svarīgumu biežāk atzīmējuši vīrieši (69%), sievietes (49%). Ja salīdzinām atbildes starp Rīgas un citu Latvijas pilsētu iedzīvotājiem, tad rīdziniekiem jaunajos mājokļu projektos svarīgāka ir laba apkārtnes infrastruktūra, bet pārējiem klusa un zaļa apkārtne.

Hansabankas aptauja (OMD Snapshots) veikta š.g. jūlijā. Tajā aptaujāti 990 respondenti no Rīgas, lielākajām Latvijas pilsētām un lauku reģioniem.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses