Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Colliers: Pērn investīcijas īpašumu tirgū Baltijā bija aptuveni 600 miljoni eiro

Kopējais investīciju apjoms nekustamā īpašuma tirgū 2011.gadā Baltijā bija aptuveni 600 miljoni eiro jeb aptuveni 420 miljoni latu, informēja nekustamo īpašumu konsultantu Colliers International pārstāve Kristīne Spundiņa.

Tallina ir līderis ar investīciju apjomu 250 miljonu eiro (175 miljonu latu) apmērā, tad seko Rīga ar 212 miljoniem eiro (148,4 miljoni latu) un Viļņa ar 140 miljoniem eiro (98 miljoniem latu).

Spriežot pēc investīciju apjoma, 2012.gada pirmie seši mēneši iesākās ar līdzīgu aktivitāti kā pērn, kas ļauj izteikt prognozes, ka pilna gada rādītāji būs samērojami ar iepriekšējo gadu, prognozē Colliers International.

Colliers International tirgus pārskats liecina, ka galvenie investīciju mērķi 2011.gadā bija mazumtirdzniecības un biroju projekti, lielākais investīciju darījums Baltijā notika Igaunijas tirgū - somu mazumtirdzniecības investors Citycon ieguvis Kristiine iepirkšanās centru Tallinā par aptuveni 105 miljoniem eiro (73,5 miljoniem latu).

Savukārt Lietuvā Somijas investors Pontos grupa iegādājās tirdzniecības centru Babilonas Paņevežā par aptuveni 24,1 miljonu eiro (16,8 miljoniem latu). 2012.gada otrajā ceturksnī Kauņā fonds Lords LB Baltic Fund I iegādājās tirdzniecības centru Prisma ar kopējo platību 13 584 kvadrātmetri.

Latvijā uz kaimiņvalstu fona tika novērotas aktivitātes biroju telpu segmentā, norāda Colliers International. Uzreiz divas modernas biroju ēkas Rīgā - Astras biroji un Unity Business Centre mainīja savus īpašniekus. Par tiem kļuva skandināvu fonds Baltic&Nordic Properties.

Viesnīcu segments Baltijas valstu kontekstā aktīvāks bijis Latvijā. Pēdējos 18 mēnešos sešām viesnīcām Latvijā nomainījās īpašnieki, četras no tām atrodas Rīgā un divas Liepājā.

Industriālo objektu un noliktavu segmentā zīmīgs darījums notika 2012.gada maijā. Čehijas projektu attīstītājs - kompānija VGP pārdeva skandināvu fondam East Capital Baltic Property Fund II nesen uzcelto 40 000 kvadrātmetru īpašumu, kas atrodas Tallinas Tänassilma Industrial Park par aptuveni 24 miljoniem eiro (16,8 miljoniem latu), padarot to par lielāko ieguldījumu noliktavu segmenta nozarē Baltijas valstīs pēdējo divu līdz trīs gadu laikā.

Colliers International eksperti lēš, ka pieprasītākie investīciju objekti 2012.gadā joprojām būs mazumtirdzniecības un biroju telpu projekti labos izvietojumos, ar stabilām naudas plūsmām un samērojamu atdevi. Apzinoties to, ka šādu objektu reģionā nav daudz, turpināsies ieguldījumi objektos ar lielāku riska pakāpi, kur galvenais lemšanas kritērijs būs "cena par kvadrātmetru".

Zīmīgs tirgus indikators būs nekustamo īpašumu portfeļu pārdošanas rezultāti, kas tika iniciēti gada sākumā. Viens no tiem ir BPT Secura fonds, kam Baltijas valstīs kopumā pieder desmit komercobjekti un otrs ir viens no Baltijas lielākiem mazumtirdzniecības tīkliem, kas plāno realizēt daļu no sava nekustamo īpašumu portfeļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses