Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Grūtais Purvciema ceļš

Zemes gabali, kas reiz tika paredzēti centra attīstībai, nīkuļo. Tiek apbūvēta klusā zona. Rajona plānojums izjaukts. Astra Lux ir profesionāls projekts, bet spārnos tas nenes
Astra Lux
  • Adrese: G.Astras ielā 8/1
  • Attīstītājs: PBLC Nekustamie īpašumi
  • Projekts: Arhitekta Jura Pogas birojs
  • Būvuzņēmējs: PBLC
  • Stāvu skaits: 24
  • Dzīvokļu skaits: 158
  • Platība: 1—4 istabas
  • Dzīvokļu cena: 2400—4000 EUR/m2 (ar pabeigtu iekšējo apdari, uzstādītu santehniku)
  • Plānotā apsaimniekošanas maksa: 40—50 santīmi/m2
  • Nodos ekspluatācijā: 2008.gada sākumā

Atšķirībā no Pārdaugavas, kur koncentrējies vairākums Rīgas jauno dzīvojamo augstbūvju, Daugavas pretējais krasts līdz šim izticis bez pēdējos gados attīstītāju tik iekārotās apbūves. Tomēr tas ir tikai laika jautājums. Patlaban jau uzcelts un ar gandrīz pabeigtu ārējo apdari ir pirmais 24 stāvu dzīvokļu nams Astra Lux Gunāra Astras ielā. Tuvākajās nedēļās tajā tiks sākta iekšējā apdare. Projekta attīstītāji PBLC savā preses relīzē lepojas, ka šis Purvciema skrāpis būšot «augstākais dzīvokļu nams Daugavas labajā krastā. Ar savu atrašanās vietu un stāvu skaitu — Purvciema dominante.»
Šobrīd viss Purvciems izskatās pēc viena liela būvlaukuma. Uzbraucot Astra Lux augšējos stāvos, skats slīd pāri apkārtējo deviņstāveņu jumtiem un atduras neskaitāmos celtņos, kas vēl neaizbūvētajās mikrorajona vietās štancē jaunus namus.

Virs vidējā

PBLC savējo ierindojis kategorijā «krietni virs vidējā», tirgojot dzīvokļus par cenu, kas pārsniedz mikrorajona vidējās jauno projektu cenas. Ko attīstītāji uzskata par Astra Lux īpašo vērtību? PBLC Nekustamie īpašumi pārdošanas vadītājs Mārcis Martinsons par tādu sauc pašattīrošās flīzes fasādēs un to, ka dzīvokļu cenā iekļauta pilnībā pabeigta apdare, santehnika vannas istabās un tualetēs.

Franču balkoni

Arhitekts Juris Poga stāsta, ka funkcionāli projektu Astra Lux veido divas 22 un 24 stāvu dzīvokļu sekcijas, kā arī tehniskās telpas un autostāvvieta 107 mašīnām pazemē. Pārējās autostāvvietas izvietotas virs zemes. Abas dzīvokļu sekcijas kopā savieno centrālais serdenis — lifti, kāpņu telpa ar divām ieejām, centrālās inženierkomunikācijas.
Katrā kāpņu telpā lineāri izvietoti 6—7 dzīvokļi, bet augšējos stāvos — Karlsona namiņi.
Dzīvokļu plānojumu iespējams mainīt atkarībā no pieprasījuma, arī virtuves iespējams vai nu atdalīt, vai sapludināt ar dzīvojamo istabu.
Patlaban vairākums dzīvokļu ir ar divām un trim istabām, pārējie vai nu vienistabas, vai četristabu mājokļi. Dzīvokļiem ir franču balkoni, bet nav parasto balkonu vai lodžiju. J.Poga skaidro — no tām atteicies tāpēc, ka «lodžija ir nepilnvērtīga telpa, ko vairākums dzīvokļu īpašnieku ar laiku vislabprātāk aizbūvē».
Namam būs Rīgas siltuma apkure un pārējās centralizētās pilsētas komunikācijas. M.Martinsons teic, ka ir izvēlēts arī apsaimniekotājs. Taču, kamēr vēl nav noslēgts juridiski saistošs līgums, tā vārdu viņš nevēlas minēt.

Ar pretenzijām

Līdz aprīļa sākumam augstceltnē rezervēti apmēram 30% mājokļu. M.Martinsons norāda — jo augstāks stāvs, jo dārgāks mājoklis, taču attīstītājiem ir «pilna pārliecība, ka cilvēki gribēs dzīvot tieši šeit». M.Martinsons saka, to liecina jau pats projekta nosaukums Astra Lux. J.Pogas kolēģi — arhitekti gan trin mēles, ka nosaukums norāda ko citu — Astra ir Jura Pogas sievas vārds. Pats arhitekts par to smejas. Jau gaidījis. Patiesībā projekta nosaukumu izdomājuši PBLC darbinieki. Arhitektam galvenā asociācija ir ar Gunāra Astras ielu, kurā topošais nams atrodas.
PBLC Purvciemā iepriekš realizējis projektu Stārķa ligzda. Patlaban kā celtnieks tas piedalās t.s. turku torņu Panorama plaza celtniecībā Pārdaugavā.

Ekspertu viedoklis

Ausma Skujiņa, arhitekte:

Es nešaubos par projekta autora — sava kolēģa arhitekta Jura Pogas profesionalitāti un dažkārt to pat apbrīnoju. Tomēr dzīvokļu izvietošanu torņa ēkā šajā vietā uzskatu par kļūdu. Ir saprotama vēlēšanās savu varēšanu pārbaudīt vismaz ar vienu torni, bet lai tad tā ir baznīca, birojs, banka vai viesnīca.
Ēkas konstruktīvajam risinājumam un dzīvokļu plānojumam varbūt arī nav nekādas vainas, un automašīnu izvietojums pagrabstāvā man pat ļoti patīk, bet ar to ir par maz. Trūkst būtiskā. Mājoklis — māja nav pilnvērtīga bez saistības ar apkārtni un dabu. Maksimālais augstums, kas to vēl nodrošinot, esot četri līdz seši stāvi. Paceļoties augstāk, kontakts zūd. Sevišķi svarīgi šie kontakti ir bērniem un vecākiem cilvēkiem. Ja tā visa nav, tad esam ieguvuši tikai pagaidu apmešanās vietu — viesnīcu. Arī šīs ēkas apkārtne neaicina uzkavēties. Tā nodrošina tikai pārsēšanās iespējas no lifta uz savu automašīnu vai sabiedrisko transportu. Teritorija ir pārāk maza un neinteresanta, lai te būtu ko darīt. Jābrauc!
Literatūrā un izstādēs redzēti labi paraugi, kur torņu ēkās katrā piektajā vai sestajā stāvā iekārtoti gaisa dārzi ar atpūtas, sporta un rotaļu laukumiem. Ja tas ir par dārgu, tad nevar projektēt un celt tik augstas dzīvojamās mājas.
Projektam nedodu nevienu punktu, jo uzskatu, ka tas nav vērtējams — šāda ēka šajā vietā nedrīkstēja būt.

Andrejs Ģelzis, arhitekts:

«Grūtais Purvciema ceļš» — pilsētu plānotāju, politiķu, amatpersonu un arhitektu domāšanas kultūras un sen izstrādātu, konkrētu attīstības koncepciju vēstures grāmata. Starp rindām, kuras rakstītas pirms daudziem gadiem, ar trekniem burtiem iespiestas jaunas rindkopas intensīvai apbūvei. Zemes gabali, kuri reiz tika izdalīti urbanizēta centra attīstībai, šodien nīkuļo. Toties sākotnējā plānā rezervētā klusā zona starp deviņstāvu dzīvojamās apbūves teritorijām un plānoto centru atvēlēta intensīvai dzīvojamajai apbūvei. Es neņemtos apgalvot, ka apskatāmā augstceltne ir tas pats, reiz Deglava ielas stūrī lolotais, sabiedrisko centru ievadošais telpiskais akcents. Izskatās par daudz sagriezies un nejauši nobīdīts no sākotnējās vietas, ko šodien aizņem Maxima. Trūkst adekvātu, spēcīgu pilsētas transporta sistēmas elementu — pilsētas dzelzceļa, vairāklīmeņu transporta krustojumu, organizētu iepirkšanās promenāžu, kuri iekļautu spēcīgos akcentus skaidrā pilsētbūvnieciskā struktūrā. Joprojām apbūvējam mazdārziņus.
Topošajā ēkā redz būvniecības progresu, pamatīgas dzelzsbetona konstrukcijas, ir moderni veidņu un drošības risinājumi. Augstāk no zemes lieliska panorāma. Sajūta ēkā līdzīga kā turku debesskrāpjos — monumentalitāte spiež.
Labai jaunbūvei jārada pozitīvas emocijas. Lai arī projekts ir augsti profesionāls, spārnos tas nenes. Arhitektūra ir konservatīva. Tā nevar apsteigt māksliniekus, kuri tikai šogad pēc ilgāka laika spēj sarīkot Rudens izstādi rudenī, ne pavasarī, pilnu ar atdzimstošu spēku un jaunības klātbūtni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses