Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Lielbritānijā mājokļu kredīti kļūst par bumbu ar laika degli

BNS/REUTERS - Lielbritānijā mājokļu kredīti kļūst par bumbu ar laika degli — arvien vairāk vecāka gadagājuma ļaužu rodas grūtības ar hipotekāro kredītu atmaksu un sagaidāms, ka šādu cilvēku skaits nākotnē turpinās pieaugt saistībā ar neapsīkstošo aizņemšanās bumu Apvienotajā Karalistē. Par to liecina pētījums, ko veikusi britu kompānija "Key Retirement Solutions", kas palīdz vecākiem ļaudīm risināt ar mājokļa kredīta atmaksu saistītus jautājumus.

Pētījums atklāj, ka Lielbritānijas iedzīvotājs, kas vecāks par 70 gadiem, ir parādā savam kreditētajam vidēji 31 tūkstoti sterliņu mārciņu (aptuveni 32 tūkstošus latu), kas ir augstākā neatmaksātā hipotekārā kredīta summa starp visām vecuma grupām.

"Key Retirement Solutions" biznesa attīstības direktors Dīns Mērfins brīdināja, ka nākamajām britu pensionāru paaudzēm ar mājokļu kredītu atmaksu būšot vēl lielāki sarežģījumi nekā pašreizējiem pensionāriem.

"Arvien vairāk vecāka gadagājuma ļaužu, kuriem gatavojas aiziešanai pensijā, ierodas pie mums un lūdz palīdzību, jo viņiem ir grūtības samaksāt hipotekāro kredītu un viņi vēlas mīkstināt hipotekārā parāda nastu, kad būs pensionāri [un viņu iztikas līdzekļi saruks]," sacīja Mērfins.

"Tā kā Lielbritānijā aizņemšanas apjomi pieaug un aizvien mazāk ļaužu veic uzkrājumus vecumdienām, hipotekāro kredītu problēma varētu kļūt par bumbu ar laika degli, kas ietekmēs nākamās pensionāru paaudzes vēl smagāk nekā tas ir pašlaik," viņš uzsvēra.  

Arī labdarības iestādes "Credit Action" vadītājs Kriss Taps pauda bažas par hipotekārās kreditēšanas bumu Apvienotajā Karalistē, kad cilvēki aizņemas arvien lielākas summas uz arvien garākiem termiņiem un uzkrāj arvien mazāk, izmisīgi cenšoties uzlabot savus sadzīves apstākļus.

"Credit Action" apkopoti statistikas dati atklāj, ka 1,4 miljoniem britu pensionāru gada ienākumi ir tikai 5000 sterliņu mārciņu (5,2 tūkstoši latu) vai mazāk. Aprēķināts, ka pēc komunālo un citu maksājumu nokārtošanas britu pensionāram dzīvošanai atliek tikai 257 mārciņas (266 lati) mēnesī, bet tad, ja jāveic arī hipotekārā kredīta maksājums, kurš ir vidēji 215 mārciņu (223 lati) mēnesī, pensionāram iztikšanai paliek ļoti niecīga summa - tikai 42 mārciņas (44 lati).   


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses