Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Garantiju var izmantot gan dzīvojamās platības iegādei, gan būvniecībai

Mājokļu garantiju programma jaunajiem speciālistiem: Īsais rīcības plāns

Līdz šim arALTUM Mājokļu garantiju programmas atbalstu pie mājokļa tikušas jau 9138 ģimenes ar bērniem un 440 jaunie speciālisti. Apkopojot jautājumus, kurus par ALTUM garantiju visbiežāk uzdod jaunie speciālisti, praktiskus padomus sniedz ALTUM valdes locekle Inese Zīle.

 

Vai jāstrādā profesijā, kurā iegūta izglītība?

Nedz darba stāžs, nedz strādāšana profesijā, kas atbilst iegūtajai izglītībai, nav svarīga, ja vecums ir ne vairāk kā 35 gadi, ir iegūta augstākā vai vidējā profesionālā izglītība un ir vēlme pēc sava mājokļa. Tad rīcības plāns ir šāds - dodies uz banku, kurai noslēgts sadarbības līgums ar ALTUM (Swedbank, Luminor, SEB banka, Citadele un BlueOrange), banka izvērtēs tavu gatavību uzņemties kredītsaistības un pieņems lēmumu par aizdevuma piešķiršanu. Ja lēmums par aizdevuma piešķiršanu būs pozitīvs, taču tev nav pietiekamu uzkrājumu pirmajai iemaksai, banka pati iesniegs garantijas pieteikumu ALTUM. Atceries, ka ALTUM garantiju ir iespēja saņemt tikai vienu reizi, tādējādi to vēlāk nevar mainīt, piemēram, pret garantiju, kas paredzēta ģimenēm ar bērniem.
 

Vai garantija pieejama tikai gatava mājokļa iegādei?

ALTUM garantija ir pieejama gan sava mājokļa iegādei, gan tā būvniecībai. Svarīgi ir atcerēties, ka ALTUM garantija paredzēta dzīvojamās telpas iegādei, respektīvi, dārza māju iegādei garantiju nevar piešķirt.
 

Vai skaitās arī ārzemēs iegūta izglītība?

Mājokļa garantiju var iegūt arī tajos gadījumos, ja nav Latvijas pilsonības. Ja izglītība iegūta ārvalstīs, gan Latvijas, gan citu valstu pilsoņiem jāiesniedz arī izziņa par to, kādam Latvijas izglītības dokumentam vai akadēmiskajam grādam atbilst vai ir pielīdzināms attiecīgais ārvalstī izsniegtais izglītības dokuments vai iegūtais akadēmiskais grāds. Ja deklarētā dzīvesvieta ir ārpus Latvijas, tad, iesniedzot informāciju par deklarēto vai reģistrēto dzīvesvietas adresi, var pretendēt uz garantijas saņemšanu.
 

Kāda būs aizņēmuma pirmā iemaksa?

Parasti bankas pirmā iemaksa mājokļa iegādei vai tā būvniecībai ir aptuveni 20%, taču ar ALTUM garantiju to ir iespējams samazināt līdz 5%, ko ir ievērojami vieglāk iekrāt. Pirmā iemaksa noteikti būs jāmaksā vismaz 5% apmērā, jo to paredz likums. Ja banka noraidījusi noteiktas aizdevuma summas piešķiršanu, ir iespēja turpināt sarunu ar banku par mazāka apjoma aizdevuma piešķiršanu. Svarīgi ir atcerēties, ka ALTUM garantija ļauj samazināt hipotekārā aizdevuma pirmās iemaksas apjomu komercbankā, tādējādi palīdzot tikt pie sava mājokļa situācijās, kad ir stabili ienākumi, kas ļauj uzņemties kredītsaistības, bet nepietiek uzkrājumu pirmajai iemaksai.

Mājokļu garantiju programmu ALTUM īsteno kopš 2015. gada. Šajā laikā iedzīvotāju interese par programmu ir tikai augusi, jo iedzīvotājiem, īpaši jauniešiem, jaunām ģimenēm un ģimenēm ar bērniem, trūkst finanšu līdzekļu kredīta pirmajai iemaksai, lai iegādātos nekustamo īpašumu. Plašāka informācija par ALTUM Mājokļu galvojumu programmu jaunajiem speciālistiem ir pieejama šeit. Savukārt šeit ir apkopoti biežāk uzdotie jautājumi no klientiem visā Latvijā par programmas darbību un detalizētas atbildes uz tiem.

Attīstības finanšu institūcija ALTUM ir Latvijas valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses