Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Mantkārību nomaina bailes

Līdz ar inflācijas apkarošanas plāna parādīšanos nekustamo īpašumu tirgū iestājusies neziņa par turpmāko attīstību. Bankas sākušas piesardzīgāk izsniegt kredītus gan mājokļu pircējiem, gan jauno projektu attīstītājiem. Vienlaikus piedāvājums tirgū pieaudzis divkārt, taču darījumu skaits samazinās. Eksperti skaidro — cenas daļēji sasniegušas maksātspējas robežu, kā arī pircēji nogaida, kas notiks līdz ar pretinflācijas plāna stāšanos spēkā jūnijā. Lai arī īpašumu tirgotāji apgalvo, ka cenas ir nemainīgas, tās, kā atzīst vairāki eksperti, sāk kristies.

Apsīkst naudas plūsma īpašumos

Grūtāk iegūt kredītlīdzekļus

"Tirgū notiekošo raksturo divas sajūtas — mantkārība un bailes. Iepriekš vadīja mantkārība, bet pēdējos 3—4 mēnešus to nomainījušas bailes," saka Latio prezidents Edgars Šīns. "Uzpircēji saprot, ka šis bizness vairs nebūs ienesīgs," saka vortāla Nams24 galvenā redaktore Diāna Zobena. Viņa uzskata, ka piedāvājuma pieaugumu izraisījuši spekulanti — īpašumus pārdot mudina gan domas par to, ka cenas sasniegušas virsotni, gan bailes, ka tās varētu kristies, jo līdz ar stingrāku kreditēšanas politiku samazināsies pircēju loks.

Legāli nopirkt nespēs


Latvijas Banka (LB) gada sākumā bija izpētījusi, ka Latvijā ir neliels dzīvojamās platības fonds uz vienu iedzīvotāju un vairākums no tiem, kuri var atļauties kredītu, to jau paņēmuši. Agrāk citi LB slēdzienu apšaubīja, norādot, ka lielu lomu spēlē nelegālie ienākumi. Tiesa, līdz ar prasību kredīta saņemšanai uzrādīt tikai legālos ienākumus LB prognoze varētu apstiprināties. Kāds iedzīvotājs, kas vēlējās palikt anonīms, stāstīja, ka tikko viņam atteikts kredīts gan SEB Unibankā, gan Hansabankā, jo par lielāko daļu ienākumu netiek maksāti nodokļi.

"Ieviešot pretinflācijas plānu attiecībā uz kreditēšanu, drīzāk jāuzmanās no iebraukšanas otrā grāvī. Kas notiks, ja izrādīsies, ka ceļamie vai uzceltie, bet nepārdotie dzīvokļi būs par daudz maksātspējīgajai sabiedrības daļai? Vai mēs atkal redzēsim māju karkasus bez logiem?" satraucas Parex bankas viceprezidents Normunds Vigulis.

Gaida kritumu


City24 vadītājs Māris Ozoliņš uzskata, ka pirms inflācijas plāna spēkā stāšanās varētu sākties aktīvāka darījumu slēgšana — interese par īpašumiem ir, patlaban tikai visi nogaida. "Pircēji gaida, ka dažos segmentos iespējams cenu kritums," norāda DnB Nord pārstāvis Ilmārs Vamzis.

"Tuvojas atvaļinājums un remonts vasaras mājā Gaujā, bet Ķengaraga dzīvoklis tā arī nav pārdots. Vēl jo vairāk, sākoties cenu kritumam, mani pārdošanas sludinājumi izņemti no aprites. Tā rīkoties ieteica mākleris. Otrs variants bija cenas samazināšana vismaz par 10%," blogā www.tirgusdiena.lv raksta Dienas sporta žurnālists Māris Zembergs. Viņš saka, ka drīzumā acīmredzot izlems cenu samazināt.

Attīstītājiem grūtības


"Raugāmies, lai attīstītājiem būtu pietiekama pieredze, lai būtu labs projekts un pārliecība, ka to varēs iztirgot, jo jauno mājokļu tirgū sasniegts piesātinājums," teic Hansabankas pārstāvis Ivars Svilāns. Viņš uzskata, ka attiecībā uz jaunajiem projektiem grūtības sagādā gan nepietiekamā būvniecības kapacitāte un augošās izmaksas, gan pircēju loka sašaurināšanās. Kā atzīst nekustamo īpašumu kompānijas Colliers International vecākais partneris Baltijā Mihails Morozovs, arī daļa jauno projektu ir pārvērtēti.

"Banka rūpīgāk vērtē zemi kā kredīta ķīlu, bieži tiek samazināti vērtējumi. Mājokļu iegādi, lai pārdotu tālāk, uzskata par augsta riska darījumu un atbilstoši var būt mazāks finansējums un augstāka procentu likme. Var arī atteikt kredītu," stāsta Parex bankas pārstāve Liene Satovska.

Dzīvokļu piedāvājuma skaita indekss

  • 2006.gada maijs 100
  • 2007.gada janvāris 103
  • 2007.gada februāris 119
  • 2007.gada marts 117
  • 2007.gada aprīlis 174
Avots: Latio

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses