Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Pie kā noved attīstītāja skrējiens pēc m2

Pat ja projektā Ķeizarmeža krasti ievēroti visi atļautie teritorijas apbūves rādītāji, vizuāli tas izskatās apbrīnojami pārblīvēts ēku puduris

Ķeizarmeža krasti

  • Attīstītājs: SIA Ķeizarzeme (Guntis Indriksons, Aivars Trops)
  • Projektētājs: arhitektu birojs 8 A.M., arhitekti Juris Lasis, Eduards Beernaerts
  • Finansētājs: SEB Unibanka
  • Būvuzņēmējs: Skonto būve
  • Māju skaits: 9
  • Dzīvokļu skaits: 75
  • Dzīvokļu platība: 50—335 m2
  • Cena: sākot no 3000 Ls/m2 (ar pabeigtu apdari)
  • Autostāvvietu skaits: 183
  • Autostāvvietas cena: Ls 24 500
  • Nodos ekspluatācijā: 2008.gada beigās
Patlaban notiek dzīvokļu rezervācija topošā dzīvojamo namu kompleksā Ķeizarmeža krasti Mežaparkā. Deviņas jaunās mājas (katrā septiņi līdz desmit dzīvokļi) pēc arhitektu Jura Laša un Eduarda Beernaerta projekta tiks būvētas aiz sporta kompleksa Ķeizarmežs Ķīšezera pusē. Jaunais dzīvokļu projekts Ezermalas ielas pusē robežosies ar sporta kompleksu, bet ezera pusē — ar futbola laukumu.
SIA Ķeizarzeme topošo projektu uzskata par izsmalcinātu un plāno ar to aizpildīt elitāro mājokļu tirgu, kurā, pēc uzņēmuma pārstāvju domām, «pašlaik vērojams nopietns deficīts».

Vēdeklis pret Ķīšezeru

Arhitekts Juris Lasis stāsta, domājot par jauno apbūvi, viņam šķitis svarīgi nezaudēt sajūtu par ezera tuvumu — no Ezermalas un Annas Sakses ielas Ķīšezers it kā ir jūtams, taču nav pieejams. Tāpēc viņš centies projektu «netaisīt kā sienu priekšā ūdenim», bet mājas veidojis kā deviņus nelielus savrupus apjomus. Attiecībā cits pret citu tie «galos atveras kā vēdekļi, ļaujot vējam, gaismai un gaisam plūst cauri mājām ezera virzienā».
Ķīšezera atrašanās ziemeļos no gruntsgabala noteikusi māju novietojumu — lai panāktu vajadzīgo izsauļojumu dzīvokļos, pret ezeru neatrodas fasādes, bet namu gali. Fasādes projektētas cita pret citu dienvidu un rietumu pusē — ar iekšējām terasēm, no kurām iespējams «slīdošs skats uz ezeru». J.Lasis uzsver — nami izvietoti tā, ka nevienas mājas logs neatrodas tieši pretim otras mājas logam.
Visas trīs līdz piecus stāvus augstās mājas arī neatradīsies uz zemes — tās katra citā augstumā būs paceltas virs zemes, apakšā atstājot vietu autostāvvietām un jau 1.stāva līmenī dodot iespēju redzēt ezeru. Šajā līmenī ēkas savienos iekšējās apzaļumotās «gaisa terases», pa kurām iedzīvotāji pārvietosies, nenokāpjot līdz autostāvvietām.

Portjē un veļas serviss

Ārēju lodžiju vai balkonu namiem nebūs, bet, kā saka J.Lasis, «fasādes ir atveramas, un mēs to visu iegūstam uz iekšu». Visos deviņos namos pēdējā stāvā projektēti penthouse tipa dzīvokļi.
Dzīvokļi tiks pārdoti ar pabeigtu apdari — ieklātiem grīdu segumiem, uzstādītu santehniku utt. Patlaban, aprīļa sākumā, tie maksā, sākot no 3000 Ls/m2.
Ķeizarmeža krastu iedzīvotājiem tikšot nodrošināts elitāram projektam atbilstošs serviss — portjē, veļas un auto mazgāšanas serviss, telpu apkope, jebkurā diennakts laikā pieejams pārvaldnieks.
Kā stāsta projektu vadītāja Liene Krīvena, pēc tam, kad tiks uzceltas dzīvojamās ēkas, uzņēmums daļu nopelnītās naudas ieguldīs sporta kompleksa rekonstrukcijā un paplašināšanā. Tā tiks veikta pēc šo pašu arhitektu projekta.

Ekspertu viedoklis

Andrejs Ģelzis, arhitekts

Katrai profesijai ir savi izteiksmes līdzekļi. Literāti izmanto valodu un lepojas ar to. Mākslinieki krāsas, mūziķi skaņas un melodijas. Brīnos, kurā brīdī arhitektiem tik svarīga kļuvusi vārdu māksla. Reizēm, klausoties kolēģos, tomēr pārņem vēlēšanās teikt, kaut nu runājis būtu mazāk!
Šoreiz ar katru projekta arhitekta izteikto vārdu radās sajūta, ka man no profesionālā viedokļa kāpj uz galvas. Arī es esmu arhitekts un nevaru klausīties apgalvojumus, kuri ir pretrunā zīmējumos un vizualizācijās redzamajam. Uztrauc apgalvojums, ka vizuāli maz atšķirīgas ēkas ir identificējamas ar kļavas, bērza, priedes un tūjas nosaukumiem. Tas mūsu vidē degradē labas, citu valstu arhitektūrā izmantotas idejas — dažādot vidi, rast līdzīgām ēkām dažādību un individualitāti. To, kas citur notiek reāli, Latvijā nedrīkstētu aizstāt ar literāri konceptuālu maldināšanu. Ja arhitekts stāsta, ka ēkas ir paceltas uz stabiem, lai skatieni kā vēji brīvi klejotu uz ezera pusi, bet Ezermalas ielas pusē to nosedz masīvie sporta kompleksa apjomi, tad atkal jādomā, ka dabā redzamais nekādi netbildīs verbālajām pasāžām.
Ja abstrahējas no sacerētajām fabulām, redzamas nelielā zemes gabalā apbrīnojami cieši saspiestas ēkas, projektētas vairāk biroju ēku nekā dzīvojamo stilistikā. Ja salīdzina plānojumus ar aktuāliem somu ēku plāniem, tie jāsauc par shematiskiem un dzīvojamajai funkcijai vienkāršotiem, bez minētajos redzamajām funkcionālajām niansēm. Pārsteidz karkasa izmantojums tik vienkāršās celtnēs. Gandrīz katras istabas vidū masīvs stabs.
Projekta vērtēšanu punktu sistēmā traucē fakts, ka tas ir ārpus konkurences, jo piedāvā iespēju katram, kurš vēl vēlas dzīvot Mežaparkā, īstenot savu sapni.

Pēteris Bajārs, arhitekts

Ķeizarmeža krasti ir lielisks apliecinājums, pie kā noved attīstītāja skrējiens pēc kvadrātmetriem. Pat ja projektā ir ievēroti visi atļautie teritorijas apbūves rādītāji, vizuāli jaunais apbūves komplekss ir pārblīvēts ēku puduris un nepavisam neasociējas ar to, kas mūsu apziņā iesakņojies kā Mežaparks. Atsevišķi logi ir tik tuvu pretimesošā sporta kompleksa sienām, ka laimīgais dzīvokļa īpašnieks ātri vien pārvērtīsies par neirozes nomocītu depresīvu tipiņu.
Ēku arhitektūrā autori centušies respektēt apkārtējai apbūvei raksturīgās jumta formas, papildinot tās ar modernām fasādēm. Tā nu tapis pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem un postmodernisma ērai raksturīgs komplekss. Taču tas ir gaumes jautājums. Pāreju no sešstāvu uz piecstāvu apjomu arhitekti risinājuši ar vienkāršāko paņēmienu — mehāniski, radot jaukas caurvējam un urinēt gribošiem draudzīgas spraugas starp ēku korpusiem.
Kā liels sasniegums minētas divas autostāvvietas katram dzīvoklim. Nav grūti to sasniegt, ja vidējā dzīvokļa platība grozās tuvu 180 kvadrātmetriem. Fantastisks ir ēkas konstruktīvais risinājums. Teju vai katra istaba aplaimota ar vidū novietotu nesošo kolonnu. Pārdošanas lapā www.keizarzeme.lv ievietotie plāni gan tās neuzrāda. Laikam jau lai neatbaidītu potenciālo pircēju. Būtu guļamistabas kolonna slaidāka, varētu pirms gulētiešanas vērot savu sievu/draudzeni griežamies ap to erotiskā dejā. Pusmetrīgās kolonnas to neļauj. Attiecīgi demogrāfisko situāciju valstī neuzlabos.
Analītiska un patiesi burvīga ir ārpus projekta rāmjiem 8AM arhitektu veiktā Mežaparka apkārtnes analīze, radot risinājumus, kas veicinātu cilvēku piekļuvi Ķīšezeram, ieskicējot jaunas publiskās pludmales un jahtu piestātnes zonas. Bet tieši te ir vislielākās bažas, ka tā arī tas draud palikt — ārpus projekta rāmjiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses