Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Rīgā samazinās darījumu skaits ar sērijveida dzīvokļiem. Ober Haus prognozē cenu samazināšanos

Martā Rīgā turpinājās darījumu skaita samazināšanās ar sērijveida dzīvokļiem, liecina nekustamo īpašumu kompāniju Latio un Ober Haus publicētie marta nekustamo īpašumu tirgus pārskati.

Ober Haus eksperti norāda, ka pagājušajā mēnesī dzīvokļu tirgū parādījies par 32% vairāk pārdošanai domātu sērijveida dzīvokļu, bet atbilstoši zemesgrāmatas datiem martā reģistrēto dzīvokļu pārdošanas skaits bijis līdzīgs kā februārī, kad tas bija par 27% mazāks nekā janvārī.

Iepriekš aktīvais marts - šogad piesardzīgs

Pēc Ober Haus novērojumiem, februāra darījumu skaita samazinājums bija sezonāls, jo šajā mēnesī parasti tiek pabeigta gadu mijā sāktā sērijveida dzīvokļu pirkšana un pārdošana, taču darījumu samazinājums tradicionāli aktīvajā martā jau liecina par tirgus dalībnieku piesardzīgo reakciju uz pēdējā laika Latvijas finanšu tirgus notikumiem un pretinflācijas pasākumiem.

Kompānijas pārstāvji skaidro, ka, mijiedarbojoties sērijveida dzīvokļu pieaugumam tirgū un zemākai darījumu aktivitātei, tuvākajos mēnešos atsevišķu sērijveida dzīvokļu segmentos iespējama ne tikai cenu stagnācija, bet arī to samazināšanās.

Ober Haus norāda, ka šādas tendences sērijveida dzīvokļu tirgū nevar attiecināt uz kopējo mājokļu tirgu, jo pircējiem arvien palielinās prasības par mājokļa kvalitāti, taču kvalitātes standarti sērijveida mājās ir nemainīgi, bet jauno projektu daudzdzīvokļu māju attīstītāji tos spēj pieskaņot pieprasījumam.

Latio cenas neprognozē

Arī Latio sagatavotajā pārskatā teikts, ka martā samazinājies darījumu skaits ar sērijveida dzīvokļiem, turklāt sarukusi arī pircēju interese par šādu dzīvokļu iegādi, kas pagājušā gada februārī un martā, neskatoties uz darījumu skaita samazināšanos, bija daudz lielāka.

Latio speciālisti gan norāda, ka, neskatoties uz darījumu skaita samazinājumu, dzīvokļu pārdevēji tiem nosaka cenas, vadoties no iepriekšējo mēnešu cenu pieauguma. Tādēļ martā sērijveida dzīvokļa vidējā cena palielinājusies par 4%, sasniedzot 1713 EUR/m2.

Arī Ober Haus norāda, ka, neraugoties uz piesardzīgajām prognozēm par sērijveida dzīvokļu tirgu, martā to cena pieauga par 1,8% , sasniedzot 1662 EUR/m2.

Latio pārstāvji arī min, ka sērijveida dzīvokļu cenas martā palielinājušās arī citās Latvijas pilsētās - Siguldā, Ogrē un Olainē.

Pēc Ober Haus sniegtajām ziņām, Purvciema, Pļavnieku, Mežciema, Teikas un Juglas sērijveida dzīvokļu cenas martā palielināsies robežās no 1,6% līdz 2,6%. No 0,7% līdz 3,2% cenas pieaugušas Ziepniekkalna, Āgenskala, Imantas, Zolitūdes un Ķengaraga dzīvokļiem, savukārt Vecmīlgrāvja, Bolderājas un Sarkandaugavas dzīvokļiem tās palielinājušās no 1,5% līdz 1,7%.

Saskaņā ar Ober Haus pārskatā publicēto informāciju pagājušajā mēnesī dzīvokļi visvairāk maksāja Teikā - 1895 EUR/m2, otrie dārgākie dzīvokļi bija Purvciemā - 1744 EUR/m2, bet trešie dārgākie bija Juglā -1726 EUR/m2.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses