Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Rotaļu laukumi pret naudu

Nevēlos savus pēdējos dzīves gadus pavadīt betona kastē, tā savā anketā raksta 92 gadus veca sieviete, kas dzīvo iepretim laukumam, kur Rīgas populārākajā dzīvojamā rajonā Purvciemā, Pūces ielā, ieplānots uzcelt 16 stāvu ēku. Piektdienas pievakarē ap sešiem jaunā projekta kaimiņos, Detlava Brantkalna ielā, ir kluss — lai arī 100 metru attālumā atrodas Gunāra Astras iela un lieli tirdzniecības centri, te valda miers, zaļajā laukumā spēlējas bērni.

Jaunais projekts patlaban tiek apspriests, un apkārtējo māju iemītnieki nevēlas tā attīstītāja peļņas labā atteikties no ierastās zaļās apkārtnes, tāpēc apņēmušies panākt, lai jauno namu ceļ citur. Arī eksperti ir skeptiski par šādu jauno dzīvokļu ēku popularitāti tirgū, jo ap tiem neatliek vietas atpūtai.

Pēc jaunās mājas uzcelšanas Pūces ielā apkārtnē neatliks vietas ne atpūtas zonai, ne iedzīvotāju automašīnu novietošanai, saka eksperti

Kāda jums daļa?!


Sabiedriski aktīvo protestētāju arsenālā ir virkne konstruktīvu argumentu, tomēr pagājušajā nedēļā projekta prezentācijā viņi uz saviem jautājumiem atbildes nav saņēmuši. Iedzīvotāju runasvīrs Ivars, kurš nevēlas publiskot savu īsto vārdu, Mājoklim stāsta, ka uz sabiedrisko apspriešanu ieradušies "jauni, būdīgi vīrieši ar izdzītiem matiem", kurus šejienes ilgdzīvotāji neatminas kā savus kaimiņus. Viņi traucējuši uzdot jautājumus, padarot publisko apspriedi neiespējamu. "Nevarēja atvērt muti, jo pretī bļāva — aizverieties," Mājoklim stāsta psiholoģe Lilija Bilsena, blakusnama iemītniece. Ivara jautājumi par konkrētiem projekta aspektiem — finansējumu, ceļamkrānu novietošanu u.tml. — atraidīti ar kāda projekta attīstītāja pārstāvja neiecietīgu frāzi krieviski: "Kakaja vam nahren razņica!"*. "Tas bija rupjš, emocionāli vardarbīgs spiediens uz iedzīvotājiem, lai neļautu viņiem izteikties," apspriedē redzēto vērtē psiholoģe. Kad nosvērtākie iedzīvotāji jutuši, ka var izcelties kautiņš, viņi izlēmuši doties prom no apspriešanas.

Jūrmalas vairs nebūs


Apkārtējo deviņstāvu namu iedzīvotāji cītīgi kopj zaļo zonu starp mājām un paši uzstādījuši betona blokus, lai mašīnas neizbraukātu zālienu. "Vasarā bērni šeit ar dvieļiem, segām un rotaļlietām tēlo Jūrmalu," stāsta Ivars, "kāpēc jaunas mājas nevar celt tur, kur ir tukšas pļavas?" Galvenais cilvēku iebildums pret jauno projektu ir dzīves vides kvalitātes pasliktināšanās, jo jaunais nams "iznīcinās kokus, aizēnos dienasgaismu, likvidēs autosstāvvietu". Pēdējais arguments saistīts ar bažām par to, ka pēc jaunā nama pabeigšanas iedzīvotājiem nebūs pietiekami daudz vietas, kur novietot auto, jo ielu sašaurinās. L.Bilsena norāda — šajā pagalmā jau bijuši gadījumi, kad ātrās palīdzības mediķiem jāatstāj mašīna attālāk un kājām jādodas sniegt palīdzību slimniekam.

Saules būšot gana


Jaunās ēkas attīstītājs Aleksejs Marcinskis, SIA Augeo valdes loceklis, Mājoklim noraida iebildumus. "Saule nespīd no ziemeļiem," saka viņa pārstāvis Eduards Justovičs. Projektējot ēku, veikta insolācija jeb izsauļošana, lai noteiktu, cik saules iespīd katrā jaunās mājas dzīvoklī, kā arī apkārtējās mājās. "Jaunais projekts neaizēno vecās mājas pat ne uz vienu sekundi dienā," uzsver E.Justovičs, tāpēc šis iebildums neesot nopietni uztverams.

Viņš noliedz, ka attīstītāja pārstāvji būtu rupji izturējušies sabiedriskajā apspriešanā, bet gan tieši vēlējušies pilnībā atbildēt uz jautājumiem, taču nav varējuši to izdarīt iedzīvotāju negatīvās attieksmes dēļ. Kāds ducis D.Brantkalna ielas 3.nama iemītnieku izturējušies klaji noraidoši un rupji lamājušies. Nav gan skaidrs, kā E.Justovičs identificē mājas iedzīvotājus, jo sabiedriskā apspriešana netika protokolēta. Attīstītāja pārstāvis stāsta, ka "sākotnējais mājas projekts bija ar 25 stāviem, taču būvvalde to noraidīja, un māja pārprojektēta". Mājokļa redzētajās vizualizācijās jaunajam namam ir dažāds stāvu skaits, 14—18, tātad skaidrības par stāviem nav. Tomēr šim projektam viss esot "pēc normatīviem", saka E.Justovičs, uzstājot, ka "tur vienalga būs uzbūvēta māja", lai gan pagaidām vēl nevarot zināt, kā tieši tā izskatīsies.

Apspriedīs vēl


"Būvvalde ir nolēmusi atzīt šo prezentāciju par nenotikušu," Mājoklim saka Rīgas domes pilsētas attīstības departamenta sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Marija Ābeltiņa, "attīstītājam jāorganizē vēl viena prezentācija un jāpagarina publiskās apspriešanas termiņš". Pēc būvniecības ieceres publiskās apspriešanas tās rezultātus apkopos būvvalde un nodos domes deputātiem lēmuma pieņemšanai. Speciāliste uzsver, ka "iedzīvotāju viedoklis ir ārkārtīgi svarīgs publiskās apspriešanas laikā", un ir precedenti, kad būvniecības projekti mainīti vai pilnībā noraidīti tieši iedzīvotāju iebildumu dēļ.

* Kāda jums vispār starpība?! (krievu val.)

Ekspertu viedokļi


Ausma Skujiņa
, arhitekte:

Rīgā neatlaidīgi turpina aizbūvēt visas brīvās dzīvojamās teritorijas — gan pagalmus, gan telpas starp pagalmiem. Gribēju aprunāties ar šī konkrētā projekta autoriem un attīstītājiem, gribēju saprast, par ko viņi domā, piedāvājot tik apšaubāmus risinājumus, bet neatbildēja neviens no norādītajiem telefona numuriem. Tā nu pati mēģinu skaidrot iemeslus, kas varēja būt cēlonis dīvainajam, varētu teikt, pagātnē orientētajam mājas koptēlam, pārspīlētajam augstumam un pilnīgai apkārtnes nosacījumu neievērošanai. Un man ir tikai viena atbilde — tā ir vēlēšanās nopelnīt, nerēķinoties ne ar šīs mājas, ne apkārtējo māju iedzīvotājiem.

Pie tāda apbūves sablīvējuma, kāds veidosies šeit, nebūs brīvas vietas zaļumiem, sadzīvei un atpūtai. Nebūs vietas arī pareizi izsauļotiem un klusiem bērnu rotaļu laukumiem. Teritorija ap māju ir tik maza, ka te vienlaicīgi nevarētu nostāties pat visi mājā dzīvojošie. Par gaisa kvalitāti pie mums nav pieņemts runāt, un es nezinu, kāda tā ir šajā vietā, bet varu apgalvot, ka projektētā māja to pasliktinās ievērojami. Nevajag to būvēt!

Ilvars Metnieks, Nekustamo īpašumu projektu attīstītāju asociācijas vadītājs:

Rīgā ir samērā maz zemes uz vienu iedzīvotāju, taču es esmu diezgan skeptisks par to, ka cilvēki varētu vēlēties dzīvot daudzstāvu namos un šāda veida apbūvei varētu būt perspektīva. Māju būvniecību varētu iespaidot kāda valdības rīcība, ja, piemēram, izlemtu ievest darbaspēku no citām valstīm, tad tas varētu veicināt daudzstāvu un daudzdzīvokļu namu celtniecību, jo jaunajiem strādniekiem vajadzētu mītnes. Manuprāt, vietējie iedzīvotāji izvēlēsies 2—3 stāvu mājas ar lielu dzīves telpu. Daudzstāvu mājas gan ir ekonomiskākas, turpretī dažu stāvu apbūve ir prestižāka vieta dzīvošanai. Turklāt, ja skatāmies vēsturē, daudzstāvu mājas Rīgā nekad nav bijušas izplatītas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses