Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sezonalitātes dēļ Rīgā pasliktinājusies Mājokļu pieejamība

Šogad pirmajā ceturksnī mājokļu pieejamība Rīgā pasliktinājās, liecina Swedbank Baltijas Mājokļu pieejamības indekss, kas, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, krities par 8,9 punktiem līdz 136.8 punktiem. Tikmēr Viļņā un Tallinā šis indekss uzlabojies, sasniedzot attiecīgi 104.9 un 155.3 punktus. Līdz ar to mājokļu pieejamība Rīgā saglabājas labāka nekā Viļņā, bet sliktāka nekā Tallinā.

Rīgā galvenais iemesls būtiskam mājokļu pieejamības kritumam salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni bija ievērojams dzīvokļu cenu kāpums (par 4.8%), galvenokārt Rīgas centrā. Kritumu ietekmēja arī neto darba samaksas sezonālais samazinājums par 2.3% salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni. Nelielam procentu likmju kritumam (par 6 bāzes punktiem) bija pozitīva ietekme uz mājokļu pieejamību, bet salīdzinājumā ar pārējām Baltijas valstu galvaspilsētām Rīgā tā bijusi vismazākā.

„Mājokļu cenu kāpumu Rīgā galvenokārt noteica aktivitātes pieaugums pilsētas centrā, un liela daļa ir nerezidentu darījumi. Pārējos Rīgas rajonos iedzīvotāju aktivitāte joprojām saglabājās vārga. Mājsaimniecības joprojām ļoti piesardzīgi uzņemas ilgtermiņa saistības. Tādēļ arī no jauna izsniegto kredītu apjoms, lai arī augošs, joprojām zems,” lēš Swedbank vecākais ekonomists Dainis Stikuts.

Tallinā mājokļu pieejamība pieauga, pateicoties tam, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni procentu likmes samazinājās par 19 bāzes punktiem. Vēl lielāku mājokļu pieejamības palielināšanos kavēja galvenokārt neto darba samaksas sezonālais kritums (par 1.4%). Arī mājokļu cenu palielināšanās par 0.4% radīja negatīvu, lai gan ne tik būtisku ietekmi uz to pieejamību.

Viļņā mājokļu pieejamības uzlabošanos veicināja procentu likmju kritums par 32 bāzes punktiem salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni. Šo labvēlīgo izmaiņu ietekme bija spēcīgāka par nelielo sezonālo darba samaksas samazināšanos (par 0.6%) un nebūtisku mājokļu cenu pieaugumu (par 0.2%).

Rīgā "standarta" mājsaimniecībai kredīta apkalpošanai mēnesī bija jāspēj novirzīt 175 eiro jeb aptuveni 123 latus mēnesī (jeb par gandrīz 5 latiem vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī), kas nepārsniegtu 30% no mājsaimniecības ikmēneša pēcnodokļu ienākumiem. Savukārt Tallinā un Viļņā tas būtu 225 un 239 eiro (jeb 158 un 168 latu).

Savukārt laika posms, kas nepieciešams, lai sakrātu līdzekļus pirmajai iemaksai, visās Baltijas galvaspilsētās palielinājās: Rīgā no 24.9 uz 26.8 mēnešiem, Tallinā no 24.9 uz 25.3 mēnešiem un Viļņā no 36.7 uz 37 mēnešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses