Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV un Eiropas elites baņķieri atkal saņem milzīgus algu pielikumus

Neskatoties uz peļņas un akciju cenu kritumiem, vairāki Amerikas un Eiropas elites baņķieri piedzīvojuši ikgadējās darba samaksas pieaugumu vidēji 12 procentu apmērā, liecina Financial Times veiktā izpēte.

Laikraksts paredz, ka šāds atklājums visticamāk radīs bažas par vadītāju atalgojuma līmeni abās Atlantijas okeāna pusēs, turklāt jau tagad daži augsta ranga investori, tostarp finanšu uzņēmumos Citi Group un Barclay's, par to ir sacēluši kņadu. Turklāt tas notiek līdz ar Eiropas līderu debatēm par griestu noteikšanu banku prēmijām.

ASV bāzētās atalgojuma izpētes grupas veiktā analīze liecina, ka 15 banku vadītāju algas pagājušajā gadā tika palielinātas vidēji par 11,9 %, vidēji sasniedzot 12,8 miljonus ASV dolārus jeb 7 miljonus latu, kas ir jau otrais palielinājums pēc kārtas. Tiesa gan izaugsmes tempi ir palēlinājušies.

Tādi baņķieri kā Braeins Mojnihans no Bank of America, Vikrams Pandits no Citigroup, kā arī Džeimijs Daimons no JPMorgan ir saņēmuši vielielākos algas paaugstinājumus.

Dž. Daimons tiek uzskatīts par vienu no labākajiem banku menedžeriem, taču viņa reputāciju iedragājuši tirdzniecības zaudējumi divu miljardu apmērā šķietami drošā JPMorgan nodaļā. Viņš ierindojies vislabāk apmaksāto baņķieru saraksta augšgalā jau otro gadu pēc kārtas, saņemot 23,1 miljonus dolāru jeb 12,6 miljonu latu, kas ir par 11 % vairāk, nekā iepriekš.

Baņķieru atalgojuma sarakstā otro vietu ieņēm B. Daimonds no finanšu servisa uzņēmuma Barclay's, kurš saņēmis 20,1 miljonus dolārjeb 11 miljonus latu lielu atalgojumu.

Equilar veiktā analīzē vērā ņemta pamata alga, naudas piemaksas un citi labumi. Tā ietver arī kompānijas akciju dāvinājumus, kuri tikuši piešķirti 2011. gadā – daži no tiem, kā apbalvojumi par labu sniegumu iepriekšējos gados.

Analīze liecina, ka fiksētās algas turpina augt, kamēr nepastāvīgie naudas maksājumi sarūk, regulatoriem apcērpot dažādus bonusus. Taču vidējās prēmijas tomēr palielinājušās par 22 %.

“Regulatori cenšas atturēt bankas no parāk lieliem riskiem, kas var novest pie finanšu krīzes. Taču problēma ir tā, ka akciju turētājiem joprojām patīk lielizmēra peļņas,” Financial Times atzinis globālo investīciju banku prakses Egon Zehnder vadītājs Alberts Laveržē.

V. Pandita atalgojums palielinājies līdz 14,9 miljoniem dolāru jeb 8 miljoniem latu pēc tam, kad divus iepriekšējos gadus viņš saņēma vienu dolāru lielu algu. Baņķieris savulaik pats lūdzis drastiski samazināt savu atalgojumu līdz brīdim, kad banka atkal būtu peļņu nesoša, kā tas noticis jau 2010. gadā.  

Viņa atalgojums, kas šajā sarakstā ieņem vidus pozīciju, novedis pie investoru sacelšanās Citigroup ikgadējā tikšanās reizē aprīlī. Tas savukārt izraisījis plašākus akciju turētāju iebildumus pret vadītāju atalgojuma līmeni Eiropas un ASV bankās.

Savukārt Eiropas Savienībā šobrīd tiek debatēts par iespējamu griestu noteikšanu bonusiem, kas varētu sasniegt maksimums 100% no fiksētās algas.

Stingrāks regulējums licis daudzām bankām palielināt fiksētās algas, atlikt lielu daļu no bonusiem un pakļaut tos nodokļu paaugstināšanai iespējamu nākotnes zaudējumu gadījumā.

Vidējais algu paaugstinājums noticis gadā, kad FTSE pasaules banku indekss nokrita par ceturtdaļu, kas ir vairāk nekā kopējais pasaules indekss. Tikai trīs no 15 apskatītajām bankām – Wells Fargo, BBVA un JPMorgan Chase, ir apsteigušas pasaules banku indeksu, taču neviena nav pārspējusi vispārējo indeksu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses