Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ECB atņem atļauju Igaunijas bankai Versobank

Eiropas Centrālā banka (ECB) pēc Igaunijas Finanšu uzraudzības dienesta ierosinājuma atsaukusi bankai Versobank atļauju darboties kā kredītiestādei. Atļauja atsaukta sakarā ar nopietniem un ilgstošiem normu pārkāpumiem, it īpaši attiecībā uz naudas atmazgāšanas novēršanu un terorisma finansēšanas apkarošanu.

No pirmdienas nekavējoties apturētas visas Versobank transakcijas un darbības, kā arī izmaksas debitoriem, paziņoja Igaunijas Finanšu uzraudzības dienests. Dienests arī anulējis bankas identifikācijas kodu, informējis Garantiju fondu par atļaujas atsaukšanu un iesniedzis tiesā prasību par bankas likvidāciju un likvidatoru iecelšanu. Garantiju fonds otrdien tiksies, lai apspriestu kompensāciju izmaksu debitoriem.

Finanšu uzraudzības dienests norāda, ka laikā no 2015. līdz 2017. gadam inspicējis Versobank un konstatējis, ka šī banka sistemātiski un ilgstoši pārkāpusi likumus attiecībā uz naudas atmazgāšanas novēršanu un terorisma finansēšanas apkarošanu, kā arī prasības attiecībā uz pakalpojumu sniegšanu citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.

Atzīts, ka pārkāpumi nav novērsti arī pēc šā dienesta iejaukšanās, un 8. februārī Finanšu uzraudzības dienests iesniedzis Eiropas Centrālajai bankai oficiālu pieprasījumu atsaukt bankai Versobank darbības atļauju.

Kā pirmdien uzsvēra Finanšu uzraudzības dienesta valdes priekšsēdētājs Kilvars Keslers, šis lēmums uzskatāms par nepārprotamu signālu, ka Igaunija "nepieļaus naudas atmazgāšanas novēršanas un terorisma finansēšanas apkarošanas likuma pārkāpumus".

Vienlaikus viņš norādīja, ka runa ir par izolētu gadījumu, kas neskar nevienu citu Igaunijā darbojošos kredītiestādi.

Pēc Keslera teiktā, bankai Versobank ir 5600 klienti, no kuriem tikai aptuveni 2000 ir Igaunijas rezidenti. Tā ir viena no mazākajām kredītiestādēm Igaunijas tirgū, un tās slēgšana neietekmēs Igaunijas finanšu sistēmas turpmāko darbību, tādēļ nav paredzēts sākt Versobank sanāciju. Bankai pietiek līdzekļu debitoru prasību izpildīšanai.

Pēc darbības atļaujas anulēšanas Harju apriņķa tiesa iecels bankas likvidatorus, kas pārņems Versobank vadību likumā paredzētajā kārtībā, novērtēs tās aktīvus, sazināsies ar klientiem un sāks izskatīt kreditoru prasības.

Versobank Igaunijas tirgū darbojusies kopš 1999. gada. Saskaņā ar neauditētiem datiem tās aktīvi 2017. gadā sasniedza 294 miljonus eiro un tīrā peļņa - 300 000 eiro.

Pagājušā gada janvārī ilggadējais Versobank vadītājs Riho Rasmans atstāja amatu, domājams, saistībā ar naudas atmazgāšanas gadījumiem 2013. un 2014. gadā, kad caur tās kontiem tika legalizēti vairāk nekā 205 miljoni eiro "netīrās" naudas. Viņa vietā par bankas valdes priekšsēdētāju kļuva bijušais Igaunijas Autoceļu pārvaldes ģenerāldirektors un kompānijas Starman vadītājs Aivo Adamsons.

Versobank Latvijā vairs nedarbojas un nesniedz finanšu pakalpojumus, līdz ar to Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) nekādi lēmumi attiecībā uz šo Igaunijas banku nav jāpieņem, aģentūru LETA informēja FKTK pārstāve Ieva Upleja.

2016. gada septembrī FKTK padome aizliedza Igaunijas Versobank sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā - piesaistīt jaunus klientus Latvijas teritorijā, kā arī bankai bija jāizbeidz līgumattiecības ar jau esošajiem klientiem. Šāds lēmums tika pieņemts, jo Versobank ilgstoši pārkāpa Kredītiestāžu likumā noteikto kārtību, kas nosaka, kā citā dalībvalstī reģistrēta kredītiestāde var uzsākt pārrobežu pakalpojumu sniegšanu Latvijā ar filiāles starpniecību.

Tomēr pērn vasarā Administratīvā apgabaltiesa izbeidza tiesvedību par FKTK lēmumu, jo FKTK un Versobank noslēdza administratīvo līgumu, kurā noteikts, ka administratīvā lieta ir izbeigta. Līdz ar to Versobank bija nodrošinājusi pilnu atbilstību FKTK pieņemtajiem lēmumiem un bankai nebija aizliegts sniegt finanšu pakalpojumus Latvijas teritorijā un piesaistīt jaunus klientus saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību.

FKTK pērn norādīja, ka Versobank drīkst sniegt finanšu pakalpojumus Latvijā, pirms tam saņemot atļauju normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Kā skaidroja Upleja, Versobank tomēr kopš 2016. gada nav darbojusies Latvijā.

Atbilstoši Firmas.lv datiem Versobank pārstāvniecība Latvijā likvidēta 2017. gada martā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses