Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ar mērķi veicināt mērenu alus lietošanu ražotāji vienojas par pašregulācijas kodeksu

Trešdien stājas spēkā Latvijas alus darītāju pašregulācijas kodekss. Alus ražotāji skaidro, ka tā pamatprincipi ir cieņa pret patērētāju un godīga konkurence, savukārt vadmotīvs - atbildīga, mērena un uz tradīcijām balstīta alus patērēšanas atbalstīšana.

Alus ražotāji ir pārliecināti, ka pašregulējuma prakse, kas citur pasaulē veiksmīgi darbojas jau vairāk nekā 40 gadus, ir efektīvākais veids, kā risināt ne tikai ar bezatbildīgu un pārmērīgu alkohola lietošanu saistītās problēmas, bet arī veids, kā uzlabot komunikāciju ar visām iesaistītajām pusēm, tai skaitā, valdību, kontrolējošām valsts institūcijām, reklāmas veidotājiem, medijiem u.c.

Turklāt alus ražotāji sola, ka kodeksa izstrāde un parakstīšana ir tikai pirmais solis ceļā uz mērķa sasniegšanu - atbildīgu un mērenu alus lietošanu.

Kodeksa parakstītāji arī pārliecināti, ka viņu piemērs būs mudinājums iesaistīties līdzīgās aktivitātēs arī citas nozares.

Alus ražotāju pašregulācijas kodeksā izvirzīti priekšnosacījumi ražošanai, iepakošanai un produktu kvalitātei, kā arī noteikti sponsorēšanas, mecenātisma, reklāmēšanas un produktu virzīšanas tirgū pamatprincipi. Tāpat kodeksā iekļauti alus darītavu darbības principi un pamatprasības attieksmei pret konkurentiem un patērētājiem u.c.

Kodeksam pievienojušies visi Latvijas alus nozares pārstāvji: Aldaris, Cēsu alus, Cido Grupa, Lāčplēša alus darītava, Piebalgas alus, Agrofirma Tērvete, Alus nams, Bauskas alus, Zaksi (Užavas alus), Alus nams (Brālis), SIA Lido (Lido alus darītava), SIA Gulbenes alus, SIA Krāslavas alus, SIA Abula (Brenguļu alus) un SIA Brūveris.

Latvijas alus darītāju asociācijas un Alus un dzērienu iepakojumu savienības valdes priekšsēdētāja, Aldara valdes priekšsēdētāja Ināra Šure informē, ka par alus nozares pašregulācijas kodeksa tapšanu diskutēts jau vairākus gadus. Viņa piebilst, ka jau tuvākajā laikā alus ražotāji plāno iesaistīties arī citās aktivitātēs, kas saistītas ar sociālo atbildību, tai skaitā, iecerēts finansiāli atbalstīt izglītojošus seminārus jauniešiem par atkarību postošo ietekmi.

"Kodeksa prasību ievērošanas kontrolē ceram sadarboties ar Veselības ministriju. Domāju, ka šis solis ir papildus apliecinājums tam, ka kodeksa prasības neuztveram tikai formāli, bet esam apņēmības pilni tās ievērot pēc labākās sirdsapziņas," vērtē I.Šure.

Arī Cēsu alus valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone-Zatlere kodeksu vērtē kā efektīvu instrumentu, kas nodrošina, ka visi alus ražotāji darbojas saskaņā ar atbildīga alus patēriņa koncepciju. Līdz ar šī dokumenta parakstīšanu ražotāji apņēmušies ievērot biznesa ētikas principus attiecībā pret konkurentiem alus nozarē un kopīgi risināt tirgū radušās problēmas.

Savukārt Cido Grupas izpilddirektora Jespera Koldinga vērtējumā kodekss, kuru ievēro un izpilda alus darītavas, ir vienīgais pareizais risinājums principu "komercdarbības brīvība" un "sociālā atbildība" savienošanai. Uzņēmums atbalstot sabalansētu dzīvesveidu un ticot, ka tas sader kopā arī ar alu.

Iespējamais zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, kas ir Latvijas Alus darītāju savienības valdes priekšsēdētājs un SIA Piebalgas alus valdes priekšsēdētājs, komentējot kodeksa parakstīšanu, savukārt pauž viedokli, ka alus nozarei nav nepieciešams papildus slogu uzliekošs regulējums no valsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses