Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ekovates ražotnē Valmierā ugunsgrēki izcēlušies jau iepriekš

SIA "Vekover" ekovates ražotnē Valmierā, kas nodega naktī uz 23.aprīlī, ugunsgrēki izcēlušies jau iepriekš, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) rīcībā esošā informācija.

Kā pastāstīja VUGD Vidzemes reģiona pārvaldes komandieris Jānis Skrastiņš, apmēram pirms gada ražotnes noliktavā izcēlies nopietns ugunsgrēks. Toreiz izsaukums saņemts laicīgi, tādēļ glābšanas dienests paspējis no bojāejas izglābt ražošanas iekārtas. Ražotnei gan bijuši bojājumi, taču uzņēmums tos novērsis, un pēc kāda laika ražošana varējusi atsākties.

Ugunsgrēks izcēlies arī 19.aprīlī, pāris dienas pirms ugunsgrēka, kas uzņēmuma darbību apturēja. VUGD dispečeri 19.aprīlī saņēmuši zvanu no ražotnes, ka tās telpās izcēlies ugunsgrēks. Sarunas laikā ar dispečeri uzņēmuma pārstāvis lūgumu pēc palīdzības atsaucis, sakot, ka uzņēmuma darbiniekiem tomēr pašiem izdosies radušās problēmas atrisināt.

Kad dispečers atbilstoši noteikumiem pēc kāda laika uz ražotni piezvanījis, lai pārliecinātos, ka palīdzība tiešām nav nepieciešama, uzņēmuma pārstāvis atbildējis, ka viss ir kārtībā un tiks izjaukta kāda iekārta, lai meklētu degšanas iemeslus.

Dzēšot 22.aprīļa vakarā izcēlušos ugunsgrēku, VUGD darbinieki pamanīja, ka ekovates izejmateriāls - makulatūra - atrodas arī ražošanas telpās, nevis noliktavā, kur tai vajadzētu atrasties. Uzņēmumā skaidrots, ka neilgi pirms ugunsgrēka bijusi liela makulatūras piegāde. Noliktava bijusi pilna, tādēļ makulatūras ķīpas novietotas arī cehā.

Skrastiņš atzīst, ka tas ir pārkāpums, taču apšauba, ka tas varētu izraisīt ugunsgrēku. Speciālisti vien secinājuši, ka šīs ķīpas veicinājušas straujāku uguns izplatību.

Valsts policijas Valmieras iecirkņa darbinieki iespējamo pārkāpumus ražotnē nekomentē, kamēr turpinās izmeklēšana. Ekspertīžu centrā tiek veiktas ekspertīzes, kas varētu aizņemt vēl mēnesi.

LETA jau ziņoja, ka naktī uz 23.aprīlī Valmierā nodedzis ekovates ražotnes angārs aptuveni 1000 kvadrātmetru platībā. Izsaukumu uz notikuma vietu ugunsdzēsēji saņēma 22.aprīlī pēc plkst.20. Zvanījuši objekta apsardzes darbinieki. Sākumā uguns liesmas bija pārņēmušas aptuveni trešdaļu ražotnes angāra, bet, kamēr ieradās papildspēki, angārs jau bija aizdedzies visā 1000 kvadrātmetru platībā. Liesmas izplatījās strauji, jo ekovate - siltumizolācijas materiāls - tiek ražota no koksnes.

Paaugstinātas bīstamības ugunsgrēka dzēšanā piedalījās ugunsdzēsēji no Valmieras, Strenčiem un Smiltenes. Dažu stundu laikā angārs nodega pilnībā, taču no liesmām izdevās pasargāt vismaz blakus esošās rūpnieciskās būves. Cilvēki ugunsgrēkā necieta.

Kā pastāstīja "Vekover" valdes priekšsēdētājs Jānis Meisters, no ražotnes pāri palikušas metāla konstrukcijas. Tiek pieļauts, ka 90% no ražotnē esošajām iekārtām ugunsgrēka rezultātā ir bojātas neatgriezeniski.

Aizdegšanās iemesli pašlaik nav zināmi. Pieejamā informācija liecina, ka ugunsgrēks izcēlās kādu laiku pēc tam, kad no ražotnes telpām bija aizgājis pēdējais cilvēks, par ko liecina signalizācijas uzstādīšanas laiks.

Kā informēja Meisters, uzņēmumam šī bija vienīgā ražotne, kurā atradās arī gatavā produkcija, kas ugunsgrēka rezultātā ir bojāta. Ražotnē savulaik tika investēti vairāk nekā 700 000 latu. Kā paskaidroja uzņēmuma vadītājs, šāds arī varētu būt zaudējumu apmērs. Ražotne bija apdrošināta.

Kā liecina informācija uzņēmuma "Vekover" mājaslapā, ražotne Valmierā ir modernākā šādā veida rūpnīca Austrumeiropā un apjomīgākā Baltijā. Sākotnēji plānots, ka rūpnīca ar sākotnējo jaudu gadā ražos 2000 tonnu ekovates, pārstrādājot 1600 tonnas makulatūras. Rūpnīcā uzstādītas modernākās Somijas firmas "Makron" tehnoloģiskās iekārtas.

"Vekover" ekovates ražošanas izejviela ir otrreiz pārstrādājama makulatūra, kas ražošanas gaitā tiek apstrādāta, vairākkārt smalcināta, atdalīta no piemaisījumiem, līdz kļūst par ekoloģiski tīru siltumizolācijas materiālu. Kā liecina SIA "Firmas.lv" informācija, uzņēmuma "Vekover" īpašnieki ir SIA "Zaļā josta" ar 68,33% daļu, SIA "Eko cikls" ar 25% daļu un Jānis Lapsa ar 6,67% uzņēmuma daļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses