Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Koka māju būvnieki apvienojas

Koka būvnieki nolēmuši apvienoties asociācijā jeb klasterī, kas sevī apvienos gan guļbūvju, gan koka karkasa māju ražotājus, kas darbojas šajā nozarē jau vairākus gadus un sevi ir pierādījuši gan Latvijā, gan ārpus tās robežām. Apvienojoties tikšot veiktas mārketinga aktivitātes, darbinieku apmācība, kā arī citi konkurētspēju veicinoši pasākumi. Esot paredzēts pretendēt arī uz Eiropas Savienības līdzfinansējumu.

"Latvijā ir ļoti senas koka būvniecības tradīcijas, un nevienam nav noslēpums, ka Latvijā ražotās koka mājas savas cenas un kvalitātes attiecības dēļ ir atzītas visā Eiropā, mēs būvējam gan ciematus Norvēģijā, gan mošejas Francijā. Tagad māju ražotāji ir nolēmuši apvienoties uz biznesu un eksportu vērstā asociācijā - klasterī," skaidro Latvijas Koka būvniecības klastera pārstāvis Gatis Zamurs

"Mūsu nozarei jau sen ir bijusi nepieciešamība apvienoties. Uz Eiropas fona mēs esam salīdzinoši mazu ražotāju kopums. Mēs vienkārši nevaram atļauties darboties sadrumstaloti," uzskata viens no klastera dibinātājiem, SIA Dores Fabrika valdes loceklis Kristaps Drone.

Šāda klastera izveide pēc dibinātāju domām dos iespēju arī citiem ar būvniecību saistītiem uzņēmumiem, kas tiešā veidā nenodarbojas ar celtniecību, kopīgiem spēkiem doties eksporta tirgos. Interesi par darbošanos klasterī jau izteikuši durvju, logu un citu koka būvniecības materiālu ražotāji.

Vairāki dalībnieki pozitīvi raugās NATO un ANO iepirkumu virzienā. "NATO un ANO prefabricated building iepirkumiem pasaules krīzes zonām gadā tērē vairākus simtus miljonu dolāru. Ir skaidrs, ka neviens no mums atsevišķi tādiem apjomiem nav gatavs. Bet tajā pašā laikā mums ir gan resursi gan know-how," dalību asociācijā komentē SIA Zemgales Tehnoloģiju centrs direktorsMāris Avotiņš.

Klasteris savai darbībai un attīstībai pretendēs uz Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu klasteru programmā. Tas došot iespēju uzņēmumiem veikt aktivitātes eksporta tirgos, pētīt iespējas izmantot jaunus produktus un risinājumus koka būvniecībā, paaugstināt darbinieku kvalifikāciju un veicināt sadarbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses