Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Piesaistot ES naudu, izstrādāts režģu tipa rotora vēja ģeneratora prototips

Izmantojot Eiropas Savienības (ES) finansējumu, izstrādāts režģu tipa rotora vēja ģeneratora prototips, informēja projekta īstenotājs SIA Latekols.

Projekta kopējās izmaksas ir 171 438,89 lati, no tām attiecināmās izmaksas ir 155 729 lati, no kuriem 49 833 latus finansē ES. 

Latekols projektu Eksperimentāla 40 kW režģu tipa rotora vēja ģeneratora izstrāde īsteno kopš pērnā gada februāra.

Kā norāda uzņēmums, režģu tipa rotora vēja enerģijas iegūšanas tehnoloģija, kas tiek izmantota vēja enerģijas iegūšanai, tika patentēta 2002.gadā. Līdz šim jaunā tehnoloģija bija tikai matemātiski modelēta.

Tas piebilst: saņemtais ES finansiālais atbalsts struktūrfondu atbalsta programmas Jaunu produktu un tehnoloģiju izstrāde ietvaros ļāvis līdz reāliem  rezultātiem nonākt daudz īsākā laika posmā – tika veikta vēja ģeneratora projektēšana, montāža un uzstādīšana, iegūto datu apstrādes sistēmas izveide, datu apstrādes sistēmas savietojamības tests.

Patlaban norit datu ievākšana reālos laika apstākļos, lai tuvākajā laikā varētu sagatavot eksperimentālās izstrādes noslēguma ziņojumu un atbilstoši iegūtajiem datiem tuvākajos gados uzsākt dažādas jaudas režģu tipa rotoru vēja ģeneratoru ražošanu. Tādējādi pasaules tirgū būs pieejama Latvijā ražota un pasaulē pilnīgi jauna vēja enerģijas iegūšanas tehnoloģija, uzsver uzņēmums.

Pēc tā norādītā, salīdzinot ar citiem vēja ģeneratoriem, režģu tipa rotora vēja ģeneratoram nepieciešamais vējš ir ar mazāku koeficentu, pats ģenerators aizņem mazāk vietas, nerada papildu trokšņus, turklāt arī tā izgatavošanas un uzstādīšanas izmaksas esot ievērojami zemākas.

Projekts ļāvis uzņēmumam iegūt papildu zināšanas par patentētās vēja enerģijas iegūšanas tehnoloģijas jaudas variācijas iespējām.

Patlaban prototipu testa režīmā reālos apstākļos var aplūkot Rojas novada Mērsraga pagastā Mērsraga ostas teritorijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses