Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Bankrotē Latvijā bāzētā aviokompānija Primera Air

Latvijā bāzētā Islandes kapitāla aviokompānija Primera Air finanšu problēmu dēļ pārtraukusi reisus. Lidsabiedrības izplatītajā paziņojumā teikts, ka reisi pārtraukti no 1. oktobra. "Šī ir skumja diena visiem Primera Air darbiniekiem un pasažieriem. Pēdējo mēnešu laikā kompānija neatlaidīgi centās nodrošināt ilgtermiņa finansējumu lidsabiedrībai. Nespējot vienoties ar mūsu banku par īstermiņa finansējumu, mums nebija citas iespējas kā iesniegt bankrota pieteikumu," informē Primera Air.

Aviokompānija skaidro, ka "pēdējos divos gados vairāki neparedzēti neveiksmīgi notikumi būtiski ietekmēja Primera Air finanšu stāvokli. 2017. gadā uzņēmums bija spiests pārtraukt izmantot vienu lidmašīnu nopietnu korozijas problēmu dēļ un bija spiests segt visas atjaunošanas izmaksas, tādēļ ciešot vairāk nekā desmit miljonu eiro zaudējumus".

Savukārt šis gads sācies "fantastiski ar mūsu zemo cenu tālo reisu projektu, izmantojot pilnīgi jauno Airbus 321neo floti, tomēr būtiskas lidmašīnu piegādes kavēšanās dēļ šis sākums izvērtās nestabils un neticami problemātisks - operacionālie jautājumi, vairāku reisu atcelšana, zaudēti ieņēmumi ir tikai dažas no problēmām," piebilsts paziņojumā.

Tajā arī teikts - lai pildītu saistības pret pasažieriem, aviokompānija bijusi spiesta papildus iztērēt vairāk nekā 20 miljonus eiro.

"Izvērtējot potenciālos zaudējumus, kas varētu rasties, kavējoties [lidmašīnu] piegādēm nākotnē, kā arī papildu saistības pret mūsu partneriem un līzinga pakalpojumu sniedzējiem, kā arī ņemot vērā pašreizējos sarežģītos apstākļus lidsabiedrībām zemo cenu un augsto degvielas izmaksu dēļ, mēs esam nolēmuši pārtraukt darbību tagad, (..) nevis turpināt palielināt saistības," vēsta Primera Air.

Lidsabiedrība uzsver, ka neredz iespēju turpināt darbību bez papildu finansējuma.

Jau ziņots, ka SIA Primera Air Nordic zaudējumi pagājušajā gadā sarukuši par 3,3% - no 2,96 miljoniem eiro 2016. gadā līdz 2,86 miljoniem eiro pērn. Savukārt PrimeraAir Nordic apgrozījums auga par 7,1% - no 89,39 miljoniem eiro 2016. gadā līdz 95,71 miljonam eiro pagājušajā gadā.

Kompānijas vadības ziņojumā norādīts, ka zaudējumi 2017. gadā saistīti ar vienas no deviņām flotē esošās lidmašīnas tehniskajām problēmām, kuru rezultātā nebija iespējams veikt lidojumus. Plānoto lidojumu nodrošināšanai tika nomātas lidmašīnas. Tāpat pērn ievērojami pieauga degvielas izmaksas.

2017. gadā PrimeraAir Nordic parakstīja līgumu par astoņu jaunu Boeing 737 Max lidmašīnu iegādi. Lidmašīnas bija plānots piegādāt 2019.-2020. gadā. Bija arī plānots, ka visas jaunās lidmašīnas tiks reģistrētas Latvijā. Uzņēmums ar jaunu lidmašīnu iegādi cerēja uzlabot rentabilitāti.

PrimeraAir Nordic ietilpst Islandē reģistrētajā kompānijā Primavera Travel Group, kas ir viens no lielākajiem ceļojumu aģentūru operatoriem Ziemeļeiropā un Islandē. PrimeraAir Nordic nodrošināja pasažieru aviopārvadājumus, galvenokārt pēc ceļojumu aģentūru pasūtījumiem, kā arī uzņēmums nodrošināja lidmašīnu nomas pakalpojumus, to tehnisko uzturēšanu.

Pagājušā gada beigās Latvijā bija reģistrētas septiņas no deviņām Primavera Travel Group lidmašīnām.

SIA PrimeraAir Nordic reģistrēta 2014. gada maijā. Tās pamatkapitāls ir 35 000 eiro un visas daļas pieder Islandē reģistrētai kompānijai Primera Air ehf.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses