Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ceturtdien, 9. jūnijā iznāk Uzņēmēja Dienas 24 lappušu numurs

9. jūnija Uzņēmēja Dienā lasiet

- Ilgtspējas indeksa jaunākie rezultāti. Ilgtspējas indekss jau septīto gadu palīdz Latvijas uzņēmumiem novērtēt savu sniegumu un iegūt pārskatu par nepieciešamajiem uzlabojumiem, skaidro Korporatīvā ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja Dace Helmane.

- Uzņēmums Augstsprieguma tīkls ieguvis Ilgtspējas čempiona titulu un Ilgtspējas indeksā ierindojas sudraba grupā. Mēs cenšamies uzņēmuma reputāciju noturēt augstā līmenī, uzsver a/s Augstsprieguma tīkls valdes priekšsēdētājs Varis Boks.

- Korporatīvā sociālā atbildība ir katra uzņēmuma iniciatīva, kam jābūt nevis fragmentāram, bet pastāvīgam pīlāram biznesa ilgtermiņa izaugsmes stratēģijas pamatā, uzskata ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

- Viens no būtiskiem ilgtspējas aspektiem saistīts ar profesionālās izglītības un darba tirgus simbiozi. Nenoliedzami patlaban mūsu prioritāte ir tāda profesionālā izglītība, kas ietvertu darba vidē balstītas mācības, norāda izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

- Atklātība ir viens no biznesa  ilgtspējības stūrakmeņiem,  tomēr atklātības politikas īstenošana un iedzīvināšana praksē nenotiek strauji – arī tāpēc, ka cilvēki nelabprāt maina ieradumus un bieži pretojas pārmaiņām, atzīst uzņēmējdarbības vides eksperti.

- Uzņēmēji secinājuši – vairs nevar gaidīt, ka izglītības iestādes sagatavos visām darba devēja profesionālajām prasībām atbilstošus speciālistus. Tāpēc daudzos uzņēmumos apgūta prasme profesionāli audzināt savu darbinieku pašu spēkiem. Jaunās paaudzes darbinieku iesaisti darba tirgū mēdz sarežģīt gan jauniešu ambīcijas, gan darba devēju nevēlēšanās gaidīt intelektuālu izaugsmi, tomēr problēmas ir atrisināmas, ja vien darba devējs un gados jaunais darbinieks gatavi meklēt kompromisu

- Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūra uzsver – radot labus darba apstākļus, ikviens uzņēmējs var uzlabot darbinieku labklājību un tā veicināt efektīvāku uzņēmuma darbību. Rīgas Stradiņa universitātes Sporta un uztura katedras docente Laila Meija novērojusi – jo izglītotāks pats darbinieks,  jo cienījamāks uzņēmums, un jo inteliģentāka ir uzņēmuma vadība, jo vairāk uzmanības tiek pievērsts veselīgam dzīvesveidam darba vidē.

- Latvijā uzņēmēju izpratne par darba drošības ievērošanas ietekmi uz uzņēmumu finanšu situāciju aizvien ir bērna autiņos, un tāpēc mēs strādājam krietni vairāk nekā citur Eiropā, kamēr produktivitātes ziņā joprojām esam zem 50% no Eiropas vidējiem rādītājiem, aicina ņemt vērā Rīgas Stradiņa universitātes aģentūras Darba drošības un vides veselības institūts direktors Ivars Vanadziņš.

- Mazāk sabiedrībā apspriests tomēr reāls ir fakts, ka videi riskus rada ne tikai rūpnieciskās ražotnes, bet arī neražojoši uzņēmumi. Biroji ietekmi uz vidi var mazināt, gan šķirojot atkritumus, gan pārskatot ūdens un elektrības patēriņu.

- Pūļa finansējums dažādiem projektiem, it īpaši Start up uzņēmumiem, pēdējos gados piedzīvojis strauju attīstību. Zvērinātu advokātu biroja Cobalt jurists Indriķis Liepa uzskata, ka nepieciešams normatīvais regulējums tādām pūļa finansēšanas platformām,  kur ieguldītāji pretī ieguldītajai naudai saņem nevis jaunradīto produktu, bet uzņēmuma akcijas vai daļas. Pūļa finansējuma vietņu regulējums Eiropas Savienības dalībvalstīs patlaban atšķiras, un vienots regulējums tuvākajā laikā nav gaidāms.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses